Στο μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα

imagewΤελετή τοποθέτησης του «θραύσματος Fagan» –το οποίο αποτελεί τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα και παραδόθηκε από το Μουσείο Antonio Salinas του Παλέρμο καταρχάς για οκτώ χρόνια με προοπτική μόνιμης παραμονής του στην Ελλάδα– πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην τελετή παρέστησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης και ο Πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.

Παράλληλα, χαιρετισμό στην τελετή απηύθυναν ο Assessore της πολιτιστικής κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά και η διευθύντρια του Μουσείου Antonino Salinas Κατερίνα Γκρέκο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το θραύσμα δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με τη μέθοδο της κατάθεσης, όχι ως δάνειο, και θα εκτίθεται στην Αθήνα για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Όπως διευκρινίζεται, η περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας επιδιώκει το ιστορικό κειμήλιο να παραμείνει σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα και έχει ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη τη νομική διευθέτηση του ζητήματος μέσω του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για το Μουσείο της Ακρόπολης, για την Ελλάδα, για τον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς το “θραύσμα Fagan” επιστρέφει στο σπίτι του, επιστρέφει στην Ελλάδα, επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έλειπε από την Ελλάδα για περισσότερα από 200 χρόνια», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ευχαριστώντας θερμά το Μουσείο Antonino Salinas και την περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μέθοδος κατάθεσης του θραύσματος που υιοθετήθηκε «αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών, μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή».

«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη επανένωση όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτη και το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση», ανέφερε ο ίδιος.

Κάνοντας αναφορά στο Βρετανικό Μουσείο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει πλέον αντιληπτό ότι «έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι. Να επανενωθούν με τα υπόλοιπα μάρμαρα τα οποία εκτίθενται σε αυτό το θαυμάσιο μουσείο έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει αυτό το μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην ολότητά του όπως τού αξίζει εδώ στην Αθήνα υπό το φως του Αττικού ουρανού».

Το «θραύσμα Fagan» αποτελεί απότμημα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου αναπαρίστανται ολύμπιοι θεοί ενώ παρακολουθούν την πομπή των Παναθηναίων και την παράδοση του πέπλου στην πολιούχο θεά Αθηνά. Στο θραύσμα έχουν διασωθεί τα κάτω άκρα θεάς, πιθανότατα της Άρτεμης. Το αριστερό τμήμα της λίθου VI βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το δεξιό τμήμα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.