Το σύνταγμα προνοεί ποινές σε όσους υποσκάπτουν το κράτος

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Το Κυπριακό Σύνταγμα παρότι δοτό με την συνθήκη εγκαθίδρυσης των συμφωνιών Ζυρίχης -Λονδίνου , προνοεί ποινές και αυστηρές κυρώσεις σε όλους τους πολίτες που κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα, την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό  διαβατήριο και όλα τα συναφή δικαιώματα εάν κριθούν ένοχοι για παραπτώματα ή αξιόποινα αδικήματα.

Η Τουρκία  σε πλήρη συνεργασία με Τουρκοκύπριους   στους οποίους έχουν ανατεθεί «αξιώματα», υψηλές  θέσεις και τιμάρια από το πλιάτσικο  των κλεμμένων Ε/κ περιουσιών, συνεχίζει τις προκλήσεις απτόητη. Από ότι αποδεικνύεται  και ανενόχλητη από τους λεγόμενους ευρωπαϊους εταίρους μας οι οποίοι εξακολουθούν να μας εμπαίζουν και να ανέχονται τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Μετά την διάνοιξη  της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το προκλητικό πικ-νικ Ερντογάν με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί, την κατάληψη των Κυπριακών θαλασσών και τις παράνομες γεωτρήσεις,   τώρα με το νέο σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα αναλαμβάνει «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομίας και Ενέργειας» ο Ερχάν Αρικλί, ένας εκ των στυγερών δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ.Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον  οι φονιάδες και οι εγκληματίες πολέμου.

 

Ο διαβόητος  Αρικλί ο οποίος ηγείται του κόμματος των εποίκων και ήταν υποψήφιος για την «προεδρία» του ψευδοκράτους , είχε  ταυτοποιηθεί ως ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, που μαζί με Τουρκοκύπριους και έποικους επιτέθηκαν στους μοτοσυκλετιστές με σκοπό να σκοτώσουν.

Εναντίον του είχε εκδοθεί τότε διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.Εντοπίστηκε στην Κιργισία ωστόσο μετά από έντονες πιέσεις της Άγκυρας το ένταλμα έμεινε ανενεργό. Καμιά κυβέρνηση από τότε δεν κατάφερε να δικαιώσει τη θυσία  του 24χρονου Τάσου οδηγώντας στα δικαστήρια τους φονιάδες. Το ίδιο συνέβη και με τον ψυχρό εκτελεστή του Σολωμού Σολωμού,  Κενάν Ακίν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και πρώην στρατιωτικό του κατοχικού στρατού, ο οποίος τέσσερις μέρες μετά τη θυσία του  Ισαάκ δολοφονούσε σε κοινή θέα τον Σολωμού.

 Πολίτες ενός κατώτερου κράτους

Η ανοχή πλέον των νομιμόφρονων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξαντληθεί. Αισθάνονται ως πολίτες ενός κατώτερου κράτους εφόσον οι συνταγματικές πρόνοιες και οι νόμοι ισχύουν μόνο για όσους ζουν στις ελεύθερες περιοχές και όχι για όσους διαβιούν στα κατεχόμενα και είναι κάτοχοι   Κυπριακής ταυτότητας και διαβατηρίου

Τουρκοκύπριοι ηγέτες ή και παράγοντες κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων μεταβαίνουν στο εξωτερικό υποσκάπτουν και κατηγορούν το κράτος που τους εφοδιάζει με έγγραφα για να κυκλοφορούν ελεύθερα ως ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς συνέπειες και επιπτώσεις για τις ανομίες τους. Καιρός να στερηθούν αυτών των προνομίων και δικαιωμάτων και ας παν να διαμαρτυρηθούν όπου θέλουν. Εφόσον η διεθνής κοινότητα ανέχεται τόσο απροκάλυπτα τέτοια εγκλήματα πολέμου ας πάρουμε εμείς ως κράτος το νόμο στα χέρια μας για να δικαιωθούν όσοι αντιστάθηκαν στους ολετήρες κατακτητές.

Ποινές και μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν και σε Ε/Κ επιχειρηματίες οι οποίοι εισάγουν στην κυπριακή αγορά τούρκικα προϊόντα αιμοδοτώντας την οικονομία της κατοχικής Τουρκίας

Τέρμα στη ζητιανιά

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να εκλιπαρεί τους   τους ξένους και να τους ζητά να μας σώσουν. Λίγη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός δεν βλάπτουν. Βλάπτει η ανοχή της παρανομίας και της  συνειδητής  υπόσκαψης  της κρατικής μας οντότητας από κατακτητές και κατακτημένους.  Πρέπει επιτέλους να σταθούμε στα πόδια μας και στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς βέβαια να υπονοείται η εσωστρέφεια και η απομόνωση. Παράλληλα με τις διάφορες συνεργασίες και συμμαχίες, είναι καιρός να συμπεριφερθούμε ως κράτος που σέβεται τον εαυτό του και εφαρμόζει ακροβοδίκαια τους νόμους σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα εάν τα κατεχόμενα δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έφτασε η ώρα, κόμματα, πολιτεία και πολίτες   να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε φοβούμενοι πως θα χαλάσουμε το δήθεν καλό κλίμα και να εμφανιζόμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και άλλα ΜΟΕ (Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) που λειτουργούν ως ταφόπετρα για τα εγκλήματα των Τούρκων.

Σφετεριστές, κλέφτες, απατεώνες και πιστοί στο Μαμωνά αντί στην πατρίδα, να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις σοβαρές συνέπειες των  πράξεων τους. Να τους αφαιρεθούν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όσα δικαιώματα απορρέουν από την ιδιότητα τους ως ευρωπαίων πολιτών

Οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις της Ε.Ε.

Η δυστοκία   στην σύνοδο κορυφής των ηγετών κρατών μελών της Ε.Ε. αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αναξιοπιστία της ελίτ των Βρυξελλών να προστατεύσει από την ασυδοσία της Τουρκίας κράτη μέλη της. Οι ψευδεπίγραφες και χωρίς κανένα αντίκρυμα «κυρώσεις» όπως αυτές που έχουν αποφασιστεί για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι χάδια και όχι μέτρα αναχαίτησης των έκνομων ενεργειών του Ερντογανικού σουλτανάτου.

Ας μην γελιόμαστε. Η συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας είναι στρατηγική και με πρωτοστάτη τη Γερμανία δίνεται χρόνος στον Ερντογάν να διαμορφώσει τα νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.Και αυτό επειδή  η πολιτική των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ καθορίζονται από την διατήρηση της Τουρκίας στο  ευρωατλαντικό στρατόπεδο με κάθε κόστος και αντάλλαγμα. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ε.Ε., καθώς «χαϊδεύει» την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με ψευδεπίγραφες κυρώσεις, ενώ παραπέμπει ξανά στο απώτερο μέλλον (στην σύνοδο του Μάρτη του 2021) την εκτίμηση της κατάστασης, δίνοντας χρόνο στον Ερντογάν να  διαμορφώσει τα τετελεσμένα.

Μάλιστα οι κυρώσεις που περιγράφονται είναι παρόμοιες με αυτές που είχαν ήδη αποφασιστεί για τις παράνομες τούρκικες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και οι οποίες όχι μόνο έχουν   αποδειχτεί «χωρίς αντίκρισμα», αλλά ενίσχυσαν την επιθετικότητα της Άγκυρας η οποία κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκίνησε να εποικίζει και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κουβαλώντας επιχειρηματίες πιστούς στο Ερντογανικό καθεστώς να κλέψουν και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των Αμμοχωστιανών.

Αυτή η στάση υπαγορεύεται από την στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και από τις πολύμορφες σχέσεις -οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές- που αναπτύσσουν μαζί της ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθορίζεται μόνο από την προσπάθειά τους να διατηρηθεί η Τουρκία στη βορειοατλαντική συμμαχία  με όποιο αντάλλαγμα ή τίμημα, διαψεύδοντας έτσι όλους όσους πιστεύουν  ότι αυτές οι «συμμαχίες» μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.Δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις του πολιτικού προϊσταμένου του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ανήμερα της συνόδου κορυφής ο οποίος επαναλάμβανε φορτικά πόσο αναγκαίος εταίρος είναι η Τουρκία στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.

Η παρωδία-φιάσκο της συνόδου κορυφής καθώς και η  παραπομπή για πιθανές κυρώσεις τον Μάρτη του 2021, είναι ο προπομπός για το τι μέλλει γενέσθαι και στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη όπου οι οργανωτές της θα κάνουν ότι μπορούν για να ικανοποιήσουν την Άγκυρα. Σε αντίθεση με μια διεθνή διάσκεψη όπου οι εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών  του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν λόγο και δεν θα μπορούν να αγνοήσουν τα δικά τους ψηφίσματα.

Εφόσον αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ο εμπαιγμός των λεγόμενων εταίρων, ας γίνουμε επιτέλους διεκδικητικοί στα μέτρα των δυνατοτήτων και των νόμων της πολιτείας και να  εφαρμόσουμε μέτρα που θα «πονέσουν» την Τουρκία και τους εγκάθετους της στο ψευδοκράτος.

Τολμούμε ή θα συνεχίσουμε τη ζητιανιά;