Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

Θα εφαρμόζεται σταδιακά από το 2018  με πλήρη εφαρμογή  το 2027

Με 31 ψήφους υπέρ και 19 αποχές (ΑΚΕΛ + Περδίκης) ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, με μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος το 2027 και έναρξη εφαρμογής το 2018.assets_LARGE_t_420_53455730-744x497

Με βάση το νόμο, όπως ψηφίστηκε, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως την 31η Αυγούστου 2027 θα γίνονται διορισμοί των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας τόσο στους πίνακες διοριστέων όσο και στους πίνακες διορισίμων (κατάλογος με το νέο σύστημα).

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2027 καταργούνται οι πίνακες διοριστέων και όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση τους πίνακες διορισίμων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή.

Η Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία απέρριψε αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για μελέτη του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Ανδρέας Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή θα είναι για το καλό των παιδιών της Κύπρου.

Απαντώντας στο αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή, ανέφερε ότι η συζήτηση για νέο σύστημα διορισμού έχει αρχίσει από Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και από τότε μέχρι σήμερα 10 Υπουργοί Παιδείας καθόριζαν ως πρώτη τομή στην παιδεία τον κατάλογο διοριστέων. Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του είναι καλά γνωστό και απέρριψε το χαρακτηρισμό για μπακαλίστικη συζήτηση.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαβουλεύσεων που διαρκούν χρόνια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες, συζητήθηκε με μπακαλίστικες διαδικασίες, προσθέτοντας ότι είναι ένας νόμος που θα καθορίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Ταυτόχρονα διατύπωσε τη θετική προδιάθεση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών.

Ο κ. Λουκαϊδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες, στους οποίους το κράτος επένδυσε πάρα πολλά και το σύστημα δεν έπρεπε να τους αφήσει έξω για λόγους τάξης και για λόγους ουσίας.

Το ΑΚΕΛ είπε θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των συμβασιούχων και των αντικαταστατών. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμα πως η μοριοδότηση κατά 50% με γραπτές εξετάσεις θα δημιουργήσει μια βιομηχανία φροντιστηρίων από την οποία κερδισμένα θα είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να τεθεί όριο στην εφαρμογή του νέου συστήματος. Πρόσθεσε ότι το 2017 θα γίνει η εξέταση και η εισδοχή θα αρχίσει με 50% είσοδο με το νέο σύστημα και 50% με το υφιστάμενο. Η εισδοχή νέων είναι θεσμός που δεν μπορεί να σταματήσει γιατί υπάρχουν συνεχείς ανάγκες, πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι στην πρόταση του ΑΚΕΛ για τους αορίστου, αναζητείται συνταγματικά αποδεκτή λύση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι το νέο σύστημα διορισμών θα φέρει εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση. “Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να συγκλίνουν οι απόψεις” ανέφερε, δηλώνοντας ότι στόχος είναι “να μην κόψει κανένας έξω” από τους αντικαταστάτες και τους συμβασιούχους.

Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ κατέβαλε κάθε δυνατή πίεση ώστε να κερδηθεί η εξασφάλιση 1.172 στη δημοτική εκπαίδευση των 1.700 καθηγητών.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως γνωρίζει το θέμα καλά καθώς και ο ίδιος βρίσκεται στους καταλόγους διοριστέων. Διευκρίνισε ότι παρόλο δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ξανά, δεν θα αποδεχθεί διορισμό, δηλώνοντας ότι πεποίθηση του είναι να δοθεί χώρος στους νέους ανθρώπους που έκαναν σπουδές στις νέες μεθόδους διδασκαλίας.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η ουσία της τοποθέτησης κάθε πολιτικής δύναμης είναι να διευκρινίσει εάν είναι υπέρ ενός νέου συστήματος διορισμών.

Στη Μέση Εκπαίδευση, είπε, με το υφιστάμενο σύστημα τα νέα παιδιά εφόσον εγγραφούν στον κατάλογο διοριστέων και να ζήσουν δύο ζωές δεν θα διοριστούν.

Έφερε επίσης παράδειγμα περίπτωσης που κρεοπώλης διορίστηκε μετά από 30 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, και όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να διδάξει απάντησε ότι διαβάζει το βράδυ σπίτι και νομίζει ότι τα καταφέρνει.

Είπε ακόμα πως οι αλλαγές πρέπει να έχουν στόχο τα παιδιά, ενώ πρόσθεσε πως θα επηρεάσουν ανθρώπους, αλλά είναι αδύνατο να ικανοποιήσουν κατά 100% όλους.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ακόμα ότι δεν μπορεί ο βαθμός του πρώτου πτυχίου να βαθμολογείται κατά τρόπο που να δίνει υπεροχή και πως η μοριοδότηση του διδακτορικού δεν πρέπει να είναι τέτοια που να θεωρείται ως απαραίτητο προσόν για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα γιατί στο τέλος θα τρέχουν στα Πανεπιστήμια και ειδικά του ιδιωτικού τομέα.

Ικανοποίηση απο Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την  ικανοποίησή του για την έγκριση των νομοσχεδίων λέγοντας πως με  το νέο σύστημα, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο μεγάλο στόχο της μεταρρύθμισης στη δημόσια εκπαίδευση, καταργείται επιτέλους ο απηρχαιωμένος κατάλογος διοριστέων. Το νέο καινοτόμο σύστημα δεν αναγνωρίζει μόνο το χρόνο κατάθεσης του πτυχίου ως προσόν, αλλά εκσυγχρονίζει εκ βάθρων όλη τη διαδικασία, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καλύτερους να παίρνουν θέση στην έδρα”, προσθέτει.

Θα διορίζονται, σημειώνει, οι εκπαιδευτικοί που αξίζουν και οι μαθητές μας θα μπορούν να έχουν τους εκπαιδευτικούς που τους αξίζουν.

Το νέο σύστημα, αναφέρει, είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης και επίμονου διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα. “Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους για τη συμβολή τους”, προσθέτει.