‘Ειντε: Στους Κύπριους εναπόκειται να πουν «ναι» ή «όχι» στη λύση

Υποστήριξε πως «η  λύση πρέπει  να οδηγήσει σε γνήσια ομοσπονδία και να είναι γνήσια ευρωπαϊκή» 

Για μια λύση στην Κύπρο που να παράξει μια γνήσια ομοσπονδία, να είναι γνήσια ευρωπαϊκή, να λειτουργεί τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους και να σέβεται τις αρχές της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, μίλησε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΓΓ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ“Αυτό που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω τους εκλελεγμένους ηγέτες της Κύπρου να αναπτύξουν ένα σχέδιο που να είναι κατά πρώτον βιώσιμο, πολιτικά, οικονομικά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, και να μπορεί να εκπληρώσει όσο το δυνατό καλύτερα τις φιλοδοξίες και των δυο κοινοτήτων, αλλά ασφαλώς επίσης ένα σχέδιο που να μπορούν (οι ηγέτες) να πάνε στο λαό και να το παρουσιάσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουν υπέρ του”, είπε ο κ. `Ειντε.

Σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος είναι μια δημοκρατική χώρα στην οποία είναι θεμιτό να υπάρχει η διαφορετική άποψη. “Πρέπει να έχετε τη διαφορετική άποψη”, πρόσθεσε.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Συλλούρη για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού και πως είχαν μια πολύ πλούσια συζήτηση για πολλά και καίρια θέματα, που όπως ανέφερε, κατά την άποψή του είναι απαραίτητο να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει μια λύση που να λειτουργεί και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, που να παράξει μια γνήσια ομοσπονδία, με σεβασμό στις αρχές της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, και η οποία να είναι επίσης μια γνήσια ευρωπαϊκή λύση.

Επεσήμανε πως η μελλοντική ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ σε όλη της την επικράτεια και πως γι` αυτό το λόγο, από τον καιρό που ήλθε στο νησί, επιμένει στη σημασία μιας ευρωπαϊκής λύσης στην Κύπρο.

“Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να έχω επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα και να έχω πληροφόρηση για τις ιδέες τους και επίσης να ακούω διάφορες απόψεις και ερωτήσεις για το τί κάνουμε”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα ο ίδιος έχει την ευκαιρία να μοιραστεί κάποιες από τις ιδέες του “για το προς τα πού πρέπει να οδεύουμε, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τους δυο τωρινούς ηγέτες και τους στενούς τους συνεργάτες, είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους Κύπριους και ασφαλώς στο τέλος της ημέρας θα ζητηθεί από όλους τους Κύπριους να εκφράσουν την άποψή τους”, σημειώνοντας πως εάν υπάρξει μια διευθέτηση θα γίνει δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα κληθούν να δώσουν τη γνώμη τους.

Υπογράμμισε πως ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό για τη δουλειά του να έχει επανειλημμένες συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες καθώς και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και άλλους.

Ερωτηθείς αν είναι ενθαρρυμένος με βάση τα όσα ακούει από τα πολιτικά κόμματα ότι θα στηρίξουν μια διευθέτηση, ο κ. `Ειντε αφού σημείωσε πως δεν είναι εκπρόσωπος των κομμάτων στην Κύπρο, είπε πως ο διάλογος που έχει μαζί τους είναι πολύ σημαντικός για τη δουλειά του, εκφράζοντας την ελπίδα το ίδιο να ισχύει και για αυτά.

“Αυτό με βοηθά να καταλάβω πού βρισκόμαστε, τις προκλήσεις που έχουμε τώρα μπροστά μας, καθώς και τι είδους λύση θα λάβει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη. Γιατί στο τέλος δεν εναπόκειται σε εμένα να αποφασίσω κατά πόσον οι Κύπριοι θα πρέπει να πουν ναι ή όχι σε ένα δημοψήφισμα. Εναπόκειται στον κάθε πολίτη”, επεσήμανε.

Είπε ακόμη πως είναι σημαντικό όχι μόνο για τους ηγέτες αλλά και για τον ίδιο, να αντιληφθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολιτικό σκηνικό το οποίο εξελίσσεται, σημειώνοντας πως για αυτό και οι συναντήσεις αυτές που έχει είναι πολύ βοηθητικές.

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως “είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι σήμερα μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, για λύση που θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Αυτό που αναμένεται φυσικά να δούμε είναι όχι μόνο η αποδοχή αυτών των αρχών αλλά και η πρακτική εφαρμογή τους για να μην τις θυσιάσουμε στη βάση άλλων προσεγγίσεων και άλλων επιχειρημάτων”, πρόσθεσε.