Αυξάνονται οι περιπολίες μετά το θανατηφόρο επεισόδιο στην παλιά Λευκωσία

imagewΗ Αστυνομία αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς της για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, ενώ το πρωί δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους Αστυνομικούς Διευθυντές να κάνουν πιο συχνές περιπολίες, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία και τα χθεσινά επεισόδια, με τον θάνατο ενός νεαρού.

Σε δηλώσεις ύστερα από αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών λόγω των μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού, ο κ. Μιχαηλίδης ερωτήθηκε για τα χθεσινά επεισόδια στην παλιά Λευκωσία που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού αλλοδαπού αλλά και για “συχνά πλέον φαινόμενα μεταξύ αλλοδαπών” σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Αφού ανέφερε ότι «πραγματικά μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση, όπως ανησυχεί τον κάθε άνθρωπο που ζει και διαμένει στην περιοχή και όχι μόνο» ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και παρά τις συνεχείς περιπολίες που διεξάγονται, αλλά και την διαφοροποίηση των προγραμμάτων που έχουμε εξαγγείλει, δυστυχώς η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται πανταχού παρούσα».

Σημείωσε πως «δυστυχώς ακόμα και η ώρα που έγινε η συμπλοκή, ήταν μη αναμενόμενη, αφού οι περιπολίες μας στην Λευκωσία ξεκινούν και καλύπτουν συγκεκριμένες περιοχές» . Η συμπλοκή αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, είπε και επανέλαβε πως αυτό είναι ένα φαινόμενο «που μας προβληματίζει πάρα πολύ. Εχουμε κάνει και έχουμε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για διαφοροποίηση των μέτρων στην προσπάθεια μας να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι «αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο με τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, με τις συνεχείς ροές που καταφθάνουν στην Κύπρο, αλλά και με τα αιτήματα για πολιτικό άσυλο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γι αυτό εξάλλου το κράτος, η κυβέρνηση αλλά και η αστυνομία έχουν δώσει μεγάλη έμφαση. Υπάρχει μια στενότατη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και άλλων φορέων έτσι ώστε να δούμε τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν».

Ανέφερε επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις. Όσον αφορά τις εγκληματικές πράξεις υπάρχει μια ανησυχία για το πώς πρέπει να ενεργούμε πλέον και ζητούμε και πάλι τη συνεργασία του κοινού την οποία έχουμε, έτσι ώστε να γινόμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία, ο Αρχηγός της Δύναμης απάντησε πως «δεν αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση αλλά πάντοτε μια κοινωνία για να προχωρεί μπροστά και να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις, χρειάζεται πάντα τη συνεργασία του κοινού. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς χώρες και τους πιο ασφαλείς προορισμούς», είπε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν πρόκειται να εκλείψουν τα εγκλήματα, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να γίνονται όσο το δυνατό λιγότερα, να περιορίζονται και κυρίως να προλαμβάνονται».

Ερωτηθείς κατά πόσον η κατάσταση στην παλιά Λευκωσία χαρακτηρίζεται εκτός ελέγχου, ο Κύπρος Μιχαηλίδης απάντησε πως «δεν θα έλεγα πως είναι εκτός ελέγχου. Η Αστυνομία έχει τα σχέδια και τα πλάνα της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέπει εγκληματικές πράξεις» είπε και επανέλαβε ότι «η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται σε όλα τα σημεία».

Αφού ανέφερε πως «υπάρχουν τα πλάνα, υπάρχουν οι εγκληματογόνες περιοχές και οι περιοχές τις οποίες παρακολουθούμε, μεταξύ των οποίων είναι και η συγκεκριμένη περιοχή, (η παλιά Λευκωσία). Δυστυχώς ακόμα και στο συγκεκριμένο σημείο να βρισκόταν περίπολο της Αστυνομίας, δυστυχώς υπάρχουν οι αλλοδαποί που συμπεριφέρονται με τρόπους τους οποίους δεν αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, αφού χρησιμοποιούνται νέοι τρόποι, νέα ήθη γι αυτό καταλήγουμε εδώ που καταλήγουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η συμπλοκή των αλλοδαπών χθες βράδυ έγινε μπροστά στα μάτια οικογενειών και μικρών παιδιών, ο Αρχηγός επανέλαβε ότι «υπάρχει σοβαρή ανησυχία» στις τάξεις της Αστυνομίας γιατί όπως εξήγησε «πράγματι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε ώρες που είναι πρωτόγνωρες και θα έπρεπε να αποφεύγονται. Γι’ αυτό εξάλλου αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί».

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει απόψε η Αστυνομία την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία, απάντησε πως «το πλάνο της Αστυνομίας δεν μπορεί να λέγεται από τα ΜΜΕ. Υπάρχει πλάνο, έχουμε δώσει το πρωί οδηγίες στους αρμόδιους Αστυνομικούς Διευθυντές να κάνουν πιο συχνές περιπολίες, ενώ υπάρχουν και πιο πολλά μέτρα τα οποία δεν είναι προς ανακοίνωση».