Αλ.Τσίπρας:«Αν επικρατήσει το «ναι» η κυβέρνηση θα παραιτηθεί…»

Ο Ελληνας  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα παραιτηθεί η κυβέρνηση αν επικρατήσει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής.Οπως ανέφερε  αργά το βράδυ  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν είμαι από αυτούς που γίνοντται από αριστεροί, δεξιοί ή από αριστεροί, νεοφιλελεύθεροι. Αν ο ελληνικός λαός απορρίψει την πρότασή μας, τότε θα έχει καταψηφιστεί η κυβέρνησή μας από τον λαό και την επόμενη ημέρα θα newego_LARGE_t_1101_54494032_type12713δρομολογήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες. Mας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε σε κάλπες”.

Υπογράμμισε πάντως πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή.
«Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν βρέθηκα στη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής και αν το αποτέλεσμα θα είναι “ναι”.
“Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός”, υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμα ότι θα γίνει απολύτως δεκτή η ετυμηγορία του λαού όποια και εάν είναι αυτή και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των τραπεζών και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως «Δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας επειδή λήγει ένα πρόγραμμα. Και όποια απόφαση θα γίνει αποδεχτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν το ΟΧΙ. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ακόμη ένα όπλο στη διαπραγμάτευση.

Αυτό που διεκδικήσαμε 5 μήνες δεν ήταν να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά με μία προσαρμογή χωρίς κοινωνική αδικία. Διεκδικήσαμε μία συμφωνία που θα ήταν μία συμφωνία δίκαιη και κοινωνική και ταυτόχρονα μία συμφωνία για το χρέος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον φαύλο κύκλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάναμε τα πάντα για να έρθουμε σε συμφωνία. Στο τέλος της ημέρας έφθασα σε μία διαπίστωση.

Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Κάναμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία είναι αδιαμφισβήτητο.

Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δώσαμε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε καλό από όλους τους ηγέτες. Μετά όμως μας ζήτησαν και κάτι παραπάνω. Δε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος είναι τεράστιο.»

Το κόστος της χρεοκοπίας μίας χώρας που βρίσκεται στην ΕΚΤ είναι τεράστιο. Το σχέδιο τους ήταν να ρίξουν την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην Ευρώπη. Οι άλλοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός..
Για τις τράπεζες είπε ότι αυτές θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, ότι εξ όσων γνωρίζει αυτό αποτελεί επιθυμία του κ. Ντράγκι, και πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ώρες μετά το δημοψήφισμα.
“Είμαι ανοικτός”, δήλωσε, για την πραγματοποίηση ντιμπέητ, το οποίο έχουν ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι δεν είναι από τους πολιτικούς που φοβούνται τον διάλογο και την αντιπαράθεση. “Αλλά να καταλάβουμε κάτι, εδώ δεν είναι εκλογές, δεν κρίνονται τα κόμματα”, πρόσθεσε.
“Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από αύριο το βράδυ. Σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές».
Είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη.
Αναφερόμενος στην πρόταση των θεσμών κάλεσε τον ελληνικό λαό «να την απορρίψει με όλη τη δύναμη της ψυχής του».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει “όχι” στο δημοψήφισμα, “ξεχάστε το ευρώ”, επισήμανε ότι η Αγκελα Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.
Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι οι εταίροι θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ. «Δεν θα το κάνουν διότι το κόστος είναι μεγάλο» εκτίμησε.
«Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών», είπε ακόμη ο κ.Τσίπρας, παραπέμποντας στο κείμενο της πρότασης των θεσμών.
«Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας ‘έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: ‘αυτό μας ζητάνε’», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι “βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό”.
Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ-Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα, ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι αυτά τα κάνουν οι θεσμοί, “όχι εμείς”.
Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας τους απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.
Ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας, και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο Eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. “Το θεωρούσα αυτονόητο”.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση για debate με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επίσης είπε πως δέχεται να επανέλθει στην διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς εκβιασμούς.

Όσον αφορά το τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, το Μαξίμου το απέδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Η κινδυνολογία είναι το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα. Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε.

Μετά τις ευρωεκλογές τα παράτησε όλα και σχεδίασε την αριστερή παρένθεση»

Σε ότι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η κυβέρνηση πρωτοτύπησε σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά τα τήρησε.

Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και είπαμε πως όλα αυτά που είχαμε υποσχεθεί (πολλά από τα οποία ήδη έχουμε κάνει έστω και μέσα σε ασφυξία) θα τα κάνουμε σε βάθος τετραετίας. Υπάρχουν και κάποια που δεν τα κάναμε όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ γιατί είμαστε σε συνθήκες ασφυξίας και είπαμε πως και αυτά θα τα κάνουμε μόλις καταφέρουμε να πάρουμε μια ανάσα» ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεν μπορεί να υπηρετήσει μια πρόταση η οποία δεν είναι βιώσιμη.

«Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να πληρώσουμε το ΔΝΤ το πρωί. Ας μας δώσουν μια συμφωνία βιώσιμη. Αν οδηγούν τους πάντες σε ασφυξία δεν μπορούν να περιμένουν πως εμείς θα πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014. Θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει. Το ΔΝΤ πέρα από τη μη εφαρμογή των μη μέτρων που ζητάνε λέει επίσης πως δεν πληρώνω γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό είναι μια αντίφαση των εταίρων. Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στα σκληρά μέτρα αλλά όχι στη κουβέντα για το χρέος. Αλα καρτ αποδέχονται οι ευρωπαίοι το Ταμείο. Οι εταίροι δεν σέβονται τις επιλογές του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε από την δική μας κυβέρνηση χειρότερα μέτρα από αυτά που επέβαλαν στην προηγούμενη.

Είμαστε στη καρδιά της Ευρώπης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρώπη. Πολιτισμός υπήρχε και πριν τις τράπεζες. Όσοι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα παραβιάζουν τα κεκτημένα των ευρωπαϊκών λαών θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το αν διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, ο πρωθυπουργός είπε:

«Εάν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα. Συνεχίζω να τον στηρίζω. Έδωσε δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες. Από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί. Όλοι μας κι εγώ πρώτος έχουμε αδυναμίες, αλλά από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών».

«Το δημοψήφισμα δεν έρχεται να διαιρέσει, αλλά να ενώσει τον λαό. Εάν ο λαός θέλει ένα πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει κάποιον. Δεν είμαι εγώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τα δεδομένα εξουσίας. Προτεραιότητά μας η τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι δανειστές «απέναντι στην ελληνική ετυμηγορία θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση, αν δοθεί ακόμα και στο και 5, θα την πάρουμε», τόνισε.

«Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Το δίκιο. Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.