Λίβανος:Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν αρκετοί Υπουργοί και πρώην Υπουργοί για τη φονική έκρηξη

Επιμελητήρια Μεσογείου:”Οταν ο Λίβανος ματώνει, ολόκληρη η Μεσόγειος υποφέρει”

imagewΣε ανάκριση από εισαγγελέα θα οδηγηθούν αρκετοί Υπουργοί και πρώην Υπουργοί του Λιβάνου σχετικά με τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

“Οι ανακρίσεις θα ξεκινήσουν με τον πρώην Υπουργό Δημοσίων Εργων Ghazi al-Aridi”, δήλωσε αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Εάν εντοπιστεί κάποιο θέμα, αμέλεια εκ μέρους ενός από τους ανακριθέντες Υπουργούς, το δικαστικό σώμα θα δηλώσει ότι δεν έχει δικαιοδοσία να τους μηνύσει”, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να μεταβιβάσει τον φάκελό τους και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στη Βουλή διότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στο ειδικό συμβούλιο υπεύθυνο για τη δίωξη υπουργών και προέδρων, είπε.

Επιμελητήρια Μεσογείου

Όταν ο Λίβανος αιμορραγεί, ολόκληρη η Μεσόγειος υποφέρει, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου, (ASCAME), καλώντας τη διεθνή κοινότητα, κυρίως την ΕΕ, να στηρίξουν άμεσα τον λαό του Λιβάνου καθώς και τον ιδιωτικό τομέα.imagew

Σημειώνοντας ότι εκπροσωπεί Εμπορικά Επιμελητήρια από 23 χώρες της Μεσογείου, η Ενωση αναφέρει ότι εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες που άφησε πίσω της η φονική έκρηξη την περασμένη εβδομάδα στην Βηρυτό, άφησε και 300,000 άστεγους και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βραχυπρόθεσμα, αναφέρει, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση και η σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

“Οταν ο Λίβανος ματώνει, ολόκληρη η Μεσόγειος υποφέρει. Πρέπει να υπάρξει πλήρης αλληλεγγύη από τη Μεσόγειο και τη διεθνή κοινότητα. Απαιτούνται επειγόντως δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Η καταστροφή που έπληξε τη Βηρυτό είναι μια τραγωδία για ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λέξεις  να περιγράψουν την κατάσταση”, υπογραμμίζει.

Ειδική αναφορά κάνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον Λίβανο.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τον Λίβανο και τη Μεσόγειο και πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στην ανάκαμψη, καθώς το μέλλον της σχετίζεται στενά με την αναπτυξιακή ικανότητα αυτής της περιοχής.  Πράγματι, η μη εμπλοκή της θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες συνέπειες για όλους” τονίζει.

Τα Εμπορικά Επιμελητήρια του Λιβάνου καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. Είναι χρήσιμες οντότητες που προσφέρουν ένα εκτεταμένο δίκτυο, καταλήγει.

Συγκινητική η βοήθεια της Κύπρου

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κινητοποίηση κυπριακών οργανισμών και εταιρειών, για αποστολή κάθε δυνατής βοήθειας προς τις Αρχές του Λιβάνου, μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (04/08) στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στο πλευρό του λαού του Λιβάνου στέκεται η Ελληνική Τράπεζα ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, για στήριξη των χιλιάδων αστέγων, μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι η κινητοποίηση της ήταν άμεση, συνδράμοντας στις επείγουσες και τεράστιες ανάγκες σίτισης που δημιουργήθηκαν.

Μεγάλες ποσότητες ξηράς τροφής παραδόθηκαν από μέλη της ομάδας εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας, στο Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το οποίο συντονίζει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιαννάκη Γιαννάκη.

Η ομάδα εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στις εγκαταστάσεις της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, βοήθησε και στον διαχωρισμό και στην κατανομή των τροφίμων σε κιβώτια, προκειμένου να σταλούν άμεσα σε αυτούς, που τα έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, ο Όμιλος CTC έχει ανταποκριθεί στην έκκληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης και έχει αποστείλει 1.000 πακέτα με αλεύρι και άλλα τρόφιμα στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Όμιλος αναφέρει ότι η βοήθεια έχει δοθεί μέσω του Επιτρόπου Εθελοντισμού και έχει ήδη φτάσει στη γειτονική χώρα.