Βρετανία:Email δείχνει εμπλοκή του Μπ.Τζόνσον στην κατά προτεραιότητα εκκένωση ζώων από την Καμπούλ

imagewΈνα email από αξιωματούχο του Foreign Office προς συναδέλφους του που συντόνιζαν την εσπευσμένη επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο, μοιάζει να καταρρίπτει τις διαψεύσεις από τον Μπόρις Τζόνσον των αναφορών περί ανάμειξης του στην απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση ζώων από την αφγανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση να απομακρυνθούν 173 σκύλοι και γάτες της φιλοζωικής οργάνωσης Nowzad του Βρετανού πρώην στρατιώτη Πεν Φάρθινγκ παρά την έλλειψη χρόνου και χώρου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καταγγέλλεται ότι είχε ως αποτέλεσμα Αφγανοί συνεργάτες των Βρετανών να μείνουν πίσω και να υποστούν την οργή των Ταλιμπάν.

Το email με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2021 δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που ερεύνησε τις συνθήκες της χαοτικής επιχείρησης.

Ο συντάκτης, το όνομα του οποίου έχει αφαιρεθεί από την έκθεση, αναφέρει ότι «ο Πρωθυπουργός μόλις εξουσιοδότησε την εκκένωση του προσωπικού και των ζώων» της οργάνωσης Nowzad.

Τόσο την επομένη, στις 26 Αυγούστου, όσο και αργότερα το Δεκέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις αναφορές περί προσωπικής εμπλοκής στην αμφιλεγόμενη απόφαση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανοησίες». Αναφορές της περιόδου έβαζαν στο κάδρο και πιθανή επιρροή της συζύγου του Πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς, λόγω της φιλίας της με συνεργάτη του κ. Φάρθινγκ.

Πάντως τόσο ο ιδιοκτήτης της Nowzad όσο και ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχαν επίσης απορρίψει τις αναφορές περί ανάμειξης του Μπόρις Τζόνσον.