Αναστασιάδης -Μητσοτάκης χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των Μεσογειακών κρατών

imagewΕυκαιρία για τον επανακαθορισμό των κοινών μας κατευθύνσεων και την εξεύρεση περαιτέρω λύσεων για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και η ΕE, αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, που φιλοξένησε το βράδυ της Πέμπτης  στην Κορσική η Γαλλία.

«H παρούσα Σύνοδος #MED7, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή μας στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, απετέλεσε μία επιπρόσθετη ευκαιρία για τον επανακαθορισμό των κοινών μας κατευθύνσεων και την εξεύρεση περαιτέρω λύσεων για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και η ΕE», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Μητσοτάκης

Στην εκτίμηση ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου των MED7 στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, προχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η Τουρκία επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, σταματώντας αμέσως τις μονομερείς ενέργειες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. «Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο δεν αποτελεί απλά έκφραση αλληλεγγύης αλλά είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.
«Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη», σημείωσε και κάλεσε την Άγκυρα να «απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια και υπογράμμισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την απόφαση να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά στις χώρες τους.  Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.