Ανακάλυψαν ορμόνη που ρίχνει το βάρος και ρυθμίζει το σάκχαρο

Δώρο για όσους βαριούνται το γυμναστήριο είναι η τελευταία ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές βρήκαν μία ορμόνη, η οποία μιμείται τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής και που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χαπιού για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης.assets_LARGE_t_420_54475029_type12713

Η ανακάλυψη των Αμερικανών επιστημόνων αποτελεί… δώρο για όσους βαριούνται το γυμναστήριο
Η ορμόνη MOTS-c, η οποία δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ποντίκια, επιτρέπει την απώλεια βάρους και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Λειτουργεί αυξάνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την καλύτερη επεξεργασία της γλυκόζης. Η ορμόνη επικεντρώνεται στον μυϊκό ιστό, όπου αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, λειτουργεί ως αντίβαρο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την ηλικία και προκαλείται από την κακή διατροφή.

Κλινικές δοκιμές

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν πιθανότατα σε τρία χρόνια, ωστόσο οι κυτταρικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην ορμόνη να λειτουργεί, υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Η MOTS-c είναι μοναδική σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ορμόνες ως προς το ότι η κωδικοποίησή της γίνεται στο DNA των μιτοχονδρίων και όχι του πυρήνα των κυττάρων.
Για να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα της MOTS-c οι επιστήμονες τη χορήγησαν με ένεση σε ποντίκια που είχαν ακολουθήσει μία διατροφή με πολλά λιπαρά, η οποία κανονικά θα οδηγούσε σε παχυσαρκία και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Ομως η ένεση πέτυχε εντυπωσιακά να αναστείλει και τα δύο αποτελέσματα. «Αυτό αντιπροσωπεύει μία μεγάλη εξέλιξη στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης», είπε ο Πίντσας Κοέν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.