Τουρκία:Βαθαίνει η πολιτική αστάθεια

20100401.155153_TUZ_GOLU_05_1303762Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε να συγκαλέσει για τις 2 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν εν μέσω της πολιτικής αστάθειας (ήδη η χώρα οδεύει και αυτή σε πρόωρες εκλογές μετά την αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση) αλλά κυριότερα εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων του ΡΚΚ με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να θρηνούν σχεδόν καθημερινά θύματα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά μέρος και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες φορές καθώς σε αυτές μετείχε μόνο ο αρχηγός γενικού επιτελείου.

¨Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ το θέμα που θα απασχολήσει την με διευρυμένη σύνθεση σύγκληση του συμβούλιου είναι το κουρδικό και οι επιθέσεις του ΡΚΚ που έχουν πάρει πρωτοφανή έκταση. Επιμέρους όμως θα συζητηθεί η διαμόρφωση της βάσης της πολιτικής της Τουρκίας ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι το ΡΚΚ, οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) και το Ιράν έχουν διαμορφώσει κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν ειδικότερα.

Η κατάσταση όμως στην Τουρκία δεν είναι καθόλου καλή και η σύγκληση του Συμβουλίου ίσως έρθει αργά…

Μετά τον καταιγισμό βομβιστικών επιθέσεων του ΡΚΚ το τελευταίο 48ωρο η κουρδική οργάνωση κτύπησε και σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ υδροηλεκτροπαραγωγικό σταθμό σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές η επίθεση δεν διατάραξε την λειτουργία του εργοστασίου αλλά η επίθεση αυτή, όπως αναφέραμε και εχθές, συνιστά μια νέα στροφή του ΡΚΚ ως προς τους στόχους που έχει αποφασίσει να πλήττει πλέον, οι οποίοι αφορούν και πολιτικές υποδομές.

Όπως ανακοινώθηκε τούρκικα επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού σαρώνουν την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) οι οποίοι διέφυγαν, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Όλες σχεδόν οι γέφυρες και οι δρόμοι είναι παγιδευμένοι με εκρηκτικά έτοιμα για πυροδότηση από μεμονωμένους αντάρτες ενώ οι μετακινήσεις και οι αλλαγές φρουράς γίνονται μόνο με μεταφορικά ελικόπτερα πάντα συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων!

Πολλά καταφύγια των ανταρτών που εγκαταλείφθηκαν είναι παγιδευμένα με αυτοσχέδια εκρηκτικά και παγιδευμένες νάρκες.

Εξάλλου, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως 11 τελωνειακοί υπάλληλοι απήχθησαν την Παρασκευή από αντάρτες του PKK στα σύνορα με το Ιράν. Το PKK έχει απαγάγει και στο παρελθόν κρατικούς υπαλλήλους, τους περισσότερους από τους οποίους αφήνει ελεύθερους στη συνέχεια.

Οι επιθέσεις του ΡΚΚ ανάγκασαν το τουρκικό επιτελείο Στρατού να ρίξει στη μάχη και την επίλεκτη 1η Ταξιαρχία Καταδρομών

ΟΙ Καταδρομείς θα τοποθετηθούν σε κατοικημένες περιοχές στη περιοχή των συγκρούσεων τις επόμενες ημέρες με σκοπό να σταματήσουν τις επιθέσεις των Κούρδων που πήραν πια μαζικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η Στρατοχωροφυλακή θα «προετοιμάζει» τους στόχους και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους Καταδρομείς για το τι θα αντιμετωπίσουν και που θα πρέπει να επέμβουν, ενώ ζητήθηκε από το σχολείο των καταδρομών πλέον να εκπαιδεύει τόσο το υφιστάμενο προσωπικό όσο και τους νεοσύλλεκτους σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν την όποια επιτυχία που θα έχει αυτή η επιχείρηση καθώς το ΡΚΚ έχει προαναγγείλει ότι θα μεταφέρει τον πόλεμο μέσα στις τουρκικές πόλεις.