Τσαβούσογλου :Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση χωρίς προϋποθέσεις

 

imagewΗ Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, από τη Σενεγάλη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση”. Τόνισε όμως ότι “αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της”.

Ανέφερε ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Γερμανίας “να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία”, αλλά ενώ οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν συζητήσεις, “η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο”, αποδεικνύοντας -κατά τον ίδιο- ότι δεν είναι έτοιμη.

“Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ” για το μέλλον των διμερών σχέσεων, είπε, αναφέροντας ότι “οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία”.

Ο Μ.Τσαβουσογλου είχε την ευκαιρία να περιγράψει αναλυτικά την τουρκική θέση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει δύο διαστάσεις, πρώτον τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και ό,τι προβλέπει για τα παράκτια κράτη, και δεύτερον, την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους στους ενεργειακούς πόρους.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η ένταση οφείλεται σε μονομερείς δράσεις της  Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι “αποκλείουν την Τουρκία” από τις συνεργασίες στην περιοχή” (απαριθμώντας τις τριμερείς με τη Γαλλία και το Ισραήλ).

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι “αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή”.

Στη συνέχεια επεχείρησε να καταγράψει το ιστορικό των συζητήσεων, αναφέροντας ότι “επιθυμούμε διάλογο και με την ελληνική κυβέρνηση για ένα πλέγμα θαλασσίων θεμάτων του ζητήματος του καθορισμού θαλασσίων ζωνών περιλαμβανομένων”.

Έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και είπε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις

Για το Οruc Reis, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “στείλαμε το σεισμογραφικό σε σημείο που καταγράψαμε στα ΗΕ το 2004”, αλλά “σταματήσαμε γιατί η Μέρκελ μας είπε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία”. “Ωρες πριν την έκδοση της κοινής μας δήλωσης, οι Έλληνες, υπέγραψαν με την Αίγυπτο… δεν το ήξερε η Γερμανία, ούτε η Κομισιόν, ήμουν στη Μάλτα, ούτε ο Μπορέλ το ήξερε, ούτε ο Χάικο Μάας, ο Σύμβουλος της Μέκρελ Χέκελ  κανείς …” δήλωσε.

Έκανε λόγο για “στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας για την παρενόχληση” του Uruc Reis, παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παρενόχληση της “τουρκικής”, όπως την  αποκάλεσε μειονότητα στη Θράκη. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Τέλος υποστήριξε ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκλείουν μέσω ΑΟΖ τα παράκτια κράτη, δήλωσε ότι μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα. Έκανε λόγο για μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας ότι Καστελόριζο – “η ναυαρχίδα των μαξιμαλιστικών αιτημάτων”, όπως το αποκάλεσε – ότι “ένα νησί 10τ.χμ νησί έχει 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Ντ.Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Μ.Τσαβούσογλου για τη θέση  της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την Ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του ΕΚ.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι “δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής δράσης”. Σημείωσε ότι “οι δυνάμεις μας έχουν εντολή από τον Πρόεδρο να μη πυροβολήσουν πρώτες”, αλλά “οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν”. Δήλωσε ότι “υπάρχουν πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί να μην τους μοιραστούμε δίκαια”, επαναλαμβάνοντας ότι προς το παρόν “μας έχουν αποκλείσει από όλες τις συμφωνίες”. “Για αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εμείς μονομερείς ενέργειες”, εξήγησε. Ακολούθως “επικαλέστηκε πολλές διεθνείς δικαστικές αποφάσεις που αποδίδουν μειωμένες θαλάσσιες ζώνες στα νησιά”.

Σε σχέση με πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Μ.Τσαβούσογλου ζήτησε “διερευνητικές επαφές για όλα τα ανοιχτά θέματα” και τόνισε ότι “πρέπει να κάνουμε διμερή συμφωνία και να πάμε σε διεθνές δικαστήριο”. “Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις θα έχουμε και εμείς, όπως για παράδειγμα την δίκαιη κατανομή των πόρων από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ”. Σημείωσε “δεν αποκλείουμε τίποτα” και εξήγησε ότι “το ότι δεν είμαστε μέρος της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν σημαίνει ότι δεν τη σεβόμαστε”. “Είμαστε όμως έτοιμοι να κάνουμε συμφωνία με την Ελλάδα και να λύσουμε το θέμα μας ακόμα και μέσο προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς”.

“Μπορούμε να δείξουμε καλή θέληση, ήταν επίδειξη καλής θέλησης όταν σταματήσαμε τις έρευνες όταν μας το ζήτησε η Α.Μέρκελ… θέλουμε και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο”, τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό ο Μ.Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε στο Κραν Μοντάνα γιατί “οι Ελληνοκύρπιοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τίποτα με τους Τούρκοκύπριους” και στη συνέχεια – υποστήριξε – διακίνησε άλλου τύπου λύση, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείει τίποτα.