Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στην υπόθεση προσηλυτισμού μοναχού

imagewΈφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει την αγωγή τους εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για κατ’ ισχυρισμό προσηλυτισμό του υιού τους προς το μοναχισμό, καταχώρησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, μέσω των δικηγόρων τους, οι γονείς του μοναχού της Ιεράς Μονής Μαχαιράς.

Η αγωγή στεφόταν, επίσης, εναντίον, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφάνειου, της Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θεωρώντας τους ως υπαίτιους.

Οι γονείς του μοναχού ζητούσαν, μεταξύ άλλων, με την αγωγή τους, αποζημιώσεις για παράβαση του ατομικού δικαιώματος για προστασία και διαφύλαξη και σεβασμό της οικογενειακής ζωής και περιουσιακού δικαιώματος του.

Οι γονείς του μοναχού είχαν προβάλει τη θέση ότι κατά ή περί το έτος 2002, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, με διάφορους τρόπους και επαφές, υποσχέσεις και ψυχολογική επιρροή και μεθόδους προσηλυτισμού, πέτυχε να προσηλυτίσει τον υιό τους προς το μοναχισμό, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο Μοναστήρι Μαχαιρά με στόχο να αναδειχθεί σε μοναχό. Ήταν επίσης ο ισχυρισμός τους ότι ο υιός τους, σαν αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου και προσηλυτισμού, ουσιαστικά κατακρατείται ενάντια στη γνήσια ελεύθερη βούληση του από τους Εναγομένους 1-4, στη Μονή Μαχαιρά παρά τη θέλησή του.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού και οι υπόλοιποι εναγόμενοι, με αγορεύσεις των δικηγόρων τους, έκριναν τους ισχυρισμούς των εναγόντων ως ανεδαφικούς, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο μοναχός αυτόβουλα και/ή συνειδητά και/ή με πλήρη επίγνωση των αποφάσεών του επέλεξε και/ή αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής και να γίνει μοναχός.

Το Δικαστήριο, με την απόφασή του, αποδέχθηκε τη θέση του μοναχού ότι η επιλογή του να ακολουθήσει τον μοναχισμό ήταν συνειδητά ορθή και αποτέλεσμα της ελεύθερης του βούλησης.

Οι δικηγόροι των γονιών του μοναχού καταχώρησαν συνολικά 22 λόγους έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης με τους οποίους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι το Δικαστήριο λανθασμένα απέκλεισε ουσιαστική μαρτυρία με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η αρχής της δικαίας δίκης και να οδηγήσει σε κακοδικία «γιατί δεν επέτρεψε κατά ουσιώδη χρόνο παρουσίαση των θέσεων των εναγόντων για προσηλυτισμό»

Οι δικηγόροι των εναγόντων κάνουν επίσης λόγο για παραβίαση της αρχής της δίκαιας δίκης λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη ακρόασης της υπόθεσης(περίπου 8 έτη), των αναβολών για μακρά χρονικά διαστήματα και της «αδικαιολόγητης» καθυστέρησης από πλευράς του Δικαστηρίου στην έκδοση της απόφασής του.

«Σαν αποτέλεσμα παραβιάστηκε η αρχή της δικαίας δίκης και ή της δικαίας δίκης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και υπερδιπλασιάστηκε το κόστος διεξαγωγής της και συνέτεινε στην απόρριψη ουσιαστικής μαρτυρίας εκ μέρους των εναγόντων» όπως συγκεκριμένου ψυχιάτρου ο οποίος στο μεταξύ είχε αποβιώσει και δεν μπορούσε να μαρτυρήσει.

Οι δικηγόροι των γονέων του μοναχού κάνουν επίσης λόγο για λανθασμένα συμπεράσματα και για νομικά εσφαλμένη απόφαση.

Οι δικηγόροι των εναγόντων/εφεσειόντων είναι το δικηγορικό γραφείο «Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ»