Πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής της ηγεσίας της Αστυνομίας


 imagewΠραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας η τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του Σώματος από τον νέο Αρχηγό, Στέλιο Παπαθεοδώρου και τον Υπαρχηγό, Χρήστο Μαυρή.

Κατά την τελετή ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Στέλιο Παπαθεοδώρου, καλώντας όλους όπως σταθούν δίπλα στη νέα ηγεσία, συμπαραστάτες στο δύσκολο και πολυσχιδές έργο της, με τις προκλήσεις που αναφύονται συχνά και καθημερινά.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης και άλλα μέλη της ηγεσίας της αστυνομικής δύναμης.

Στ. Παπαθεοδώρου: «Θα αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου για να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις του αξιώματος»

Κατά τον χαιρετισμό του, ο νέος Αρχηγός του Σώματος έδωσε την υπόσχεση ότι «με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια» θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του, ώστε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του αξιώματος, ενώ κάλεσε ταυτόχρονα όλα τα μέλη της Αστυνομίας, εξειδικευμένα μέλη, ειδικούς αστυφύλακες, καθώς και όλα τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να προσφέρουν στην Υπηρεσία, ώστε να μπορέσουν από κοινού να δημιουργήσουν μια σύγχρονη Αστυνομία, που συνεχώς θα αναβαθμίζεται και θα βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών.

«Για τον σκοπό αυτό», συνέχισε, «θα πρέπει να είμαστε, πάντοτε, σε συνεχή εγρήγορση, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς προκλήσεις και κάθε έκνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα και τις σχετικές νομοθεσίες, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πολίτες και η κοινωνία απαιτούν από την Αστυνομία την εξασφάλιση μιας ευνομούμενης κοινωνίας και ένα ασφαλές περιβάλλον, που θα παρέχει στον κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ευημερεί και να εξελίσσεται, σημειώνοντας ότι «σε αυτήν την προσπάθεια καταλυτικής σημασίας  θα είναι και ο ρόλος της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, η οποία θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητά της».

Επιπλέον, είπε πως απαιτείται προσήλωση και πίστη από όλα τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε όλοι να συμβάλουν, ο καθένας από τη δική του θέση και αρμοδιότητα, στην προσπάθεια για τη διασφάλιση και διατήρηση της έννομης τάξης και δημόσιας ασφάλειας, για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Απευθυνόμενος στο απερχόμενο Αρχηγό, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Παραλαμβάνω από εσάς την Ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου και σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη και εξύψωση του Σώματος».

Κ. Μιχαηλίδης: «Μπορεί να φεύγω, αλλά στη ψυχή και στο μυαλό, θα παραμείνω Αστυνομικός»

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ο απερχόμενος Αρχηγός είπε πως «το να είσαι Αστυνομικός, δεν είναι απλή υπόθεση», σημειώνοντας πως «είναι ένα λειτούργημα, που απαιτεί θυσίες, ατέρμονες ώρες σκληρής δουλειάς, στέρηση οικογενειακών στιγμών και έκθεση σε συνεχείς κινδύνους».

«Όλα αυτά, τα έχω βιώσει ο ίδιος προσωπικά. Αποχαιρετώ την Αστυνομία και τους ανθρώπους της, όλους εσάς, την Ηγεσία, τους Διευθυντές και υπόλοιπα μέλη, ευχαριστώντας σας θερμά που με αποδεχθήκατε και με σεβαστήκατε ως συνεργάτη και Προϊστάμενό σας. Είχα την ευθύνη να βιώνω μαζί σας, την ώρα του καθήκοντος, όλες τις παλιές, αλλά και νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις και μορφές εγκλήματος που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Αστυνομικός. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που εργάστηκα και συνεργάστηκα μαζί σας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης .

Όπως πρόσθεσε «η Αστυνομία αποτελείται από επαγγελματίες μέλη, άνδρες και γυναίκες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ασκούν με επάρκεια τα καθήκοντά τους και τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει στην Πολιτεία», για να σημειώσει πως «είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες και έχουν εξειδίκευση στο χειρισμό παλαιών και νέων μορφών εγκλήματος που απειλούν τη χώρα μας, ενώ είναι ταυτόχρονα αφοσιωμένοι να υπηρετούν την κοινωνία και να προστατεύουν τον πολίτη και τα δικαιώματά του».

«Αποχαιρετώ λοιπόν, την υπέροχη οικογένεια της Αστυνομίας, με τη διαβεβαίωση ότι, θα παραμείνω και στη νέα μου ζωή μέλος της και φανατικός υποστηρικτής της. Μπορεί να φεύγω, αλλά στη ψυχή και στο μυαλό, θα παραμείνω Αστυνομικός», είπε συγκινημένος.

Είπε ακόμα πως αποχωρεί από τη θέση του Αρχηγού αισθανόμενος βαθιά ικανοποίηση, γιατί συνέβαλε στο να πετύχει η προσπάθεια ανάκτησης του ηθικού κύρους που αρμόζει στον  Αστυνομικό, αλλά και στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Επίσης, είπε πως αφυπηρετεί από την ενεργό δράση με απέραντη ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια, όχι μόνο επειδή έφτασε μέχρι το αξίωμα του Αρχηγού, αλλά επειδή είχε την τύχη και την τιμή να συνεργαστεί με καταξιωμένους συναδέλφους, Αξιωματικούς, Λοχίες και απλά μέλη, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες, τις ελλείψεις και κακουχίες, δίδουν καθημερινά, ο καθένας τον δικό του προσωπικό αγώνα τήρησης του Νόμου και της Τάξης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στις τέσσερις και πλέον δεκαετίες της σταδιοδρομίας του, αισθάνεται ευτυχής και περήφανος, γιατί υπηρέτησε ένα τιμημένο Σώμα, την Αστυνομία, που εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς, ως ένας ζωντανός Οργανισμός, ο οποίος πέτυχε σταδιακά, μέσα από το αδιάλειπτο συλλογικό έργο, την αναγνώριση και την καταξίωση που του αξίζει στην κοινωνία.

Ε. Γιολίτη: Συνεργασία για αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Σε ομιλία της κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, εξέφρασε την ελπίδα για συνεργασία, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, το οποίο πάντοτε θα αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, ανέφερε πως θα αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, για ένα ισχυρό κράτος δικαίου, όπου οι πολίτες θα νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια, για να σημειώσει πως προσδοκεί στη συνεργασία με τον νέο Αρχηγό, με τον οποίο θα έχει σύντομα συνάντηση.

Η κ. Γιολίτη κάλεσε τον νέο Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας, όπως παραμείνουν κοντά στον πολίτη με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προάσπισης των ελευθεριών και να εργαστούν είτε δίδοντας το άπαν των δυνάμεών τους, επικεντρωνόμενοι τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση όλων των μορφών εγκλήματος, συνδράμοντας στο έργο της Δικαιοσύνης και διαφυλάττοντας, σε όλες τις εκφάνσεις της, την ασφάλεια της κοινωνίας και την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, ευχήθηκε όπως ηγηθούν του αστυνομικού Σώματος με τα εχέγγυα που τους προσδίδουν οι επί δεκαετίες αστυνομική πείρα και εμπειρία τους, με τις αρετές και τα προσόντα που τους αξίωσαν πρώτους τη τάξει Αξιωματικούς, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τόσο των πολιτών, όσο και των μελών του Σώματος με γνώμονα την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση.

Απευθυνόμενη προς τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, είπε: «Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες εργαστήκατε αδιάλειπτα, υπηρετώντας με πίστη και αφοσίωση το αστυνομικό Σώμα. Αποχωρείτε σήμερα καταξιωμένος από τη θέση του Αρχηγού, έχοντας επιτελέσει έργο αξιόλογο, για το οποίο δικαιωματικά πρέπει να νιώθετε υπερηφάνεια. Υπό τις οδηγίες σας διοικήσατε επιτυχημένα το Σώμα κι έχετε καθοριστικά συμβάλει στην εξύψωση της εικόνας της Αστυνομίας».

Γ. Σαββίδης: Με τον ίδιο επαγγελματισμό και με σεβασμό τηρώντας τις επιταγές του Νόμου

Σε ομιλία του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ο νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας, θα συνεχίσουν με τον ίδιο επαγγελματισμό να ενεργούν με σεβασμό, τηρώντας τις επιταγές του Νόμου, για να διασφαλίζουν το δικαίωμα ανεξαιρέτως για όλους τους πολίτες στην ασφάλεια.

«Αναλαμβάνετε σήμερα την ηγεσία της Αστυνομίας, έχοντας βαρύ κληροδότημα και ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία να διασφαλίσετε πριν και πάνω από όλα το μέγα αγαθό της ασφάλειας και να υπηρετήσετε με πίστη, επαγγελματισμό και προσήλωση τα νέα καθήκοντά σας.

Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί σας κατά τη σύντομη θητεία μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και να γνωρίσω την ποιότητα του χαρακτήρα, την ευσυνειδησία, την προσήλωση στο καθήκον και την πίστη σας στις αρχές και αξίες που το αστυνομικό Σώμα πρεσβεύει», είπε ο κ. Σαββίδης απευθυνόμενος στον νέο Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι  σε στενή συνεργασία με όλα τα μέλη, θα δώσουν το άπαν των δυνάμεων τους, με σεβασμό στους νόμους και στα ανθρώπινα δικαιώματα, για την προστασία των πολιτών και για να αναβαθμίσουν περαιτέρω το δύσκολο και ποικιλόμορφο έργο της Αστυνομίας.

Για τον απερχόμενο Αρχηγό, Κύπρο Μιχαηλίδη, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως παραδίδει τη σκυτάλη έχοντας επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο οφείλει να νιώθει υπερήφανος, προσθέτοντας ότι επάξια έχει κερδίσει τα δύσκολα και τα ανεκτίμητα.

«Σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή, ανέλαβες την αρχηγία της Αστυνομίας και με σαφήνεια έθεσες εξαρχής τους στόχους, ώστε η Αστυνομία να επανακτήσει στις συνειδήσεις των πολιτών κύρος και εκτίμηση, αλλά και να επανακαταστεί ταυτόσημη τόσο με την έννοια της δίωξης κάθε μορφής εγκλήματος όσο και της προσφοράς», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη.