Δεκαπέντε νέα περιστατικά κορωνοϊού το Σάββατο


 imagewΣτην Κύπρο εντοπίστηκαν 15 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 2.891 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αρχές. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.580.

Τα 9 από τα 15 νέα κρούσματα προέκυψαν από ιχνηλάτηση. Συγκεκριμένα, τα 6 άτομα είναι επαφές από το επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου (με συμπτώματα από τα Μικροβιολογικά εργαστήρια) και στις 16 Σεπτεμβρίου (από ιχνηλάτηση). Το ένα άτομο έχει συμπτώματα. Τα σημερινά νέα περιστατικά έκαναν την εξέταση ιδιωτικά. Το cluster με τα 6 σημερινά κρούσματα έχει 9 άτομα, εκ των οποίων τα 8 είναι επαφές από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο και το ένα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Το έβδομο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του Βρετανού που είχε φτάσει στην Πάφο από το Λονδίνο στις 16 Σεπτεμβρίου και ανακοινώθηκε την επομένη. Το σημερινό κρούσμα, επίσης Βρετανίδα, είχε ταξιδέψει μαζί του στην ίδια πτήση και δεν έχει συμπτώματα. Τα άλλα 2 άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία στις 17 Σεπτεμβρίου. Συνολικά στην αλυσίδα αυτή υπάρχουν 3 άτομα.

Τα υπόλοιπα 6 από τα 15 κρούσματα προέκυψαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρώτο άτομο αφορά Ρωσίδα, μόνιμο κάτοικο Λεμεσού που επέστρεψε από το Λονδίνο στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 13 Σεπτεμβρίου ανέπτυξε συμπτώματα (ανοσμία, ζαλάδες, αδυναμία). Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο ενημερώθηκε ότι φιλικό της άτομο στο Λονδίνο είχε εντοπιστεί θετικό στον ιό στις 13 Σεπτεμβρίου.
Το δεύτερο άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων που είχε από τις 10 Σεπτεμβρίου (πυρετό, πονόλαιμο, βήχα). Δύο άτομα έκαναν την εξέταση από ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Δεν σχετίζονται μεταξύ τους και διερευνάται εάν είχαν επαφή με άλλα κρούσματα. Τα άλλα δύο άτομα ήρθαν στην Κύπρο από την Αγγλία στις 7 Σεπτεμβρίου και μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου άρχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα (καταρροή, βήχας).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 75 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
Από 482 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 141 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 1.397 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από το πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου 5.000 ατόμων ηλικίας 18-40 ετών σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, ολοκληρώθηκαν 139 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 234 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 423 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής COVID-19.