Συρία: Πάνω από εκατόν οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Πέραν των 200.000 τα θύματα  των συγκρούσεων τ τελευταία χρόνια

Η Συρία, η οποία έχει εισέλθει ήδη στον πέμπτο χρόνο πολέμου και μετρά περισσότερους από 215.000 νεκρούς, συγκλονίστηκε το τελευταίο 24ωρο από σειρά επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από εκατό ανθρώπων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην κεντρική χώρα, περισσότερα από 70 μέλη των δυνάμεων του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Bombing in Qatana , Syria

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν ανέφερε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν σημεία ελέγχου και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Χάμα, όπου τουλάχιστον 50 μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν, καθώς και στη Χομς.

Οι επαρχίες αυτές σε μεγάλο βαθμό τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης αρκετοί τζιχαντιστές.

“Τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ υπέστη ήττες στις επαρχίες Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές και τώρα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, παρότι αυτές είναι περιορισμένες”, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της κουρδικής μειονότητας χθες στοίχισε τη ζωή 33 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και πολλές γυναίκες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

Οι Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την παραμονή του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, βομβιστική επίθεση εναντίον άλλης συγκέντρωσης στην ίδια πόλη προκάλεσε δεκάδες τραυματίες.

Για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες “δεν θα μείνουν ατιμώρητες”, σύμφωνα με δήλωση του Κούρδου διοικητή των Μονάδων Προστασίας του κουρδικού Λαού (YPG) Τζόαν Ιμπραήμ, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία, η επαρχία Χασάκα παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι YPG, η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, μοιράζονται τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης, ενώ το ΙΚ ελέγχει τομείς της επαρχίας.

Οι YPG πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά του ΙΚ στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και απέκρουσαν μεγάλη επίθεση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι έχοντας την καθοριστική αεροπορική υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Ο εμφύλιος πόλεμος που άρχισε μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και των ανταρτών μετατράπηκε σε μια περίπλοκη σύγκρουση με την εμπλοκή στο συριακό μέτωπο τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, στη συνέχεια το ΙΚ, που πολεμούν ταυτόχρονα τη Δαμασκό, τους μετριοπαθείς αντάρτες της αντιπολίτευσης και τις κουρδικές δυνάμεις.

Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση ΙΚ που αναπτύσσει δράση και στο Ιράκ, έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία που γειτνιάζουν με περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 215.000 ανθρώπων, χωρίς να υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι, ενώ ένδεκα εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τέσσερα εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Στο πολιτικό επίπεδο, απεσταλμένοι της συριακής κυβέρνησης και μέρος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα, μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο ‘Ασαντ. Στη συνέχεια όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάναυσο δικτάτορα όπως ο ‘Ασαντ στη Συρία”.