Φασιστική επίθεση κατά Αρκά

Στο επίκεντρο πρωτοφανούς επίθεσης από χρήστες του διαδικτύου βρέθηκε ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς επειδή «τόλμησε» να κάνει το προφανές, να ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Μετά τα κακοήθη σχόλια, διεκόπησαν οι αναρτήσεις ενώ το θέμα σχολίασαν και πολλοί βουλευτές.newego_LARGE_t_1101_54525599_type12128

O γνωστός σκιτσογράφος «ανέβαζε» το τελευταίο διάστημα στη επίσημη σελίδα που διατηρεί στο facebook σκίτσα-σχόλια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με το δικό του μοναδικό ύφος. Κάποια από αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των διαφωνούντων με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κακοήθη σχόλια αλλά και απειλές κατά του δημοφιλούς σκιτσογράφου, αναγκάζοντας τον Αρκά να αναστείλει τις αναρτήσεις του μέχρι νεωτέρας.
Ένα από τα σκίτσα που προκάλεσαν την αήθη επίθεση, εμφανίζει έναν άνδρα να σχολιάζει «Εχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα». Ένα άλλο έγραφε: «Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή, η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε».
Οι σχολιάστές επιτέθηκαν με απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά του Αρκά με κατηγορίες ακόμη για χρηματισμό του από κάποιους, για να πλήξει συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα.

Μετά τις αντιδράσεις, τα επίμαχα σκίτσα κατέβηκαν από την ιστοσελίδα.
Μετά τα παραπάνω, η επίσημη σελίδα του Αρκά διέκοψε από τα ξημερώματα τις αναρτήσεις: «Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής», ενώ αλλού περιγράφει το περιεχόμενο των επιθέσεων ως «πολιτική βαρβαρότητα». Παράλληλα κατέβηκαν τα επίμαχα σκίτσα αλλά και τα υβριστικά σχόλια.newego_LARGE_t_1101_54525622_type12128
Η αντίδραση των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου ήταν άμεση, με τη δημιουργία hashtags που συνδέουν την επίθεση με αυτή των τζιχαντιστών στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, σημειώνοντας μάλιστα την υποκρισία όσων δήλωναν υπέρ των Γάλλων σκιτσογράφων αλλά επιτέθηκαν στον Ελληνα συνάδελφό τους.

«Μετά τον Πορτοκάλογλου τώρα και ο Αρκάς. Απόπειρες λογοκρισίας μιας φανατικής Αριστεράς», ήταν το σχόλιο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου ενώ ο ολυμπιονίκης και βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χρησιμοποιώντας μάλιστα την παρομοίωση που πρόσφατα χρησιμοποίησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου για να επιτεθεί στα ΜΜΕ, αναρωτήθηκε επίσης μέσω Twitter: «Δηλαδή Αρκάς, Χαντζόπουλος, Πετρουλάκης είναι οι ερπύστριες με το πενάκι; Για δείτε λίγο αυτό το λήμμα», παραπέμποντας στο λήμμα της Wikipedia για τον Μακαρθισμό.

Η επίθεση κατά Αρκά προκάλεσε όμως την αντίδραση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο Αρκάς είναι κορυφαίος. Όσοι τον κατηγόρησαν για “χρηματισμό”, κάνουν λάθος. Η σάτιρα κρίνει τα πάντα. Δεν χρειάζεται κατήγορους ή προστάτες».

Η ανακοίνωση του διαχειριστή της ιστοσελίδας
«Στο κλίμα τής πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις και έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν σε σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε. Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB».