Δυσαρεστημένος ο Οζερσάι από την απάντηση φον ντερ Λάιεν για οδοφράγματα


 
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι, σε επιστολή που της είχε στείλει στις 13 Ιουλίου για το θέμα των περιορισμών στη διέλευση των οδοφραγμάτων που, σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, επιβάλλουν οι Ε/κ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος με την απάντηση.

Στην επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, αναφέρεται ότι το θέμα είναι σε γνώση της Επιτροπής και ότι η ε/κ πλευρά αναφέρεται σε αυτό στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, με την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Ως γνωστόν, από τις 13 Ιουλίου η ε/κ ηγεσία δεν επιτρέπει τη διέλευση σε όλους τους πολίτες Τρίτων Χωρών, περιλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που θέλουν να περάσουν στη χώρα μας από τη νότια Κύπρο», είπε ο «υπεξ» αναφερόμενος στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίστοιχα. Είναι φανερό, υποστήριξε, ότι «πρόκειται για αμιγώς πολιτική απόφαση, δεν συνδέεται με τα μέτρα για την επιδημία και είναι μια ευκαιρία που αξιοποιεί η ε/κ πλευρά για να επηρεάσει αρνητικά την τ/κ οικονομία».

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την απάντηση που δόθηκε από την Πρόεδρο της Κομισιόν στην επιστολή του. Μίλησε για «έκρηξη» νέων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως η νότια Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα στην καταπολέμηση της επιδημίας».

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξήγηση για ποιόν λόγο παρεμποδίζονται άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στην “τδβκ” και οι οποίοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ για COVID-19, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διέλευση στη χώρα μας» είπε. Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά, η οποία αποφεύγει να προχωρήσει σε διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, «πλήττει οικονομικά τους εμπόρους της Λήδρας ιδιαίτερα και την οικονομία, γενικότερα» των κατεχομένων με το να «παρεμποδίζει τη διέλευση υπηκόων Τρίτων Χωρών, περιλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ» προς το ψευδοκράτος.

Είπε τέλος ότι συνεχίζονται οι «διακρίσεις» των Ε/κ, όχι μόνο προς πολίτες της ΕΕ και Τρίτων Χωρών που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και σε κάθε επίπεδο που αφορά τη διέλευση στα κατεχόμενα. Είπε ότι η ε/κ ηγεσία διατηρεί την υποχρέωση για παρουσίαση αρνητικού τεστ για COVID-19 που έγινε 72 ώρες πριν τη διέλευση, με εξαίρεση όσους εργάζονται ή εκπαιδεύονται στον «νότο», κατά την έκφρασή του, ενώ επιτρέπει σε πολίτες από πέραν των 20 χωρών να εισέλθουν από τα αεροδρόμια στις ελεύθερες περιοχές χωρίς τεστ.