Τσίπρας:«Η Ελλάδα δεν κατανοεί την επιμονή σε τόσο σκληρά μέτρα»(!)

Για την πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αλλά και για το θέμα της χρηματοδότησης, συζήτησαν Μέρκελ και Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την σημερινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με γαλλική πηγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών,δήλωσε ότι η παράταση του προγράμματος δεν είναι υπό εξέταση την παρούσα στιγμή.

«Επί της ουσίας, το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο. (Οι τρεις) συζήτησαν το τι θα πρέπει να συμβεί σήμερα και αύριο, ώστε να κλείσουν τα θέματα που μένουν ανοιχτά σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση του προγράμματος και το ζήτημα της χρηματοδότησης» ανέφερε γαλλική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ τόνισαν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι καθοριστική στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας και δεν υπάρχει λόγος για μια ακόμη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης, πρόσθεσε η πηγή.
Το ίδιο επεσήμανε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καταλήξουν σε συμφωνία, δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί νέα σύνοδος των ηγετών των χωρών του ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που θα πρέπει να δεχθεί την «γενναιόδωρη προσφορά» των πιστωτών και να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους ηγέτες για τη νέα ελληνική πρόταση και επεσήμανε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κατανοητή η εμμονή των δανειστών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Συμφωνα  με πληρφορίες ο   Αλέξης Τσίπρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που διακρινόταν από ένταση στις κινήσεις του,ήταν πολύ χαλαρός και  απέρριψε πανηγυρικά και πάλι τις προτάσεις των δανειστών με ένα στιλ “Κάντε ότι θέλετε, εμείς δεν μετακινούμαστε από τις θέσεις μας”,

Tsipras_Merkel-Oland

Ετσι μετά από την κατάθεση των νέων προτάσεων της κυβέρνησης, σημαντικά “κουρεμένες” και βελτιωμένες για τον ελληνικό λαό σε σχέση με τις προτάσεις που είχε καταθέσει την Κυριακή το βράδυ, τώρα με non-paper το Μαξίμου ενημερώνει ότι στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι “η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα”!

Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των θεσμών και της Αθήνας, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή και θα πρέπει Αθήνα-δανειστές να τα βρουν στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το Σάββατο.

Παράλληλα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις πως αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. «Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.

Σταθερός υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή: «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ως προς τι θα συμβεί αν οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θέλω να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο plan A. Σίγουρα δεν θα αποδυναμώσω την αναγκαία αισιοδοξία με αρνητικά σενάρια».