Σύμβουλος Ερντογάν: «Μία χώρα 8,5 εκατ. κατοίκων μας περιορίζει »

32683Ο Mesut Hakkı Caşın  μέλος του προεδρικού συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, του προέδρου Ερντογάν, με θεσμικό  θεσμικό ρόλο στην διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τον αρχαίο  Οθωμανικό όρο για τη Μεσόγειο.

Ο συγκεκριμένος είπε πως δεν μπορεί «μια χώρα 8,5 εκατ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα» αναφερόμενος στην Ελλάδα (η οποία έχει 11 εκατ. κατοίκους).

Τι είπε ο Μασούτ Χακκί Τζασίν-σύμβουλος του προέδρου : «Οι Τούρκοι είναι εγγόνια του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα που κυριαρχούσε στην Μεσόγειο. Ο αρχαίος οθωμανικός νόμος απαιτούσε από το πλοίο να πληρώσει διόδια για να περάσει (από τα στενά το Γιβραλτάρ). Σε ένα όχι τόσο μακρινό παρελθόν και μιλάω για το 1830, η Αμερική έπρεπε να πληρώσει το τουρκικό Ναυτικό για να περάσει από το Γιβραλτάρ. Τολμά τώρα η Ελλάδα των 8,5 εκ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα».

Η πρόκληση δεν απευθύνεται μόνο προς την Ελλάδα αλλά και τους Αμερικανούς θέλοντας να τονίσει πως κάποτε η Τουρκία ήταν μια αυτοκρατορία ισχυρότερη από τις τότε ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι χθες προκλητικούς, επιθετικούς τόνους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας και της Κύπρου χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας «να μην τα βάλουν οι δύο χώρες με τον τουρκικό Στόλο γιατί υπερβαίνει το μπόι τους».

Μετά τη συνάντηση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ  Τσελίικ έκανε μια σύντομη τοποθέτηση, απευθύνοντας, όπως τη χαρακτήρισε «μια απλή προειδοποίηση»:

«Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό Στόλο. Σας ξεπερνάει να κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο», τόνισε.

Όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται μετά το τηλεφώνημα- του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν “για να βελτιωθεί το κλίμα και να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.”