Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

 

 

(Απομαγνητοφώνηση εκτενών αποσπασμάτων

Μέρος Α΄)

 

imagewΤην Πέμπτη 20 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη στον «Άλφα/ Κύπρου» και απάντησε σε ερωτήσεις των Δημοσιογράφων κ.κ. Γιώργου Κασκάνη και Χριστόφορου Χριστοφή.

 

Η συνέντευξη συνέπεσε με την πρώτη μέρα της 2ης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων.

 

Πήραμε έγκαιρα μέτρα, φέραμε αποτελέσματα

 

  • Για την επιστροφή στην κανονικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Είμαι ευτυχής γιατί κατορθώσαμε να είμαστε από τις χώρες εκείνες που έγκαιρα πήραν μέτρα και με αποτελεσματικότητα έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Αυτό οφείλεται στην επιστημονική ομάδα, στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, όμως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι συμπολίτες μας και οι πολιτικές δυνάμεις.

 

  • Ερωτηθείς εάν φοβάται ανατροπή των δεδομένων ανέφερε πως,

«Με βάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις απόψεις των επιστημόνων φαίνεται ότι είμαστε σε μια εξαιρετική πορεία και μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Βεβαίως, θέλω να καταστήσω σαφές, ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής.

Αυξημένο πρέπει να είναι το αίσθημα της ευθύνης όλων έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε καμιά οπισθοδρόμηση ή μια νέα έξαρση.

 

  • Ερωτηθείς για το θέμα με τους 50 αναπνευστήρες που αναμέναμε από το Ισραήλ ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Είχα συνομιλία με τον Πρόεδρο Ρίβλιν ο οποίος όταν του ανέφερα το αίτημα μας, μου είπε θα το διαβιβάσω αμέσως στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και να μείνεις ήσυχος. Επρόκειτο να παραλάβει το Ισραήλ 1000 τόσους αναπνευστήρες και είπα από τους 1000 ζητούμε τους 50 τους οποίους θα πληρώσουμε. Ο Πρόεδρος έδειξε προθυμία, έδωσε ένα θετικό μήνυμα πλην όμως, εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση είχε εκδώσει απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε προϊόντος ή εξοπλισμού που ήταν απαραίτητο για την προστασία της υγείας των Ισραηλινών»

 

Έγιναν λάθη, αντιδράσαμε γρήγορα

 

  • Στην ερώτηση εάν αναδείχθηκαν αδυναμίες κατά την κρίση ο Πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως:

«Στα πρώτα στάδια είχαμε τα περισσότερα κρούσματα ενδονοσοκομειακά. Δηλαδή η αδυναμία που παρατηρήθηκε αφορούσε για παράδειγμα στη γνώση χρήσης των προστατευτικών. Παρουσιάστηκαν κάποιες αδυναμίες, αντιμετωπίστηκαν όμως. Γενικότερα μιλώντας, το σύστημα υγείας της χώρας παρουσιάστηκε πολύ πιο προετοιμασμένο και με έγκαιρες παραγγελίες που είχαμε υποβάλει και έγκαιρη παραλαβή προστατευτικών ειδών, έτσι νομίζω ότι οι αδυναμίες δίδουν την ευκαιρία για διορθώσεις. Και υπήρξαν αδυναμίες, και υπάρχουν αδυναμίες.

 

Έχουμε πάρει απόφαση και ελπίζω εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει και προκήρυξη του διαγωνισμού έτσι ώστε, ένας κενός όροφος του νέου Νοσοκομείου Λάρνακας να αποπερατωθεί, πέραν δηλαδή της μονάδας που σε 25 μέρες, που είναι φανταστικό χρονικό για τα κυπριακά δεδομένα, είχε παραδοθεί ο νέος θάλαμος εντατικής θεραπείας, να δημιουργηθεί ολόκληρος θάλαμος στο Νοσοκομείο Λάρνακας έτσι ώστε να έχουμε Νοσοκομείο Αναφοράς πανέτοιμο στην περίπτωση που ώ μη γένοιτο επανεμφανιστεί η πανδημία κατά το φθινόπωρο».

 

Bonus σε γιατρούς/νοσηλευτές

 

  • Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο Δημόσιος τομέας ανταποκρίθηκε στην μεγάλη κρίση και συμφώνησε με την εκτίμηση των δημοσιογράφων ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση του χώρου, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Όπως είπε…

«θα δούμε πώς ικανοποιούνται κάποια εύλογα αιτήματα. Μάλιστα στη συνάντηση που είχα μαζί τους είπα ότι «καταρτίστε κάποια κριτήρια, νιώθω την ανάγκη ως έκφραση της ελάχιστης ευγνωμοσύνης του κράτους για ότι κάνατε ότι ένα επίδομα επιδοκιμασίας θα μπορούσε να δοθεί προς τους γιατρούς του δημοσίου, τους νοσηλευτές του δημοσίου, γενικότερα τους λειτουργούς υγείας οι οποίοι κατόρθωσαν με αυτοθυσία, να σταθούν και να συμβάλουν σ΄ αυτό που επιτυχώς η χώρα μας, γι’ αυτό νιώθω περήφανος.

 

  • Σε ότι αφορά θέματα παιδείας και τηλεκπαίδευσης και αντιδράσεις που προέκυψαν από τίτλο Κυριακάτικης εφημερίδας ο κ. Αναστασιάδης είπε…

«Λυπούμαι πάρα πολύ, ουδέποτε έκανα τις αναφορές που ανέφερε ο τίτλος της εφημερίδας. Αναφέρονταν αν ο αδύναμος κρίκος ήταν το Υπουργείο Παιδείας και έκανα μια διευκρίνιση ότι, εκεί που παρατηρήθηκε αδυναμία ήταν στην τηλεκπαίδευση. Αυτή ήταν μια αδυναμία για την οποία δεν αποδίδω την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς αλλά ήταν μια νέα μέθοδος διδασκαλίας η οποία εισήχθη πρόσφατα και ήταν δυνατό να παρουσιάζει αδυναμίες. Τίποτα πέραν τούτου.

 

Έτσι ανοίγουν τα οδοφράγματα

 

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τα θέματα που προέκυψαν με τα οδοφράγματα και εάν θα έπρεπε να είχαν κλείσει πρώτα τα αεροδρόμια και μετά τα οδοφράγματα απάντησε:

 

«Όχι. Να σας πω γιατί. Γιατί η ανησυχία μας οφειλόταν στη διασπορά του ιού στην Τουρκία, στην παρουσία σημαντικού αριθμού Ιρανών φοιτητών και στην αδυναμία ελέγχου της κατάστασης στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Και να υπενθυμίσω κάτι: εμείς απλώς αναστείλαμε τη λειτουργία κάποιων οδοφραγμάτων για να μπορούμε να έχουμε έλεγχο. Εκείνοι που έκλεισαν τα οδοφράγματα, ήταν οι Τουρκοκύπριοι.

Εκείνο που σήμερα θα πράξω είναι να μιλήσω με τον κ. Ακκιντζί προκειμένου να δούμε αν μπορεί να δοθούν διευκολύνσεις στους 1525, εφόσον τηρηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, που εργάζονται τους εργαζομένους, στους φοιτητές, στους χρόνια πάσχοντες που προς εκείνους παρέχονται διευκολύνσεις ή στους εγκλωβισμένους μας, με χρήση ενός οδοφράγματος. Για παράδειγμα του Αγίου Δομετίου και σταδιακά αφού παρακολουθούμε και παρακολουθούν μέσω και της τεχνικής επιτροπής για την υγεία να δούμε πώς σταδιακά λειτουργούν και τα υπόλοιπα πάντα με βάσει τα ιατρικά πρωτόκολλα και αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης τόσο των περιοχών που το κράτος ελέγχει όσο και των υπό κατοχή περιοχών».

 

  • Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση επαφών ,με τον κ. Τατάρ απάντησε:

 

«Ούτε κατά διάνοια. Ο κ. Τατάρ αν νομίζει ότι θα αναβαθμίσει το κράτος με το να ζητεί τάχα ο παράνομα λεγόμενος υπουργός υγείας ενός παρανόμου μορφώματος ότι θα έχει διαβούλευση με τον Υπουργό Υγείας είναι όνειρα θερινός νυκτός. Γι’ αυτό και θα επικοινωνήσω και με τον κ. Ακκιντζί. Τον θεωρώ ότι είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίο διαβουλεύομαι για λύση του Κυπριακού, διαβουλεύομαι για τα κρίσιμα προβλήματα που ενδεχόμενα να προκύψουν όπως ήταν τελευταία οι πυρκαγιές.

 

  • Ο κ. Ακιντζί ζήτησε ιατρική βοήθεια, ενώ πρόσφατα υπήρξε και η βοήθεια στην πυρκαγιά που προσέφερε η Κυβέρνηση στα κατεχόμενα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο κλίμα;

«Αποδεικνύουν την καλή θέληση από δικής μας πλευράς για να εξομαλυνθούν με το σωστό τρόπο οι σχέσεις και να οικοδομηθεί μια εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων που να μας επιτρέψει έτσι ώστε, να βρούμε και τις αναγκαίες λύσεις μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Όσο υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ενεργούν κατά τον τρόπο που ο κ. Οζερσάι ή ο κ. Τατάρ πιστεύουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο ή έτσι ενεργώντας θα εξευρεθεί ή θα μας υποχρεώσουν να εξευρεθεί λύση, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

 

  • Πως ήταν η συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και η αναφορά σε παράφωνους Μητροπολίτες.

«Η συνεργασία με τον Μακαριότατο ήταν άψογη διότι έδειχνε να αντιλαμβάνεται εξ αρχής πώς δεν είναι θέμα δογματικής αντιμετώπισης μιας τέτοιας πανδημίας αλλά ήταν θέμα και των επιστημόνων και ιδιαίτερα ότι δεν είναι ένα κράτος θεοκρατικό αλλά είναι ένα κράτος το οποίο λειτουργεί με βάσει το Σύνταγμα και τις πρόνοιες των Νόμων. Η αναφορά μου στους δύο, θέλω να είμαι δίκαιος, δεν αναφερόταν στον Μητροπολίτη Αθανάσιο αλλά ήταν την ημέρα που ο Μητροπολίτης Μόρφου και ο Επίσκοπος Τριμιθούντος είχαν καλέσει τον κόσμο σε εκκλησιασμούς, σε μεταλήψεις κλπ και ειλικρινά αισθάνθηκα ότι υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξει ένας διχασμός μέσα στην κοινότητα διότι υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θρησκεύονται με περισσότερο φανατισμό, αν θέλετε, με μια θρησκοληψία και υπάρχουν και άλλοι που θρησκεύονται, σέβονται τα θεία, πιστεύουν αλλά θέλουν την ίδια ώρα να μην θυματοποιηθούν σαν αποτέλεσμα της αυστηρότητας των κανόνων.

 

Το Β’ Μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Νίκου Αναστασιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

 

Eρώτηση: Κύριε Πρόεδρε με ένα τρόπο αυτή την κρίση την περάσαμε. Η μεγάλη κρίση ενδεχομένως θα είναι στην οικονομία και είναι γεγονός ότι το κράτος έδωσε πολύ χρήμα, παρά τα παράπονα που υπάρχουν για επιδόματα που δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

 

Απάντηση: …μιλούμε για 240 τόσες χιλιάδες εργαζομένων ή δικαιουμένων, να το βάλω έτσι ευρύτερα. Αντιλαμβάνεστε ότι έγινε ένα μηχανογραφικό σύστημα το οποίο εργάστηκε κανονικά, πλην όμως εκεί όπου υπήρχε το παραμικρό λάθος στην αίτηση, το απέρριπτε με αποτέλεσμα να επανέλθομε εις τα συνήθη. Μέχρι να διορθωθεί το σύστημα κλπ και ό,τι διόρθωση και να κάνεις αν υπάρχει σφάλμα στην αίτηση πάλι θα απορρίπτεται, και επιστρέψαμε δυστυχώς στη γραφειοκρατία, στον έλεγχο αίτηση με αίτηση και μιλούμε για χιλιάδες, γι’ αυτό υπήρξε και καθυστέρηση, αλλά είναι χρήματα τα οποία θα πάρουν.

 

Ερώτηση: Εν πάση περιπτώσει όμως ένα μαξιλαράκι που είχαμε το δαπανήσαμε, κάναμε δανεισμό;.

 

Απάντηση: Έγκαιρα.

 

Ερώτηση: Έγκαιρα, το θέμα είναι όμως πόσο ακόμα διάστημα μπορεί αυτό το Κράτος να αντέξει οικονομικά;

 

Απάντηση: Κοιτάξτε, η πρώτη δέσμη μέτρων, που ήταν ένα από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα σ’ όλη την Ευρώπη προνοούσε δαπάνες ή διευκόλυνση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις που έφταναν το 1,2 ή μπορεί να φτάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια. Αυτό περιλάμβανε τα επιδόματα στις διάφορες ομάδες, πρώτιστα και πάνω απ’ όλα στη διατήρηση της εργασίας με τη χρηματοδότηση των μισθών κατά 60 ή 70% αναλόγως της περιπτώσεως, να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Κατοχυρώθηκε ακόμα και το δικαίωμα των αυτοτελώς εργαζομένων, κατοχυρώθηκε με την έννοια δηλαδή αναγνωρίσθηκε ότι ήταν μία εξ ανάγκης υποχρέωση του Κράτους παρά το γεγονός ότι με βάση το Νόμο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν εδικαιούτο ανεργιακό κλπ. Την ίδια ώρα δόθηκε αναστολή πληρωμών είτε φόρων είτε ΦΠΑ είτε φορολογικών υποχρεώσεων είτε άλλων υποχρεώσεων, ανεστάλησαν οι δόσεις προς τις Τράπεζες για ένα τρίμηνο και υπάρχει άλλη πρόταση στη Βουλή για εννιά μήνες, έτσι ώστε να διευκολυνθούν.

 

Και υπάρχει η δεύτερη δέσμη, το άλλο εργαλείο που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το οποίο είμαστε από τις πρώτες χώρες που κατατέθηκε στη Βουλή. Εισήγησή μας ήταν για δύο δισεκατομμύρια, εγγύηση του Κράτους ρευστότητας προς τις μικρές επιχειρήσεις, τις μεσαίες επιχειρήσεις, τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ήτο φυσικό να έρθουμε σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και αυτό έγινε. Υπήρξε ένας αριθμός που υπερέβαινε τις 20 μόλις κατετέθη το Νομοσχέδιο, πλείστες όσες εξ αυτών έγιναν αποδεκτές, 15 τον αριθμό εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές. Ξεκινήσαμε με 2 δις, εζήτησαν να γίνει 1,5, το αποδεχτήκαμε, η τελευταία πρόταση ήταν να γίνει ένα δισεκατομμύριο με ένα κόμμα να εισηγείται 750 εκατομμύρια.

 

Το χειρότερο όμως ήταν άλλο, ότι μέσα σ’ αυτή, αντί να κοιτάζουμε πως ήταν δυνατό να βοηθήσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ήταν πως να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο είτε δεν εγίνετο αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλείστες τόσες πρόνοιες, είτε δημιουργούσε συνταγματικά προβλήματα είτε απέτρεπε τελικά είτε τις τράπεζες είτε τους δανειολήπτες να αποταθούν είτε τις επιχειρήσεις να αποταθούν για το δάνειο και είπαμε ότι όπως το διαμορφώσετε, ιδιαίτερα λαμβάνοντας ότι υπόψη μετά τις 15 τροποποιήσεις που είχαμε δεχθεί και εθεωρήθη ότι το Νομοσχέδιο είναι ώριμο πλέον προς ψήφιση επανήλθαν με άλλες 17 ή 20 τόσες τροπολογίες. Μέχρι την Παρασκευή, πότε ήτο που έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό, την προτεραία έγινε σύσκεψη και γνωρίζαμε, γι’ αυτό και έφερα τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό, τους παρακάλεσα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητη η ρευστότητα στις επιχειρήσεις ύστερα από δύο τρεις μήνες μη λειτουργίας ή ελάχιστης λειτουργίας, δυστυχώς, κάποιοι θεώρησαν ότι μπορεί να πολιτικοποιήσουν το θέμα και να καρπωθούν οφέλη. Παρά την άριστη συμπεριφορά που επέδειξαν τα κόμματα καθ’ όλη τη διάρκεια, κάποια στιγμή θεώρησαν ότι πρέπει να ξαναμπούμε στα πολιτικά παίγνια.

 

Ερώτηση:  Βλέπετε δηλαδή έτσι ένα παρασκήνιο που έχει σχέση ενδεχομένως και με τις μελλοντικές Προεδρικές Εκλογές;

Απάντηση:  Δυστυχώς.  Όχι τις Προεδρικές, έχουμε Βουλευτικές.  Κάποιοι πιθανώς να προσβλέπουν και στις Προεδρικές Εκλογές και αν ενέπλεκαν και τις Προεδρικές σφάλμα μέγα.  Ο Αναστασιάδης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για να ανησυχούν, εάν θα θεωρηθεί ότι είναι επιτυχής η διαχείριση κάποιων κρίσεων.  Λάθος, σφάλμα μέγα, τους το είπα εκατόν φορές, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι ανησυχίες ότι ενδεχόμενα χτίζοντας ένα προφίλ ο Αναστασιάδης μπορεί να επαναδιεκδικήσει. Η απόφαση μου είναι οριστική και αμετάκλητη. Συνεπώς ανέμενα μια πιο ή την ίδια υπεύθυνη στάση που τήρησαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας και στα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν που τα χαιρέτισαν, που δεν είπε κανένας ότι επρόκειτο για πάρτι κλπ.

Πάρτι, ξέρετε, θέλω να το σχολιάσω, άκουσα χθες κάποιες ανακοινώσεις τους χαλάσαμε το πάρτι. Πάρτι θα ήταν αν δεχόμαστε την εισήγησή τους να έρθει το Κράτος να δίδει τα δάνεια, διότι εκεί είναι που θα έπαιζε λόγο και  ρόλο η κομματική ταυτότητα, ό,τι εγίνετο επί Συνεργατισμού που ανάλογα ποιος έλεγχε την τοπική επιτροπή του Συνεργατισμού ή την επιτροπή του Συνεργατισμού ήταν ανάλογα και που δίδονταν τα δάνεια.  Είναι κάτι που είναι πραγματικότητα, και δεν το λέω για επιχειρήματα.  Ποιο πάρτι ξήλωσαν της Κυβέρνησης ή ανέτρεψαν;   Εμείς θα δανειζόμαστε και είναι δυνατό ποτέ να παρεμβαίνεις στην Τράπεζα και να τους λες ξέρεις κοίταζε κομματικές ταυτότητες; Πρώτα-πρώτα οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του Κράτους ή υπάλληλοι του Κόμματος; Είναι πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν με βάση κανόνες.

 

Ερώτηση:  Υπάρχει μια άποψη, μια πρόταση να αποσυρθούν όλες οι τροπολογίες αλλά να γίνει αποδεκτό από μέρους σας η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή σε όλη αυτή τη διαδικασία.

 

Απάντηση:  Εγώ διερωτώμαι γιατί ανήχθη σε τόσο μέγα θέμα, το θέμα του Ελεγκτή. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα για να τελειώνουμε με τούτο το θέμα. Πρώτα υπάρχουν τρεις μηχανισμοί ελέγχου. Πρώτα είναι ο εποπτικός μηχανισμός που είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης, η Γενική Λογίστρια, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην οποία δεχθήκαμε βεβαίως, να δίδονται, γιατί όχι να γίνουμε διάφανοι, εγείρουν το θέμα του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος λέει θα είναι παρατηρητής παρακολούθησης τι; Τι κάνουν οι τράπεζες; Δεν είναι η Κυβέρνηση που θα αποφασίσει πού θα δίνονται τα δάνεια. Είναι οι τράπεζες με βάση την πιστοληπτική ικανότητα του υπεύθυνου.  Συνεπώς ήταν μία αξίωση η οποία δεν ξέρω γατί την έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα. Δεν είναι από δικής μας πλευράς. Απλώς λέμε δεν μπορεί να συμμετέχει διότι δεν είμεθα, αυτό ελέγχεται και γνωρίζουν εκεί και όπου συμμετέχει ως παρατηρητής τι συμβαίνει πολλές φορές που είναι παρών, λαμβάνονται οι αποφάσεις και εκ των υστέρων από τον έλεγχο που διενεργεί εκδίδει σημαντικά καταπελτικές αποφάσεις/εκθέσεις για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην παρουσία σου.

 

Ερώτηση:  Παραμένει αυτή η διαφωνία σας, η εντύπωση που έχετε για τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή.

 

Απάντηση:  Δεν έχω καμιά διαφωνία. Τον έχω δει τόσες πολλές φορές, τον συγχάρηκα για το έργο που κάνει. Εκείνο που πολλές φορές του έχω επιστήσει την προσοχή, να μη δημοσιοποιεί κατά τη διάρκεια της έρευνας εκθέσεις ή επιστολές που αποστέλλει για να διενεργήσει έλεγχο, διότι κατά αυτό τον τρόπο δημιουργείται η εικόνα, γίνεται κύριο θέμα, αποπερατούται η έρευνα, διαπιστώνεται ότι δεν είχε τίποτα ο άλφα ή ο βήτα που ελέγχεται, στο τέλος μένει ο κύριος τίτλος ότι ελέγχεται ο κ. Κασκάνης για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος του κ. Κασκάνη, παραμένει είτε χωρίς ανακοίνωση είτε και με ανακοίνωση η οποία περνά στα ψηλά γράμματα, αλλά ο κ. Κασκάνης ήδη έχει …. Αυτό ήταν η μόνη παρατήρηση που του υπέβαλα και, βεβαίως, να μένει εντός των ορίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Εικοσιπέντε ή 22 τόσες χώρες έχουν ήδη υλοποιήσει ανάλογη πρόνοια, ευκολία την οποία, ένα εργαλείο, αν θέλετε, που μας παραχώρησε η ΕΕ. Σε ουδεμία υπάρχει ανάλογη αξίωση ή συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή. Ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι για να ελέγχει τι αποφασίζει η Κυβέρνηση. Είναι να ελέγξει με βάση εκείνα που αποφάσισε η Κυβέρνηση αν τήρησε τους κανόνες χρηστής διοίκησης, αν διασπάθισε το δημόσιο χρήμα, αν παρανόμησαν οποιοιδήποτε, οποιαδήποτε μέλη της κ.ο.κ. Αυτές οι αξιώσεις που είναι αντισυνταγματικές, άστε που υπάρχουν και άλλες που αντιβαίνουν με βάση τις προτάσεις που έκανα τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί, μας υποχρέωσαν να οδηγηθούμε στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

 

Εάν αποδέχονταν το 1,5 δις να διατεθεί με τους μηχανισμούς ελέγχου που τους έχουμε αποδεχθεί όλους, ελέγχου δηλαδή και υπόλογοι στον Γενικό Ελεγκτή και στη Βουλή, αυτά είναι δεδομένα, αποδεκτά, δεν θα είχα πρόβλημα να επαναφέρω το νομοσχέδιο.  Αλλά θέλω να πω και κάτι. Επειδή δεν παίζουμε παιγνίδι, επειδή κάποια ώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιτέλους χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα στη διαχείριση αναλόγων κρισίμων στιγμών. Η οικονομία αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται να σώσουμε θέσεις εργασίας. Σκέφτονται άραγε με βάση τα κριτήρια που έθεσαν τις τόσες τροπολογίες που στην ουσία διαφοροποιούσαν εντελώς τη φιλοσοφία. ΄Άλλοι ήθελαν να δίδουμε εντελώς δωρεάν κατευθείαν τα χρήματα και μας εμπιστεύονταν ότι δεν θα κάναμε πάρτι. ΄Άλλοι ήθελαν να μειώσουν το ποσό που θα εδίδετο. Αυτά μελετώνται από την Κυβέρνηση, γι’ αυτό υπάρχει σε κάθε κράτος μια Κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις.

 

Ερώτηση:  Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ενδεχόμενο να το επαναφέρετε;

 

Απάντηση:  Όχι, θα επαναφέρουμε μέτρα, τα οποία θα εξαγγελθούν, ελπίζω να είμαστε σε θέση την επόμενη Τετάρτη, τα οποία στόχο θα έχουν τη ρευστότητα, τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, την προστασία των μικρών επιχειρήσεων, την προστασία των μεσαίων επιχειρήσεων, των υπολοίπων επιχειρήσεων.

 

Ερώτηση:  Σχέδιο απευθείας χρηματοδότησης;

 

Απάντηση: Όχι απευθείας χρηματοδότησης, ουδέποτε το κράτος είναι σε θέση να χρηματοδοτεί αμέσως αλλά με βάση προγράμματα τα οποία…

 

Ερώτηση:  Πάντως αυτό που ακούστηκε για την επιδότηση επιτοκίου δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό για …

 

Απάντηση:  Εντάξει, δεν παίρνεις ένα μέτρο και λες αυτό είναι… διότι γνωρίζουμε ότι εκεί και όπου θα εξασφαλίζει ενδεχόμενα η χρηματοδότηση θα υπάρχει ενδεχόμενα και επιδότηση που είναι σημαντική ένεση. Αλλά αυτό το οποίο θέλουμε είναι τη ρευστότητα. Δηλαδή να δώσουμε ρευστότητα, τη δυνατότητα ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις, στις μεσαίες επιχειρήσεις κ.ο.κ. και στις λοιπές των επιχειρήσεων.   

  

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει νέο δανεισμό, εσωτερικό.

Απάντηση: Όχι. Μα δεν θα έρθει το κράτος να δίδει δάνεια. Είναι μέσω των τραπεζών που θα γίνει. Αφήστε μέχρι την Τετάρτη να ολοκληρωθεί όλος ο προγραμματισμός, όλος ο σχεδιασμός, να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη πρόταση.

 

Ερώτηση:  Χθες ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα 24 δις.

 

Απάντηση:  Εμείς νομίζω ότι με βάση και το ΑΕΠ της χώρας θα είμαστε ενδεχόμενα και υψηλότερα. Όταν παραχωρήσαμε την πρώτη δέσμη μέτρων, η Ελλάδα δεν είχε προβεί σε ανάλογη…

 

Ερώτηση:  Η στήριξη των μισθών μέχρι πότε μπορεί να πάει; Η επιδότηση των μισθών;

 

Απάντηση:  Το πρόγραμμα τελειώνει κανονικά 12 Ιουνίου, αλλά για όσες των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα φθάνει μέχρι τον Οκτώβρη.  Βεβαίως με την επαναλειτουργία πολλών τομέων της οικονομίας, της οικοδομικής, του λιανικού εμπορίου κλπ, μειώνεται κάθετα πλέον η ανάγκη επιδότησης μισθών κ.ο.κ. Συνεπώς, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που λέει ότι όσο έχεις ανάγκη, με την έννοια παραμένεις κλειστός, έχουμε κάνει τα σχέδια μέχρι δέκα υπαλλήλους να χρηματοδοτείται ένα ποσοστό των υπαλλήλων, ένα ποσοστό των μισθών. Είναι σωρεία των μέτρων που, μάλιστα ξεκινήσαμε πάρα πολύ νωρίς και επιθετικά και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει ο εργαζόμενος. Μας ενδιαφέρει ο μικρός επιχειρηματίας, μας ενδιαφέρει ο μικρομεσαίος, μας ενδιαφέρει η οικονομία. Και έχουμε αποδείξει από το 2013 ότι έχουμε σχέδια, μπορούμε, εκείνο που θέλουμε είναι τη συνεργασία. Επιτέλους να υπάρξει ένα πνεύμα συναίνεσης μεταξύ μας. Δεν είναι η ώρα, τις κρίσιμες ώρες δεν τις επιλέγεις για σύγκρουση και πολιτικά οφέλη. Με λυπεί ειλικρινά γιατί φθάσαμε μέχρι εδώ. Βλέπετε η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο…

 

Ερώτηση:  Με το ΔΗΚΟ τα βρίσκατε σε τέτοια θέματα. Αυτή τη φορά τι προέκυψε;

 

Απάντηση:  Δεν γνωρίζω. Υπήρχε πάντοτε μια συνεννόηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι επέλεξαν μια άλλη οδό.  Είναι δικαίωμά τους. Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις οποιουδήποτε κόμματος αλλά εν πάση περιπτώσει γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι δυστυχώς μπήκαμε σε πολιτικά παίγνια. Και δεν είναι η ώρα.  ΄Έχουμε χρόνο να κάνουμε κριτική, τούτο αφορά την οικονομία του τόπου και την επιβίωση του τόπου. Το 2013 έφερα την πρώτη απόφαση. Τέσσερεις ολόκληρες ώρες προσπαθούσα να πείσω τη Βουλή για μία εφάπαξ φορολογία.

 

Ερώτηση:  Είναι γνωστά ούτε το κόμμα σας την υποστήριξε όμως.

 

Απάντηση:  Ολίγο με ενδιαφέρει. Σφάλμα του κόμματος. Δεν υιοθετήθηκε για να υιοθετηθεί μετά 15 μέρες το κούρεμα. Εάν εισακουόμουν την πρώτη φορά ενδεχόμενα θα εσώζετο και η Λαϊκή Τράπεζα που ήταν στον αναπνευστήρα κατά τον κ. Δημητριάδη μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

 

Ερώτηση:  Δεν μας είπατε τι θα μας  κοστίσουν, τι θα στοιχίσουν αυτά τα πολιτικά παιχνίδια στο τέλος της ημέρας.

 

Απάντηση:  Ελπίζω με τα μέτρα που θα καταθέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτό το οποίο κάποιοι θεώρησαν ότι ενδεχόμενα τους έδιδε πολιτικά οφέλη. Με λυπεί ειλικρινά που κάνω ανάλογες διαπιστώσεις. Ούτε θέλω να συγκρούομαι ούτε είναι η επιθυμία μου. Δεν υπάρχει κανένα όφελος από συγκρούσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες.

 

Ερώτηση:  Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνοντας, τα δημοσιονομικά του κράτους είναι τέτοια που να δημιουργούν την ελάχιστη ασφάλεια ή πάμε σε νέα μνημόνια και νέες περιπέτειες;

 

Απάντηση:  Δυσκολίες έχουμε. Δεν μπορεί το κράτος και με τις αναστολές που έγιναν χωρίς να έχει έσοδα, να αντέξει να ξοδεύει επ’  άπειρον. Όμως απέχουμε πολύ από το να βλέπουμε το ενδεχόμενο μνημονιακών δανείων κλπ. Πιστεύω, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, μέσα από σωστές δημοσιονομικές πολιτικές, μέσα από μια νέα αναπτυξιακή με κίνητρα που θα δοθούν, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και βεβαίως και η ρευστότητα που πρέπει να διασφαλιστεί.