Πέθανε σε ηλικία 95 χρόνων ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥΙστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο απόστρατος αξιωματικός και πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα ως «μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης και κορυφαίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα».

Ο Γιαννής Χαραλαμπόπουλος, γεννηθείς τον Φεβρουάριο του 1919 στο χωριό Ψάρι του Νομού Μεσσηνίας στη Πελοπόννησο, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια, σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο στον πόλεμο του ’40, όπου συνετέλεσε και στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.

Κατά την περίοδο της κατοχής διέφυγε στην Μέση Ανατολή. Το 1967, στους πρώτους μήνες της χούντας των συνταγματαρχών, συνελήφθη για τα δημοκρατικά του πιστεύω, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο νησί της Σύρου. Ύστερα από μια σύντομη αποφυλάκιση, πήρε πάλι τον δρόμο σε εξορία στη Γυάρο και έμεινε πίσω από τα σίδερα ως το 1972.Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ήταν στην ομάδα που με τον Ανδρέα Παπανδρέου ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ.Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του κόμματος, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.Τον Ιανουάριο του 1996, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν μαζί με τον Κώστα Σημίτη, τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη, ένας από τους 4 υποψηφίους για τη διαδοχή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996», που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είπε ότι «το ήθος, οι αγώνες του και η συνέπεια του, ας αποτελούν για όλους παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του».