Παραδοχή Μητσοτάκη για το χάος και πυρά ομαδόν από αντιπολίτευση


Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της imagewεναρκτήριας τοποθέτησής του, στο Υπουργικό Συμβούλιο.παραδέχθηκε
ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Ζητώντας «μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αττικής Οδού, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σαφέστατες ευθύνες στον παραχορησιούχο», οι οποίες, όπως είπε, θα διερευνηθούν σε βάθος.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποζημίωση των 2.000 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πολίτη που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό, καθώς και στην αποζημίωση που θα δοθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν στην Αττική Οδό, αλλά εκδηλώθηκαν και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Αναγνώρισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης», υπογραμμίζοντας την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: του κράτους, της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων και των ιδιωτών.

«Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την επιλογή δημιουργίας του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης «ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του» και «φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων».

Το ΚΚΕ

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, την Τετάρτη, για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα για την κακοκαιρία, «ούτε οι υποκριτικές συγγνώμες ούτε οι προκλητικές δικαιολογίες ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής μπορούν να κατευνάσουν τη δίκαιη οργή, να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, του οποίου οι ανεπάρκειες εμφανίζονται μόνο όταν είναι να προστατευτεί ο λαός»

«Όταν η ζωή του λαού κινδυνεύει στους αποκλεισμένους δρόμους, στα σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, στα απομονωμένα νοσοκομεία, καμία υπομονή και καμία κατανόηση δεν μπορεί να υπάρχει. Εδώ και τώρα χρειάζεται να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση όλων των προβλημάτων, όπως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, που παραμένουν ακόμη και μετά από τρεις μέρες!», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή μιας εγκληματικής διαχρονικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος, που παραδίδει κρίσιμα έργα και υποδομές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τελικά θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους και των προτεραιοτήτων του σημερινού σάπιου κράτους».

Σε ανακοίνωσή του, την Τετάρτη, το ΜέΡΑ25 τονίζει: «Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο αφού αρκέστηκε σε μια συγγνώμη χωρίς ουσιαστικά να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη, μιας και πάντα του φταίει κάτι ή κάποιος άλλος, τόλμησε να αναφερθεί και στον ψηλό πήχη που έχει θέσει η Κυβέρνησή του, χωρίς να ερυθριά ή να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην εξυπηρέτηση παρασιτικών, κρατικοδίαιτων ολιγαρχών».

«Οι ολιγάρχες, κύριε Μητσοτάκη, στους οποίους μαζί με τον κύριο Τσίπρα και τους προκατόχους σας έχετε παραδώσει όλες τις στρατηγικές υποδομές της χώρας (δρόμους, τρένα, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.), όχι μόνο παρασιτούν βγάζοντας υπέρογκα κέρδη, όπως παραδεχτήκατε μέχρι και εσείς στην εισήγησή σας, αλλά δεν κουνούν και το παραμικρό τους δαχτυλάκι την κρίσιμη στιγμή», συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Πέρα λοιπόν από κατόπιν εορτής και υποκριτικές συγγνώμες, αλλά ακόμα και την παραδοχή ότι ο κρατικός μηχανισμός τελικά δεν ήταν έτοιμος, όπως διαβεβαίωναν οι επιτελάρχες της Μητσοτάκης Α.Ε., πρέπει όλες οι κρίσιμες, βασικές, στρατηγικές υποδομές της χώρας να επανέλθουν στον δημόσιο έλεγχο, άλλωστε το Κράτος καλείται στο τέλος της μέρας να τις διαχειριστεί».

ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά από δύο ημέρες silver alert για τον κ. Μητσοτάκη για το χάος που δημιούργησε το επιτελικό του κράτος, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το ελάχιστο που θα περίμεναν οι πολίτες είναι να σταματήσει να κρύβει τις ευθύνες του πίσω από επιθέσεις σε άλλους, μέχρι και στους πολίτες, και να ζητήσει τις παραιτήσεις» υπουργών, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραίτηση του κ. Οικονόμου «που έφτασε να τα βάλει μέχρι και με τους μετεωρολόγους για να δικαιολογήσει το μπάχαλο». Του κ. Στυλιανίδη, «της χρυσής μεταγραφής που έκανε προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για την πολιτική προστασία, μετά το φιάσκο των πυρκαγιών του καλοκαιριού ο οποίος κατάφερε το πρωτοφανές να κλείσουν όλες οι κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας από τα πρώτα χιόνια, αφήνοντας χιλιάδες οδηγούς για ώρες στο έλεος της κακοκαιρίας». Του κ. Καραμανλή, «αρχιτέκτονα του χάους στις Μεταφορές και βασικού υπευθύνου της ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων επιβατών σε ηλεκτρικό, προαστιακό και τραίνα». Του κ. Σκρέκα, «που τρεις μέρες μετά έχει αφήσει ολόκληρες περιοχές της Αττικής χωρίς ρεύμα και θέρμανση» και, τέλος, των κ.κ. Θεοδωρικάκου και Βορίδη «για την “άψογη” λειτουργία του κρατικού μηχανισμού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «επειδή ωστόσο είναι πάρα πολλοί και θα μείνει χωρίς υπουργικό συμβούλιο, προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα».