Καταγγελίες για καταστροφές στις αγιογραφίες της Παναγίας Σουμελά

Εγιναν καταστροφές στις αγιογραφίες της Παναγίας Σουμελά αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική ιστοσελίδα ‘Arkeofili’, επισημαίνοντας ότι τις καταστροφές παρατήρησαν επισκέπτες κατά την ημέρα των εγκαινίων του Μοναστηριού. Οι τουρκικές επίσημες αρχές από πλευράς τους δηλώνουν πως οι καταστροφές δεν είναι πρόσφατες, ότι χρονολογούνται από το 1800 μέχρι και το 1960 -1970, επισημαίνοντας πως άρχισαν ήδη εργασίες αποκατάστασής και συντήρησής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα “Arkeofili” κατά τα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά παρατηρήθηκε ότι τα πρόσωπα σχεδόν όλων των αγιογραφιών στο Μοναστήρι έχουν καταστραφεί, ενώ κάποιες αγιογραφίες ήταν χαραγμένες εντελώς και άλλες είχαν γραμμένα ονόματα πάνω τους. Μόνο οι αγιογραφίες στο ταβάνι παρέμειναν ανέπαφες, ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσο πρόσφατη είναι η ζημιά. Άλλωστε στο τουίτερ κάποιοι χρήστες αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την καταστροφή των αγιογραφιών. “Ομολογώ, έχω αναλάβει αυτό το ευλογημένο έργο”, φέρεται να έχουν γράψει.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων Γιάχια Τσοσκούν είπε ότι πρώτα για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πτώσης βράχων, σταθεροποίησαν τους βράχους στις πλαγιές του Μοναστηριού σε έκταση 17 χ.τ.μ.. “Δεν ξεκινήσαμε τις εργασίες μας με τις αγιογραφίες πρώτα επειδή κάναμε εργασίες στους βράχους. Έπειτα, σε πρώτη φάση ξεκινήσαμε εργασίες με τις αγιογραφίες στο εσωτερικό. Γι αυτό στην πραγματικότητα φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να ολοκληρώσουμε βήμα με βήμα τις εργασίες μας”, ανέφερε.

“Στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος ξεκινάμε τώρα τον καθαρισμό των αγιογραφιών αφού αφαιρεθεί πρώτα η σκαλωσιά στο εξωτερικό. Επιτρέψτε μου να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πρόσφατη καταστροφή σε αυτές τις αγιογραφίες και δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, πρόσθεσε.

Δυστυχώς, συνέχισε, “υπάρχουν καταστροφές που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι και το 1960 με 1970. Αναγράφονται ακόμη και ημερομηνίες σε κάθε γλώσσα σημειώσεις, καταστροφές από διάφορες ιστορικές ημερομηνίες”. Ο Τσοσκούν ανέφερε ακόμη ότι διενεργούν μελέτες τεκμηρίωσης και καταγράφουν όλες τις ζημιές, ποιες και τι είδους παρεμβάσεις έγιναν και σε ποια περίοδο. Μπορούμε να δούμε ότι οι ίδιες παρεμβάσεις υπάρχουν και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη δεκαετία του 1980 και του 1990”, ανέφερε.

Δήλωσε πως έχουν έχει ήδη γίνει εργαστηριακές μελέτες για το πού θα γίνουν και πώς οι παρεμβάσεις, πώς μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τα χρώματα, πώς να τα κάνουν τα ίδια. “Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης και συντήρησης”, ανέφερε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόσφατη καταστροφή και ότι θα ολοκληρώσουν τις εργασίες καθαρισμού το συντομότερο δυνατό.

Ο Τσοσκούν είπε ακόμη ότι έπειτα από τα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί φτάνοντας στις 5 χιλιάδες και υπάρχει αυξητική τάση.