Να μην επαναληφθεί η καταστροφή άλλων έργων γκράφιτι στην Πάφο, λέει το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

imagewΤην ευχή να μην επαναληφθεί η καταστροφή οποιονδήποτε άλλων έργων γκράφιτι εκφράζει το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, μετά τη διαγραφή δύο έργων γκραφίτι από το εμπορικό κέντρο της Πάφου, στο πλαίσιο της συντήρησης ενός κτηρίου.

Ο Δήμος Πάφου θα μπορούσε να δώσει σαφείς οδηγίες, έτσι ώστε η συντήρηση του κτηρίου να μην εκτραπεί σε καταστροφή δύο έργων τέχνης, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να διατηρηθούν, χωρίς καθόλου να ενοχλούν τις υπόλοιπες εργασίες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος εκφράζει την λύπη του για την απουσία, ακόμα και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ενός οργανισμού αρμόδιου για τη συντήρηση αλλά και την αξιοποίηση και τον περαιτέρω εμπλουτισμό εκείνης της παρακαταθήκης, για την οποία η Πολιτιστική Πρωτεύουσα εκχώρησε στον Δήμο και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και εύχεται να μην επαναληφθεί η καταστροφή οποιονδήποτε άλλων έργων γκράφιτι.

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος είχε εξαρχής την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ Street Art Square, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν και τα συγκεκριμένα, και ήδη διαγραφέντα γκραφίτι, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που στολίζουν το κέντρο της Πάφου.

Όπως σημειώνει, ο ίδιος ο σκοπός του φεστιβάλ ήταν να εμπλουτίσει αισθητικά το κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας στη γενικότερη ανάπλαση που λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, έγινε η επιλογή καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, και σημειώνει  ότι όλοι οι δημιουργοί συμμετείχαν είτε λαμβάνοντας μια συμβολική αμοιβή είτε χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.  Επιπρόσθετα όλες οι επιφάνειες που είχαν επιλεγεί, για τα γκραφίτι, είχαν συντηρηθεί ήδη πριν από την άφιξη των καλλιτεχνών, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση και να μπορούν να φιλοξενήσουν τα έργα.

Σε σχέση με τα ήδη κατεστραμμένα έργα, αναφέρει ότι το ένα (η τοιχογραφία του Millo) δημιουργήθηκε με επίσημη χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας στην Κύπρο και το άλλο (η τοιχογραφία του MEATS) με χορηγία από τον ελβετικό πολιτιστικό οργανισμό PROhelvetia, ενώ και ο ίδιος ο Ιταλός πρέσβης ξεναγήθηκε στους συγκεκριμένους χώρους, για να δει από κοντά τα έργα που είχαν προκύψει.

Αναφέρεται τέλος πως στην Πάφο υπάρχουν περί τα δέκα ακόμα τέτοια έργα, που όλα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ StreetArt Square. Ανάμεσά τους, είναι και το έργο με τίτλο Reform, ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση, από τους καλλιτέχνες Bane, Pest και Rusl.