Διαγωνισμός για την αλλαγή χρήσης του Μαυσωλείου στη Μόσχα

Έπειτα από το θάνατο του πρώτου Σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν το 1924, το σώμα του βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε ένα προσωρινό μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, που αργότερα μετατράπηκε σε μόνιμο.

Έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, άρχισαν συζητήσεις για το κατά πόσο η σορός του Λένιν θα πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να ταφεί.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική ένωση αρχιτεκτόνων της Ρωσίας, ανακοινώθηκε ένας διαγωνισμός για την καλύτερη ιδέα για επαναχρησιμοποίηση του Μαυσωλείου του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια με τη νέα χρήση του Μαυσωλείου ως μουσείο, αφιερωμένου στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αριστουργήματος αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.

«Η τοποθέτηση στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας-στην καρδιά της χώρας που έχει αντιληφθεί τα λάθη του παρελθόντος-αντιτίθεται με τις μοντέρνες ιδέας αναφορικά με την αποκατάσταση της “αιώνιας μνήμης” και παραβίαση της ρωσικής ορθόδοξης παράδοσης, καθώς του ίδιου του Λένιν» ανέφερε η ένωση αρχιτεκτόνων.

Επίσης, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ένωση, η απόφαση για τη μουμιοποίηση του Λένιν πάρθηκε από τον Σοβιετικό ηγέτη Στάλιν, η λατρεία της προσωπικότητας του οποίου απομυθοποιήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του το 1953.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου του 2019, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε αναφορικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της σορού του Λένιν και ταφής του.

«Στη δική μου οπτική δεν θα έπρεπε να το αγγίξουμε αυτό, τουλάχιστον όσο έχουμε πολλούς ανθρώπους που συνδέουν τις ζωές τους με αυτό[…] συνδέουν τα επιτεύγματα του παρελθόντος , των σοβιετικών χρόνων» σημείωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας την ίδια στιγμή τον Λένιν ως μια επαναστατική παρά μια κρατική προσωπικότητα.