Με άρωμα γυναίκας ο νέος ανασχηματισμός

imagewΝέα πρόσωπα, αλλά και εσωτερικές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνουν οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε να διορίσει νέο Υπουργό Άμυνας τον μέχρι σήμερα Δήμαρχο Αγλαντζιάς Χαράλαμπο Πετρίδη.

Τον Γιώργο Λακκοτρύπη διαδέχεται στο Υπουργείο Ενέργειας η μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Νέα Υπουργός Δικαιοσύνης διορίζεται η Έμιλυ Γιολίτη. Υφυπουργός Ναυτιλίας διορίζεται ο Βασίλης Δημητριάδης.

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών

Τον Γιώργο Λακκοτρύπη διαδέχεται στο Υπουργείο Ενέργειας η μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. 

Νέα Υπουργός Δικαιοσύνης διορίζεται η νομικός Έμιλυ Γιολίτη. Υφυπουργός Ναυτιλίας διορίζεται ο Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είναι ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.

Ερωτηθείς μετά την ανακοίνωση, ποιο το πολιτικό μήνυμα μέσα από τους νέους διορισμούς, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κάθε απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει και το πολιτικό κριτήριο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέγει τους στενότατους του συνεργάτες και αναμφίβολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος αποφασίζει με δικά του κριτήρια ποιοι θα είναι αυτοί οι στενοί συνεργάτες».

Ως εκ τούτου, κατέληξε, «ναι, και συνταγματικό δικαίωμα και πολιτικό μήνυμα και κριτήρια».

Βιογραφικό σημείωμα της νέας Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού


imagewΗ Νατάσα Πηλείδου είναι νέα Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ήταν η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την 1η Μαρτίου 2018.

Η κ. Πηλείδου διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) από τον Απρίλιο 2016 και ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους.

Οσον αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα της νέας Υπουργού, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα (first class with distinction) στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Η κ. Πηλείδου διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πέραν των δεκαπέντε ετών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer) επικεφαλής των τμημάτων Finance, Marketing, HR, Administration, Operations και ΙΤ για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

Επίσης, για 9 χρόνια εργάστηκε στην PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες στους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, της ενέργειας, της ανάπτυξης γης, της ναυτιλίας και των προϊόντων ταχείας κατανάλωσης.

Στο Λονδίνο παρέδιδε επίσης μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP.

Επιπρόσθετα της μητρικής γλώσσας, η κ. Πηλείδου μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Βιογραφικό της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης

dc380b64b3c02d1ead0ef1acb2d08d16Η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη είναι μέχρι σήμερα Συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ (το οποίο συγχωνεύθηκε με την Harneys ΔΕΠΕ το 2010), και είναι επικεφαλής για θέματα εταιρικού δικαίου, ανταγωνισμού και φορολογίας του ομίλου Harneys.

Αποφοίτησε  από το University of Oxford, Trinity College (BA, MA Jurisprudence, 2.1) και κατέχει και μεταπτυχιακό σε ‘Legal Studies in Comparative European Law’ από το European University Institute, Φλωρεντίας.

Εκανε πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και εργάστηκε και στη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο με  Υποτροφία Robert Schuman.

Η κ. Γιολίτη εργάστηκε στο παρελθόν ως Διευθύντρια / Νομικός Σύμβουλος της Trident Trust και της Totalserve Management Limited.

Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 1998 και διετέλεσε Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Society of Trust and Estate Practitioners (STEP) Κύπρου, Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκρισμού Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΑΤΗΚ.
Είναι επίσης ιδρυτικό Μέλος του διεθνούς οργανισμού Association Internationale pour la Promotion des Femmes d` Europe (AIPFE) Κύπρου για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ομιλεί Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας.

 

cache_728x3000_Analog_medium_964924_30717_2462020Σε ανάρτησή του στο Facebook μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του ο κ. Πετρίδης αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποδέχομαι την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με μεγάλη συγκίνηση αφήνω την Αγλαντζιά για να υπηρετήσω τη χώρα και έναν ευαίσθητο θεσμό που χρειάζεται λίγα λόγια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, πιάνοντας το νήμα από την επιτυχημένη θητεία του κ. Σάββα Αγγελίδη, στον οποίον εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα του θέση. Η Αγλαντζιά είναι πάντα στην καρδιά μου και θα είμαι δίπλα στους άξιους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου μου που θα συνεχίσουν την καλή δουλειά. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και υπόσχομαι να τιμήσω την επιλογή του».

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα με ημιυποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge Αγγλίας στο κλάδο διαχείριση γης και χρηματοοικονομικών [MPhil Land Economy and Finance] καθώς και Bachelor Degree με άριστα στον κλάδο Διαχείρισης και εκτίμησης Γης, [First Class Honours Degree in Estate Management]. Είναι εγκεκριμένος εκτιμητής ακινήτων από το ΕΤΕΚ, μέλος του Royal Institution Of Chartered Surveyors [RICS].

Είναι εκλεγμένος Δήμαρχος Αγλαντζιάς για την περίοδο 2017- 2021. Τον Δεκέμβριο του 2013, διορίστηκε ως Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) μέχρι και το 2016 όπου και παραιτήθηκε με την εκλογή του στο αξίωμα του Δημαρχου.

Επίσης κατείχε για 4 χρόνια τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (2009 – 2013) όπου έχει προσφέρει στο Δ.Σ την δεκαετία (από το 2004 – 2013). Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου (2012 – 2014) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI Κύπρου (2012 – 2014). Επίσης από το Ιούνιο του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2011 έχει διατελέσει  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Urban Land Institute στη Κύπρο.

Η κύρια του δραστηριότητα ξεκινώντας από το 1999 ήταν η εκτίμηση όλων των ειδών ακινήτων σε όλη την Κύπρο, καθώς και μελέτες βιωσιμότητας ακινήτων, σαν κτηματικός σύμβουλος με την Landtourist Valuations LLC. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα και με την διαχείριση γης, μελέτες για εμπορικά και άλλα μεγάλα έργα και γενικά με κάθε είδους έργα ανάπτυξης γης. Έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του επαγγέλματος του εκτιμητή ακινήτων αλλά και ευρύτερα του τομέα των ακινήτων. Αρθρογραφεί εδώ και αρκετά χρόνια για κτηματολογικά, πολεοδομικά και οικονομικά θέματα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εισηγήσεις για τη βελτίωση των αναπτυξιακών υποδομών του τόπου μας και έχει εκτεταμένη παρουσία τα τελευταία χρόνια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, social media κλπ.

 

Το ΚΝΕ χαιρετίζει το διορισμό Βασίλη Δημητριάδη

imagewΤο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο καλωσορίζει το διορισμό του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κ. Βασίλη Δημητριάδη, που ανακοινώθηκε σήμερα στις 24 Ιουνίου 2020, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εκφράζει, με σημερινή του ανακοίνωση, τις θερμές του ευχές για κάθε επιτυχία στον κ. Δημητριάδη «και την ετοιμότητα και ένθερμη πρόθεσή του για πλήρη συνεργασία, με σκοπό την περαιτέρω πρόοδο της κυπριακής ναυτιλίας, στοχεύοντας για ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα».

«Περισσότερο τώρα από ποτέ, που η ναυτιλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας και να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της, αναμένεται να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναβαθμίζοντας περαιτέρω την εικόνα της Κύπρου ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα», προστίθεται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «κρίνεται απαραίτητο να συμπληρωθεί άμεσα η συνεχιζόμενη προσπάθεια κατάλληλης στελέχωσής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, καθώς επίσης, και της εφαρμογής ολοκληρωμένης ‘Εθνικής Στρατηγικής για τη Ναυτιλία’, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του 11ου παγκοσμίως, και 3ου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νηολογίου».

Το Επιμελητήριο, εκφράζει επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες «για την αγαστή και πολυσχιδή συνεργασία του με την απερχόμενο Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου και για το μέχρι τώρα αξιέπαινο έργο της στον τομέα της ναυτιλίας και της εύχεται καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».