Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία απαίτησαν την κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, πραγματοποίησε το πρωί, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη.

Η κινητοποίηση της Ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονται οργανώσεις, κινήματα, άλλοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, άρχισε στις 10.30 π.μ., με συγκέντρωση στο χώρο έξω από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παραδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις των οργανώσεων που αποτελούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας για να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα οι οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση, το συντομότερο να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο με στόχο την κατάργηση της μείωσης μέχρι και 12% στις συντάξεις, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία και συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους.

Αναφέρουν επίσης ότι «οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους».

Στο υπόμνημα τους, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι το αίτημα αυτό «έχει υποβληθεί αρκετές φορές και έχει συζητηθεί επανειλημμένα και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής χωρίς ωστόσο  να ικανοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας το οποίο παραπέμπει συνεχώς σε νέες μελέτες».

Στην Πλατφόρμα συμμετέχουν οι ΠΕΟ, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΒΕΚ, Κίνηση για άμεση κατάργηση του 12% των αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους, Κίνηση Οικολόγων Συνταξιούχων, Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, ΕΔΟΝ, Νεολαία Οικολόγων, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Σύνδεσμος Υπαλλήλων Λαϊκής Τράπεζας.

Η Συμμαχία Πολιτών υπενθυμίζει…

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της αναφέρει:

“Στηρίζουμε  το δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων γι’ αυτό και καταθέσαμε προ καιρού σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο δεν έτυχε τότε θετικής ανταπόκρισης.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που έστω και τώρα, άλλες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών και ευχόμαστε ότι πίσω απ’ αυτήν την αναθεώρηση δεν κρύβονται και πάλι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Την ίδια ώρα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια το 2012, με αυτή της την απόφαση δεν επέβαλλε μόνο πέναλτι για την συνταξιοδότηση στα 63, αλλά παράλληλα προβλέπει ότι το 2023 η συνταξιοδότηση θα γίνεται στα 67 αντί στα 65!’