Μέχρι το τέλος του χρόνου η αίτηση στο Δικαστήριο για εκκαθάριση της πρώην Λαϊκής

imagewΜέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υποβάλει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) αίτηση εκκαθάρισης της πρώην Λαϊκής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εκπρόσωπος της ΚΤΚ.

Ο Μιχάλης Στυλιανού ανέφερε ότι η ΚΤΚ είχε ζητήσει τον περασμένο Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο τον Μάρτιο η ΕΚΤ απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί δική της αρμοδιότητα. Στη συνέχει η ΚΤΚ ξεκίνησε τη διαδικασία για ανάκληση της άδειας η οποία ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι και ο Διοικητής απέστειλε αρχές Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή προς τον Ειδικό Διαχειριστή της Λαϊκής.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες από τον Διοικητή να συγκεντρωθούν τα έγγραφα και τα στοιχεία ώστε να υποβληθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσία η αίτηση εκκαθάρισης, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο μεσοδιάστημα έχουν ανασταλεί, αλλά δεν τερματίστηκαν τα μέτρα εξυγίανσης και ότι δεν πραγματοποιείται οποιαδήποτε νέα πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά γίνεται διαχείριση κάποιων θεμάτων που εκκρεμούν. Όπως είπε η Λαϊκή συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης μέχρι να εκδοθεί διάταγμα εκκαθάρισης. Μόλις αυτό εκδοθεί θα τερματιστούν οι υπηρεσίες του διαχειριστή.

Ο Ειδικός Διαχειριστής της πρώην Λαϊκής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι θα καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία για το ύψος των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής το 2013 και το σημερινό υπόλοιπο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ρώτησε τον Ειδικό Διαχειριστή κατά πόσο εξετάζει το ενδεχόμενο αστικών αγωγών εναντίον της Commerzbank για χειραγώγηση της αγοράς σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας ως απόρροια της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι ζήτησε από τους δικηγόρους πόρισμα αλλά το θέμα είναι περίπλοκο. Εκ πρώτης όψεως ανέφερε δεν φαίνεται να ζήμιωσε η Λαϊκή παρά μόνο κάποιοι μέτοχοι, αλλά δεν υποβλήθηκε κάποια απαίτηση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνης Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για θλιβερή ιστορία  που ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να λάβουν απάντηση για το πότε μπορεί να μπει σε εκκαθάριση και ακούν δικαιολογίες.

Εξέφρασε επίσης της δυσαρέσκειά του για τον εναρμονιστικό Νόμο περί Εξυγίανσης που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, το οποίο όπως είπε, περιβάλλει την Αρχή Εξυγίανσης με επιπρόσθετες εξουσίες που της επιτρέπουν να αναστέλλει νομικές διαδικασίες. Σημείωσε δε ότι μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα θεσμοί ή οργανισμοί τίθενται πάνω από την απονομή δικαιοσύνης.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής ανέρχονταν στα €900 εκ και σήμερα βρίσκονται στα €200 εκ περίπου.

Αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης ανέφερε ότι από το 2018 η Επιτροπή που το διαχειρίζεται συνεδρίασε μόλις τέσσερις φορές και βρίσκονται ακόμα στο σημείο να συμφωνήσουν ποια στοιχεία θα ζητηθούν από τους εν δυνάμει αιτητές. Κατήγγειλε ότι ακόμα δεν μπήκε ούτε σεντ στην τσέπη των εν δυνάμει δικαιούχων και ότι το κρατικό κομμάτι της Επιτροπής επιμένει ότι πρέπει να τεθούν πληροφορίες των αιτητών παρόμοιες με αυτές των αιτητών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ανέφερε ακόμα ότι το Ταμείο διαθέτει €95 εκατομμύρια σε μετρητά και €120 εκ σε ακίνητη περιουσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι από τα €900 εκ που ήταν σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής ή €600 εκ σύμφωνα με την ΚΤΚ απομένουν τώρα €200 εκ, κάτι που σημαίνει ότι οι καταθέτες της δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν πραγματικά και σημαντικά. Πρόσθεσε ότι το κράτος χρειάζεται να συνεισφέρει αν χρειαστεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε όλοι να μπορέσουν να ανακτήσουν ένα μερίδιο της απώλειάς τους.

Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή ζήτησε από τον Ειδικό Διαχειριστή και την ΚΤΚ επικαιροποιημένα στοιχεία για τις εκκρεμότητες της πρώην Λαϊκής ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Πρόθεση της Επιτροπής ανέφερε είναι με το που θα μπει η Λαϊκή σε εκκαθάριση να κάνει μια έκθεση που θα οδηγηθεί  πιθανόν στην Ολομέλεια, ώστε να καταγραφεί τι έχει γίνει, να καταγραφούν τα λάθη ώστε να μην επαναληφθούν και να φανεί ποιοι ευθύνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια η Επιτροπή Θεσμών προσπαθεί να χυθεί φως σε αυτή την ιστορία αλλά όποτε προσπαθούν να αγγίξουν τον πυρήνα των ζητημάτων αντιμετωπίζουν ένα πέπλο αδιαφάνειας και άρνηση για πραγματική λογοδοσία. Υπενθύμισε επίσης το «φιάσκο» με πρώην την πρώην διαχειρίστρια Άντρη Αντωνιάδου, που είπε ότι υπέστη εκβιασμό για να μην αποκαλύψει στοιχεία στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι επειδή υποψιάζονται ότι υπάρχει πλιάτσικο εις βάρος των πολιτών, ζήτησαν πλήρη στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία, τις πωλήσεις και όσους εμπλέκονται για να γνωρίζει η Βουλή και η κοινωνία τι εξυφαίνεται με τη διαδικασία εξυγίανσης. Ανέφερε παράλληλα ότι αποτράπηκε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, η ψήφιση νόμου εξυγίανσης που θα έδινε το δικαίωμα στις αρχές να διακόπτουν διαδικασίες στο δικαστήριο, που ξεκίνησαν χιλιάδες επηρεαζόμενων του τραπεζικού σκανδάλου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο επτά χρόνια μετά να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της πρώην λαϊκής ώστε να γνωρίζουν οι καταθέτες της τι έχει απομείνει. Η καθυστέρηση, οι ενδείξεις και τα στοιχεία, ανέφερε, μαρτυρούν ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούριο σκάνδαλο διασπάθισης χρήματος αυτή τη φορά των καταθετών της Λαϊκής.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι σήμερα έμαθαν ότι η εξυγίανση ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ξεκίνησε η εκκαθάριση όπως ισχυριζόταν στην προηγούμενη Ολομέλεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανέφερε επίσης ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής μειώθηκαν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να τα διανείμει ο διαχειριστής στους καταθέτες. Αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης είπε ότι η στάση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης να κωλυσιεργούν έχει βάλει στο γύψο το Ταμείο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι από το 2013 μέχρι το 2020 αυτό το θέμα εκκρεμεί και οι καταθέτες ακόμα περιμένουν δικαίωση και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να κλείσει επιτέλους οριστικά.