Ο Ερντογάν απειλεί ευθέως τον Μακρόν: “Εσύ μαζί μου θα έχεις ακόμη περισσότερα προβλήματα”

Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, επανήλθαν με νέες δηλώσεις έναντι της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας

“Μην μπαίνετε σε λάθος μονοπάτια”, είπε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι περιφέρεται γύρω από τα ελληνικά νησιά με κορβέτες και σκάφη zodiac. Απευθυνόμενος δε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν του είπε “εσύ μαζί μου θα έχεις ακόμη περισσότερα προβλήματα”.

Σε ομιλία του για την 40η επέτειο του πραξικοπήματος της 12η Ιουλίου του 1960, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. “Δεν θέλω να πω καν το όνομά του, αλλά είμαι υποχρεωμένος, γιατί εκείνος ασχολείται συνέχεια με το πρόσωπό μου. Τι λέει αυτός; Λέει ότι ‘εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν’. Κύριε Μακρόν, εσύ μαζί μου θα έχεις ακόμη περισσότερα προβλήματα”, είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι η ιστορία της Αφρικής είναι κυριολεκτικά η ιστορία της Γαλλίας. “Είστε αυτός που σκότωσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αλγερία. Δεν μπορείτε να μας δίνετε μαθήματα ανθρωπισμού εσείς, πρώτα μάθε αυτό. Εγώ του το είπα προσωπικά αυτό. Του είπα ‘κοίταξε δεν γνωρίζεις την ιστορία σου εσύ, πρέπει να τα μάθεις αυτά’. Όσο για μας δεν σπάσαμε ούτε μύτη στην Αφρική”, πρόσθεσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι επί κορωνοϊού προσέφεραν στήριξη σε σχεδόν 150 χώρες της Αφρικής και του κόσμου, ρωτώντας τον Μακρόν  τι έκανε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε το ακροατήριό του να δει τι κάνει η Ελλάδα στα νησιά και θέτοντας το ερώτημα σε τι βασίζεται και τα κάνει αυτά.  “Κάποιοι εμπιστεύονται εκείνους που τους υπόσχονται ότι θα τους στηρίξουν και μαζί με αυτούς σηκώνονται και περιφέρονται γύρω γύρω από τα νησιά με κορβέτες.  Παίρνουν και τα zodiac τους και περιφέρονται. Λειτουργείτε λάθος. Μην μπαίνετε σε αυτά τα μονοπάτια. Θα μείνετε εντελώς μόνοι σας. Όλο λες ‘γείτονας γείτονας γείτονας’, ε τότε δείξε τη γειτονία σου. Μην μπαίνεις σε λάθος μονοπάτια”, είπε.

Διαπραγματεύσεις άνευ προϋποθέσεων, λέει ο Τσαβούσογλου

Αυτός που έχει δίκαιο δεν αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε από πλευράς του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Ελλάδα. Υποστήριξε πως αν η Ελλάδα έχει όρους τότε και η Τουρκία έχει τους δικούς της, ωστόσο το ιδεώδες είναι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας, ο Τούρκος Υπουργός είπε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο ότι “η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου. “Η Τουρκία δεν είχε ποτέ καρφωμένο το βλέμμα της στα δικαιώματα άλλων χωρών αλλά στήριξε τα δικαιώματά της μέχρι τέλους. Και θα τα στηρίξει και από δω και πέρα”.

Είπε ακόμη πως όταν η Τουρκία κάλεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ελλάδα και τις άλλες χώρες κάποιοι το αντιλήφθηκαν ως υποχώρηση. “Αυτός που έχει δίκιο δεν αποφεύγει το τραπέζι, δεν αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις. Αν η Ελλάδα έχει δίκαιο στα επιχειρήματά της, αν νομίζει ότι συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο, θα έρθει στο τραπέζι με χάρτες και συμφωνίες να τα στηρίξει. Κι εμείς θα θέσουμε τα επιχειρήματά μας. Όλοι εκείνη τη μέρα θα δουν ποιος έχει δίκαιο, όπως έγινε και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου@, πρόσθεσε.

Επομένως, ανέφερε, «εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου χωρίς όρους. Αν κάποιοι θέτουν όρους στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς όρους και πρέπει να ικανοποιηθούν. Αλλά το ιδεώδες είναι να καθίσουμε χωρίς όρους και να μπορούμε να συζητήσουμε ακόμη και τα ζητήματα που δεν συμφωνούμε”.