Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να κάνουν πιο ασφαλή την αποκατάσταση οργάνων

bioclockΕπιστήμονες στο πανεπιστήμιο Tomsk Polytechnic University (TPU) ανακάλυψαν τον τρόπο να βελτιώνουν τις μεταμοσχεύσεις «επισκευάζοντας» όργανα που έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα τεχνολογία θα επεκτείνει τις δυνατότητες μηχανικής ιστών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Surface & Coatings Technology.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η παραγωγή πολυμερών για χρήση για την επισκευή ιστών ή στοχευμένη παράδοση φαρμάκων είναι ένας τομέας της βιοιατρικής.

Αφού πληρωθεί με τα αναγκαία φάρμακα ή κύτταρα, τα πολυμερή τοποθετούνται στην περιοχή του οργάνου που έχει υποστεί βλάβη και σταδιακά διαλύονται, ενώ αντικαθίστανται σιγά-σιγά από τους ιστούς του σώματος του ασθενούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα πολυμερή ενώ είναι εντελώς βιοσυμβατά κι έχουν καλές μηχανικές ιδιότητες παρουσιάζουν ένα σοβαρό πρόβλημα που περιορίζει τη χρήση τους.

Είναι υδρόφοβα, δηλαδή δεν «βρέχονται» όταν αλληλοεπιδρούν με τα μόρια του νερού.

Οι επιστήμονες του Tomsk Polytechnic University (TPU) συνδύασαν θεραπείες πλάσματος και ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του γραφενίου στην επιφάνεια του πολυμερούς.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το νανουλικό είναι έντονα υδρόφιλο, που δεν υποβαθμίζεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη ασφαλών εμφυτεύσιμων υλικών για χρήση σε καρδιοαγγειακές, ογκολογικές και άλλες ασθένειες.