Eφυγε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Γαβριηλίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Παρασκευή. Έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 11 το πρωί.se-krisimi-katastasi-o-proin-ypourgos-ygeias-andreas-gavriilidis-th

Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης νοσηλευόταν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση με βαριά εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Αρχικά, είχε μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, είχε κριθεί αναγκαίο να διακομισθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο Ανδρεας Γαβριηλίδης  διετέλεσε από το 1988 μέχρι το 1993 υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων επί προεδρίας Γ. Βασιλείου. Από την 1η Φεβρουαρίου 2005 ανέλαβε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου, μετά την παραίτηση της Ντίνας Ακκελίδου και παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 12 Ιουνίου 2006.

Γεννήθηκε  το 1940 στον Αμίαντο της επαρχίας Λεμεσού.

Σπούδασε οικονομικά και αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας (1961-1966) με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και διετέλεσε εταίρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης της Διεθνούς Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.

Από το 1967 μέχρι το 1981 ήταν οικονομικός/ γεωργικός λειτουργός στο Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, από το 1981 μέχρι το 1988 γενικός διευθυντής της Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας. Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος κτηματοοικονομικής εταιρείας, πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Plus Tv, καθώς και οικονομικός σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος Επιτροπών και Συμβουλίων με ποικίλη θεματολογία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση και προώθηση στρατηγικών προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής σε κεφαλαιώδη θέματα οικονομικής, αγροτικής, γεωργικής, περιφερειακής, βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης.

Εστίασε ιδιαίτερα στην εξελικτική πορεία των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, την εξέλιξη της εναρμονιστικής πορείας της κυπριακής οικονομίας, νομοθεσίας και θεσμών με το κοινοτικό κεκτημένο με αποκορύφωμα την κατάληξη και υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και την πλήρη ένταξή της την 1η Μαΐου 2004.

Το 2010 αποχώρησε απ’ όλες τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, δηλώνοντας αφοσιωμένος στη συγγραφή δύο βιβλίων, αλλά και στην ταξινόμηση του αρχείου που διατηρεί στην οικία του.

Είχε δύο γιους και μια κόρη.Τον Παυλίνο , τον Στέφανο και τη Σοφία

Θλίψη από κόμματα

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του πρών Υπουργού και ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στο έργο του αποφάσισε να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας του.

«Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης ήταν άνθρωπος με κοινωνικές ανησυχίες και έντονη δραστηριότητα στα κοινά» αναφέρει η ανακοίνωση. «Υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία από διάφορα δημόσια αξιώματα με ήθος και εντιμότητα, με αποκορύφωμα τις θητείες του ως Υπουργός Γεωργίας επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και Υπουργός Υγείας επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης υπήρξε για μεγάλο μέρος της ζωής του μέλος του ΑΚΕΛ και είχε πολυδιάστατη συμμετοχή στην ζωή του κόμματος» προσθέτει.

Το κόμμα εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου εκφράζει  τη βαθεια του θλίψη για τον θάνατο του Α.Γαβριηλίδης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΟ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Γαβριηλίδη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.