Σχέδια χορηγιών €165 εκ . απο το Υπ.Ενέργειας

Συνολικά €165 εκ. έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων περίπου €66 εκ. αναμένεται να διατεθούν για χρηματοδότηση Σχεδίων Χορηγιών που θα ανακοινωθούν φέτος.ÕÐ.ÅÍÅÑÃÅÉÁÓ Ã.ËÁÊÊÏÔÑÕÐÇÓ - ÓÕÓÊÅØÇ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÊÏÌÌÁÔÙÍ

Το Υπουργείο εργάζεται παράλληλα για ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι που εντάσσονταν στα Σχέδια του Υπουργείου δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τις προτεινόμενες επενδύσεις τους, λόγω αδυναμίας των τραπεζών να τους χρηματοδοτήσουν.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε ημερίδα του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το Υπουργείο του έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ύψους €10 εκ., του Σχεδίου Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για Επιχειρήσεις €6 εκ. και των Σχεδίων για τη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, ύψους €8 και €3 εκ. αντίστοιχα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι την περασμένη Τρίτη προκηρύχθηκε το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για Κατοικίες, ύψους €8 εκ. ενώ μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε Σχέδιο €14 εκ. για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα και Άλλων Στοχευμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, τον Απρίλιο αναμένεται να προκηρυχθεί το Σχέδιο για Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα, ύψους €3 εκ. ενώ τον ερχόμενο Μάιο είπε ότι το Υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το Σχέδιο για τη Δημιουργία ή Εκσυγχρονισμό Μονάδων Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, ύψους €10 εκ.

Τέλος, είπε ότι εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν ακόμα δύο Σχέδια Χορηγιών, ύψους €2 εκ. έκαστο, με το πρώτο να αφορά την Προώθηση της Δημιουργίας Εταιρικών Επιχειρηματικών Συμπράξεων (Clusters) και το δεύτερο την Προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η εμπειρία καταδεικνύει ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεχίζει να είναι προβληματική.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι συζητήσεις με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη δημιουργία μηχανισμού, βάσει του οποίου τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάζουν αιτήματα για χρηματοδότηση επενδύσεων που εγκρίνονται στο πλαίσιο των Σχεδίων Χορηγιών του Υπουργείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για επέκταση της συνεργασίας με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για ανάλογο μηχανισμό, που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις προσπάθειες απλοποίησης των απαραίτητων εντύπων και στην ενίσχυση με προσωπικό της αρμόδιας Μονάδας Πληρωμών και Επαληθεύσεων, και κάλεσε όλους τους ενδιαφερομένους να αξιοποιήσουν τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου.