Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το «μεγαλύτερο έργο πολιτισμού», το νέο Κυπριακό Μουσείο

Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται από την Κυβέρνηση, το νέο Κυπριακό Μουσείο, μπαίνει σε πορεία υλοποίησης, μετά την προκήρυξη σήμερα του διαγωνισμού για τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Την ανακοίνωση για την προκήρυξη του διαγωνισμού έκανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του έργου, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών, Παιδείας και Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του έργου, η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022.

Σημειώθηκε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η συνολική διάρκεια για την παράδοση του έργου είναι 60 μήνες.

Σημειώθηκε, επιπρόσθετα, ότι το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €121,380 εκατομμύρια, ποσό που είναι το υψηλότερο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για το 2022 και επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα του Πολιτισμού.

Όπως αναφέρθηκε, το Μουσείο θα ανεγερθεί σε μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου και θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση.

Επιπλέον, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του νέου Κυπριακού Μουσείου είπε ότι το μεγαλύτερο έργο που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του κράτους σήμερα είναι ένα έργο πολιτισμού, «είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο, και αυτό λέει πολλά για τη στήριξη μας προς τον πολιτισμό μας και την κοινωνία μας», προσθέτοντας ότι η κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του κράτους, και αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση άλλων συνδεόμενων τομέων, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ο κ. Καρούσος είπε ότι το Κυπριακό Μουσείο, «στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, κτίστηκε από την Αποικιοκρατική Διακυβέρνηση του νησιού το 1908, μετά από το εθνικό αίτημα των λόγιων της εποχής, που έβλεπαν την επιτακτική ανάγκη για κατάλληλη έκθεση και φύλαξη των αρχαιοτήτων του νησιού».

«Για περισσότερο από έναν αιώνα αυτό το τοπόσημο στην καρδιά της σύγχρονης Λευκωσίας προστάτευσε και ανέδειξε την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά του νησιού μας. Παρόλες τις μετατροπές και τις προσθήκες που έγιναν στο παρελθόν, το ιστορικό αυτό κτίριο δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στους πολυδιάστατους ρόλους που αναμένεται να έχει ένα σύγχρονο, εθνικό αρχαιολογικό μουσείο», σημείωσε.

Όπως είπε, η ανάγκη για τις αλλαγές αυτές έγινε αντιληπτή πριν από αρκετά χρόνια.

«Το πρώτο ουσιαστικό βήμα όμως έγινε τον Μάιο του 2017 με την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου και την απονομή του πρώτου βραβείου στην αρχιτέκτονα Θεώνη Ξάνθη και τους συνεργάτες της. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός Μουσείου, στολίδι της Μεσογείου και του ευρωπαϊκού χώρου, ένα κτίριο τοπόσημο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την εμπειρία που θα προσφέρει και το  οποίο δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα με τεράστια οφέλη για την πρωτεύουσα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, το Κυπριακό Μουσείο θα συνδυαστεί και με ελεύθερη είσοδο, μια πολιτική η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εντάσσεται στην πολιτική «Μουσεία για Όλους» και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ακολουθώντας το παράδειγμα γνωστών μουσείων ανά το παγκόσμιο όπως αυτό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

«Ακόμα μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που πλέον μπαίνει σε πορεία υλοποίησης αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προσωπικά στον τομέα του Πολιτισμού. Ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει στις προτεραιότητές του με προσωπική συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση της ωρίμανσής του», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρούσος είπε ότι η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022.

«Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του Έργου είναι 60 μήνες», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Μουσείο θα ανεγερθεί σε μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου, σχεδόν απέναντι από το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο.

«Θα περιλαμβάνει, πέραν από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση. Επιπλέον, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα υπογραμμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι με το νέο Κυπριακό Μουσείο επιδιώκεται να δημιουργηθούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο σημερινός επισκέπτης να δει τον αρχαίο κόσμο του νησιού με φρέσκια ματιά και να κτίσει τη δική του άμεση σχέση με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Ιερωνυμίδου, σε σύντομη ομιλία της ανέφερε ότι η απόφαση για ανέγερση ενός νέου μουσείου υπαγορεύτηκε μεταξύ άλλων από την ανάγκη ανάδειξης και διατήρησης των συλλογών του Τμήματος Αρχαιοτήτων με σύγχρονα μουσειολογικά μέσα.

«Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του θεσμού του κυπριακού μουσείου αφού στόχος είναι να έχει μια ενισχυμένη δημόσια εικόνα και να λειτουργεί διαλογικά και διαδραστικά ως πεδίο συνάντησης του αρχαίου κόσμου με τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής», πρόσθεσε.

Η κα. Ιερωνυμίδου αναφέρθηκε και στον Βάσο Καραγιώργη, τον κορυφαίο Κύπριο αρχαιολόγο, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή.

«Διετέλεσε για 26 χρόνια Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, από το 1963 μέχρι το 1989 που αφυπηρέτησε και είναι επί της δικής του θητείας που προτάθηκε για πρώτη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο η ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου. Πολλά σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται εδώ και που θα αποτελούν κεντρικά εκθέματα της νέας αφήγησης στο νέο Κυπριακό Μουσείο προέρχονται από τις δικές του ανασκαφές. Είμαι σίγουρη ότι ο Βάσος Καραγιώργης θα χαιρόταν μαζί μας την πολύ σημαντική αυτή σημερινή μέρα», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο δικό του χαιρετισμό εξέφρασε ιδιαίτερη ευαρέσκεια για την υλοποίηση του νέου Κυπριακού Μουσείου.

«Ένα σύγχρονο και μεγαλοπρεπές, εξωστρεφές αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας. Γιατί ένα αρχαιολογικό μουσείο πρώτα και πάνω απ΄ όλα αποδεικνύει το σεβασμό μας προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είμαι βέβαιος ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα προσδώσει μια νέα ταυτότητα και αξία στη σημαντική περιοχή όπου θα ανεγερθεί απέναντι από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, πολύ κοντά στο ανακαινισμένο Δημοτικό μας Θέατρο και την εντός των τειχών Λευκωσία. Η χωροθέτηση του νέου Μουσείου βρίσκεται σε κομβική θέση, στη Ζώνη Διοίκησης και Πολιτισμού, όπως προνοείται από το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου Λευκωσίας και επιβεβαιώνει τη σημασία του για την πρωτεύουσα αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Γιωρκάτζης, η σύγχρονη αυτή υποδομή για την προστασία και ανάδειξη των συλλογών αρχαιοτήτων στην ευθύνη του κράτους, αναμένεται να διευρύνει καθοριστικά τις δυνατότητες για να γνωρίσει καλύτερα ο κάθε ένας επισκέπτης και μελετητής τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου.

Η Λευκωσία, συνέχισε, θα παρακολουθεί με ανυπομονησία αλλά και ενθουσιασμό την πορεία του Έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του και την πρώτη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

«Είμαι επίσης βέβαιος ότι από κοινού με τα άλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώσαμε πρόσφατα ή υλοποιούμε αυτή την περίοδο, όπως η Πλατεία Ελευθερίας, το Εμπορικό Τρίγωνο, η Μακαρίου, η Στασικράτους, ο χώρος του Παλαιού ΓΣΠ, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τη Λευκωσία και θα διευρύνουν τις δυνατότητές της, καθιστώντας την πόλη μας σύγχρονη, προσβάσιμη και ελκυστική», σημείωσε.

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του Έργου, Θεώνη Ξάνθη, η οποία παρουσίασε λεπτομερώς το Έργο, επισήμανε πως το νέο Κυπριακό Μουσείο αποτελεί μια καινοτομία για τη Λευκωσία, που αναμφίβολα θα προσφέρει στον επισκέπτη του Μουσείου, αλλά και της πόλης, μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού.