Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς

imagewΤο κοινό και ισχυρό μήνυμα Λευκωσίας και Αθήνας προς όλους τους εταίρους μας είναι πως είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο, δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της, τη Δευτέρα το βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παράθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τιμήν της, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αμετάθετος στόχος μας είναι στη βάση ενός δομημένου διαλόγου και χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και σύγχρονου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας.

Η κ. Σακελλαροπούλου είπε στην προσφώνησή της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι “η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσής του. Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση”, υπογράμμισε.

Είπε ακόμη πως “ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο”.

“Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει, μέχρι τελικής ευοδώσεως, ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη συνολικής, συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των δεσμευτικών για όλους σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους  μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, οι εταίροι μας ήδη έχουν δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και επιβεβαιώσει τις ισχυρές στρατηγικές συνέργειες που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κύπρος”.

“Παράλληλα, διερευνούμε και αξιοποιούμε στο έπακρον κάθε διαθέσιμη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινής μας προσπάθειας και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, σε περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο. Επιδιώκουμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με φίλες γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως υπό το φως της πρόσφατης, πολύ σημαντικής εξέλιξης της εξομάλυνσης των σχέσεων τους με το Ισραήλ”, σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Επεσήμανε πως “η ανάπτυξη των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει τη στενή σύνδεση των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας με τα ευρύτερα ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τα σχήματα αυτά πολλές χώρες”.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε πως “η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλά κράτη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ασφάλειας, δεν είναι τυχαία. Υπογραμμίζει την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Με άλλα λόγια, ενισχύει σε καιρούς αστάθειας, το ειδικό βάρος διεθνώς της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Επεσήμανε πως σαράντα έξι χρόνια είναι πάρα πολλά και πως προσβλέπει η επόμενη επίσκεψή της στην Κύπρο να γίνει σε ένα επανενωμένο νησί. “Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Γνωρίζω ότι είναι επίπονο. Πιστεύω, ωστόσο, ακράδαντα ότι είναι δυνατόν”, ανέφερε.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και τόνσε πως “καμία δοκιμασία πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντιθέτως, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και το συντονισμό των θέσεων και δράσεων μας”.

Τέλος εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματική η προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου.

Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή της κ. Σακελλαροπούλου εκτός Ελλάδος από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων της “αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση αφενός των άρρηκτων δεσμών που μας συνδέουν και αφετέρου του άριστου επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας”.

“Πέραν τούτων, η επίσκεψή σας είναι ιδιαίτερης σημειολογίας, όσον αφορά στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων αλλά και υποδηλοί τη σύμπνοια, την ομοψυχία και την αποφασιστικότητα που μας διακρίνει σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και καλώς νοουμένων συμφερόντων του Ελληνισμού και όχι μόνο”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως είναι καλά γνωστή, τόσο η συνεχής έγνοια όσο και το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον της κ. Σακελλαροπούλου για την επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο, σημειώνοντας πως “η επίλυση, άλλωστε, του κυπριακού προβλήματος αποτελεί ανέκαθεν μία  από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων, ενώ την ίδια στιγμή αταλάντευτη είναι η στήριξη της Ελλάδας και του αδελφού ελληνικού λαού στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας συνολικής και ιδιαίτερα λειτουργικής λύσης”.

“Εκφράζοντας την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης για αυτή τη διαχρονική θέση αρχών της Ελλάδας, εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε άμεσα σ’ ένα δημιουργικό διάλογο, μακράν κάθε εκνόμου ενεργείας ή απειλής”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτός, άλλωστε, ανέφερε, “είναι και ο αμετάθετος στόχος μας: στη βάση ενός δομημένου διαλόγου και χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και σύγχρονου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας. Ενός κράτους που σεβόμενο τις αρχές και αξίες της ΕΕ θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, επεσήμανε.