Ωράριο Καταστημάτων:11 οργανώσεις καλούν τη Βουλή να αφαιρέσει το δικαίωμα της Υπουργού να εκδίδει διατάγματα

Το μήνυμα ότι η Βουλή θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αφαιρέσει το δικαίωμα της Υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα λειτουργίας των καταστημάτων, έστειλαν 11 οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου.CNA_M21a77d86c4634d049bbdd98d67ca5ef5

Η ΠΟΒΕΚ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αρτοποιών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κομμωτών –Κουρέων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ΣΥΚΑΔΕ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ένδυσης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπόδησης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κρεοπωλών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Περιπτεριούχων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εμπορικών Καταστημάτων, ο Όμιλος Υπεραγορών mas ΣΥΚ-ΑΝΕΜΟΣ, και ο Όμιλος Υπεραγορών SAVE MORE, πραγματοποίησαν σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα τους και διατρανώνοντας τη θέση πως ο Νόμος πρέπει να υπερισχύσει των διαταγμάτων της Υπουργού.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε πως οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη διάσκεψη, και οι οποίες αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου, ζητούν τον τερματισμό των διαταγμάτων, καθώς από τον Ιούνιο του 2013 που έχει εφαρμοστεί αυτή η πολιτική έχουν καταστραφεί και αφανιστεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Πιστεύουμε ότι ήταν μια αυθαίρετη, παράνομη και παράτυπη πολιτική, η οποία εξουδετέρωσε τη νομοθεσία”, είπε και χαιρέτισε τη θέση των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και την κατάθεση της πρότασης νόμου για αφαίρεση του δικαιώματος της Υπουργού Εργασίας να εκδίδει τα διατάγματα φιλελευθεροποίησης των ωραρίων.

Ο κ. Κουρσάρης είπε πως με αυτή τη πρόταση, η οποία όπως πρόσθεσε, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, θα γίνει εφικτή η διαμόρφωση του Νόμου έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και η ηρεμία στο λιανικό εμπόριο.

Στη συνέχεια, ο νομικός σύμβουλος των οργανώσεων Στέλιος Αμερικάνος εξήγησε τους λόγους προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση των διαταγμάτων. Οπως είπε, σκοπός δεν είναι να παρέμβουν στην δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά να εξηγήσουν τη νομική βάση της προσφυγής για ακύρωση των διαταγμάτων, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής πτυχής.

Ο κ. Αμερικάνος είπε πως το δίλημμα είναι νόμος και δίκαιο από τη μια και διοίκησης δια διαταγμάτων από την άλλη. Πρόσθεσε πως έχουμε καταντήσει να έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα διατάγματα τα οποία έχουν στην ουσία αντικαταστήσει το Νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόζεται. Στην πράξη η Υπουργός Εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Αμερικάνος, έχει ελευθεροποιήσει πλήρως τα ωράρια των καταστημάτων, καταργώντας παράλληλα την αργία της Κυριακής σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο νομικός σύμβουλος των οργανώσεων έκανε αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Ελλάδας το 2014 ότι τα διατάγματα είναι εκδήλως παράνομα και ότι οι καταστηματάρχες και οι υπάλληλοι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη.

Ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πώς η Υπουργός χειρίστηκε το δικαίωμα για έκδοση διαταγμάτων. “Η Υπουργός με τον τρόπο που έχει ενεργήσει έχει καταστρατηγήσει την ίδια τη νομοθεσία και λειτουργεί η ίδια ως νομοθετικό όργανο”, είπε και πρόσθεσε πως αυθαίρετα χαρακτήρισε μια ολόκληρη σειρά περιοχών ως τουριστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Λυμπιών και Κλαυδιών όπου βρίσκονται οι σκουπιδότοποι της επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας. “Με λίγα λόγια ολόκληρη η Κύπρος χαρακτηρίστηκε τουριστική περιοχή για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συμφέροντα”, συμπλήρωσε και έκανε λόγο για μονομερείς αποφάσεις που δεν λάμβαναν υπόψη τη συμβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Αμερικάνος είπε πως πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να αφαιρεθεί από την Υπουργό το δικαίωμα να εκδίδει τέτοιας φύσεως διατάγματα, ή να ρυθμιστεί με έναν τέτοιο τρόπου έτσι ώστε η Υπουργός να μην ενεργεί κατά το δοκούν. Διευκρίνισε πως δεν πρέπει να είναι θέμα της εκάστοτε Κυβέρνησης αλλά πρέπει να εφαρμόζεται ο Νόμος και να μην καταστρατηγείται όπως τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουρσάρης είπε πως πρέπει να δοθεί το μήνυμα και στη Βουλή πως όταν ψηφίζει μια νομοθεσία όπως είναι ο Νόμος περί ωραρίων απασχόλησης των καταστημάτων και όρων απασχόλησης των εργαζομένων, θα πρέπει να εφαρμόζεται.