Η Βουλή ψήφισε νέα αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 19 Μαρτίου

Πρόταση νόμου για νέα αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 19 Μαρτίου ενέκρινε το απόγευμα, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής.

Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί χρόνος για μελέτη και ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για τη θεσμοθέτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας.ÕÐ.ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ×.ÃÅÙÑÃÉÁÄÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÂÏÕËÇÓ  ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ 2015

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 30 βουλευτές, εναντίον 19, ενώ υπήρξε μια αποχή. Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Αποχή τήρησε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε περιλαμβάνει προφορική τροπολογία του ΔΗΚΟ επί της πρότασης που είχε καταθέσει το ΚΣ ΕΔΕΚ για αναστολή όλων των διατάξεων του νόμου για τις εκποιήσεις αντί στις 3 Απριλίου του 2015, στις 19 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η πρώτη αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις που είχε ψηφίσει η Βουλή.

Προηγουμένως, απορρίφθηκε πρόταση νόμου για αναστολή μέχρι την 1η Ιουλίου της εφαρμογής όλων των διατάξεων του νόμου εκποιήσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ αλλά και πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών για εξαίρεση, μέχρι την 1η Ιουνίου, της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης που έχουν τεθεί ως ενυπόθηκη εξασφάλιση για δάνεια μέχρι €350.000, καθώς και των ενυπόθηκων ακινήτων που έχουν τεθεί ως εξασφάλιση για δάνεια που βρίσκονται υπό διαδικασία διαμεσολάβησης στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Ο ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέθεσε πρόταση νόμου που εξαιρεί από τη νομοθεσία των εκποιήσεων την πρώτη κατοικία μέχρι τις 3 Απριλίου, ζήτησε, μέσω παρέμβασης στην Ολομέλεια του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, να αποσυρθεί η πρόταση νόμου του κόμματος και να κατατεθεί εκ νέου στις 19 Μαρτίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει τις επόμενες ημέρες το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου.

Πριν την ψηφοφορία, έγινε συζήτηση περίπου 50 λεπτών, μεταξύ των βουλευτών κατά πόσον θα είναι αρκετός ή όχι ο χρόνος μέχρι τις 19 Μαρτίου για να μελετηθούν και να εξεταστούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη στιγμή που αναμένεται ακόμη, από την Κυβέρνηση, να καταθέσει και το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου, που αφορά την πρώτη κατοικία.

Εξηγώντας το σκεπτικό της τροπολογίας του ΔΗΚΟ επί της πρότασης της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι “η δική μας προσπάθεια είναι το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η δημιουργία του δικτύου αφερεγγυότητας ούτως ώστε την ίδια ώρα που θα έχουμε εν ενεργεία το νόμο των εκποιήσεων να ισχύουν και τα δύο”.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών να ολοκληρώσουν την εξέταση των τεσσάρων νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας και του ενός κανονισμού για τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας και σημείωσε ότι “οι υπηρεσίες του κράτους δεν ήταν απόλυτα έτοιμες και για να ολοκληρώσουν τη δική τους θέση επί του τέταρτου νομοσχεδίου που αφορά τον περί πτωχεύσεως νόμο”.

Ο κ. Βότσης είπε ότι εισηγούνται την αναστολή του νόμου μόνο επιπλέον 15 ημέρες, αντί ένα μήνα, “για να υπάρχει πίεση σε όλους τους παράγοντες αυτής της προσπάθειας” για να ολοκληρωθεί η συζήτηση τουλάχιστον των τεσσάρων νομοσχεδίων, εν αναμονής του πέμπτου νομοσχεδίου.