Καταγγελία σοκ: “Ανανέωναν” δάνειο το 2014 μέχρι το 2018 σε πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ που απεβίωσε το 2007

getImageΜια περίεργη υπόθεση  για την οποίαν καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να συγκαλυφθεί και να κλείσει, έφερε στην επιφάνεια πρόσφατα ο υιός του πρώην ανώτερου στελέχους του ΑΚΕΛ Λάκη Θεοδούλου ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβρη του 2007 .Το οξύμωρο τη όλης υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ αν και είχε αποβιώσει εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως Πρωτοφειλέτης δανείων τα οποία συνήψαν από πιστωτικό ίδρυμα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Πάφου.

Το πρώτο σοκ για την    οικογένεια του αποβιώσαντος έγινε το 2014 όταν πήρε επιστολή   ότι έγινε  “ανανέωση” του δανείου  και ζητείτο  εξόφληση  καθυστερημένων δόσεων από τον πρωτοφειλέτη Λάκη Θεοδούλου.  Η σύζυγος και ο γιος του αποβιώσαντος ζήτησαν εξηγήσεις από το πιστωτικό ίδρυμα και η απάντηση που πήραν ήταν ότι η ανανέωση του δανείου έγινε νόμιμα με την υπογραφή του πρωτοφειλέτη ( δηλαδή του αποβιώσαντος).Στη συνέχεια ζητήθηκαν εξηγήσεις και από  κομματικό στέλεχος της  Πάφου. Και ενώ τους είχε λεχθεί πως ήταν λάθος και δεν υπήρχε πρόβλημα,   οι επιστολές απο το συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα συνέχισαν να αποστέλλονται και τα επόμενα χρόνια στην οικία του αποβιώσαντος μέχρι και τις 16 Αυγούστου του 2018.

Ο Θεόδουλος Μιχαήλ γιος του αποβιώσαντος Λάκη Θεοδούλου (ο οποίος διετέλεσε για σειρά ετών βουλευτής Πάφου,  μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Πάφου) σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία μεταξύ άλλων κατήγγειλε ,ότι: “Από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 έλαβα τρεις επιστολές  από πρώην ΣΠΕ και σήμερα ΚΕΔΙΠΕΣ/ΣΕΔΙΠΕΣ που αφορούν πιστωτική διευκόλυνση που είχε λάβει συγκεκριμένη επιτροπή της οποίας τα άτομα που την απαρτίζουν δεν γνωρίζω.Σε αυτές τις επιστολές φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πατέρας μου ήταν εγγυητής και πρωτοφειλέτης της πιο πάνω πιστωτικής διευκόλυνσης …”

Αναφέρει περαιτέρω ότι ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά από την   ΚΕΔΙΠΕΣ/ΣΕΔΙΠΕΣ (διάδοχο του συνεργατικού πιστωτικού ιδρύματος ) και ανάμεσα στις απαντήσεις που πήρε ήταν ότι  ήταν “λάθος του συστήματος”, ή  ότι “πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά και να βλέπουμε μπροστά”.

Σύμφωνα με την καταγγελία του την ίδια απάντηση πήρε απ’ όλους όσους επικοινώνησε μαζί τους (καταγράφονται και ονόματα).

Καταγγέλλει ακόμα , ότι υπήρξε ένα ” σύμπλεγμα συγκάλυψης καθώς το όνομα και η υπογραφή του πατέρα μου ο οποίος τυγχάνει να ήταν και δημόσιο προσώπο χρησιμοποιείτο παράτυπα και παράνομα για να λαμβάνται χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και να γίνει μάλιστα και ανανέωση αυτών με σκοπό τη συνέχιση της εν λόγω πρακτικής.” ΄Σημειώνει ακόμα ότι από τον θάνατο του πατέρα του στις 21 Οκτωβρίου 2007 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017, υπήρξε μια προσπάθεια συγκάλυψης των συγκεκριμένων πιστωτικών διευκολύνσεων από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα το οποίο φρόντιζε να μην λαμβάνουν  ορισμένα εμπλεκόμενα άτομα ενημέρωση αφού γνώριζαν καλά ότι τα άτομα αυτά δεν ήταν εν ζωή.

Μετά τα γνωστά προβλήματα στο Συνεργατισμό και την μεταφορά των υποθέσεων σε άλλο χρηματοπιστωτικό  οργανισμό , τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο του πρώην πιστωτικού ιδρύματος και γνωστοποιήθηκαν τα δάνεια και τα χρωστούμενα  στα εμπλεκόμενα άτομα μεταξύ των οποίων ήταν και το όνομα του μ. Λάκη Θεοδούλου.

Αργότερα -όπως αναφέρει στην κατάθεση του- είχε  επικοινωνία με εμπλεκόμενο άτομο , το οποίο τυγχάνει να είναι πολιτικό πρόσωπο εν ενεργεία και το οποίο (σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα ) αφαιρέθηκε από εγγυητής από τις συγκεκριμένες πιστωτικές διευκολύνσεις του εν λόγω λογαριασμού.

Όταν ζήτησε εξηγήσεις η απάντηση που πήρε ήταν ότι ¨” αφαιρέθηκε από το λογαριασμό ττου δανείου λόγω της ιδιότητας του”. Για να υποβάλει εκ νέου το ερώτημα ο καταγγέλλων πώς “είναι δυνατόν να αφαιρούνται από χρέη και δάνεια οι ζωντανοί και να παραμένουν οι πεθαμένοι από το 2007;”

Αφού πέρασαν μερικές μέρες  και ο Θεόδουλος Μιχαήλ συνέχισε να διερευνά την υπόθεση  και να ζητά εξηγήσεις, υπάλληλος της ΚΕΔΙΠΕΣ Πάφου τον ενημέρωσε ότι “ο λογαριασμός αποπληρώθηκε στις 18/10/2018,(δέκα μέρες μετά από την συνομιλία του με το συγκεκριμένο  πολιτικό πρόσωπο).

Ο   υπάλληλος του πιστωτικού ιδρύματος του υπέδειξε να σταματήσει να ασχολείται με το ζήτημα εφόσον   “ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει κλείσει.”

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο  Θεόδουλος Μιχαήλ αναφέρει ακόμα πως όταν ζήτησε από λειτουργούς της  ΚΕΔΙΠΕΣ Πάφου -με την ιδιότητα του διαχειριστή της περιουσίας του πατέρα του -να του δωθούν όλοι  οι λογαριασμοί δανείων  στους οποίους εμπλεκόταν το όνομα του πατέρα του,  επικαλέστηκαν αρχικά κανονισμούς που απαγορεύουν κάτι τέτοιο .Αργότερα του είπαν πως θα του έδιναν την επομένη επίσημο αντίτυπο, το οποίο ωστόσο δεν έλαβε ποτέ.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι ποίοι ή ποιός και με ποιά ιδιότητα προχώρησε στην ανανέωση δανείων το 2014 με την υπογραφή ατόμου που είχε πεθάνει το 2007, δηλαδή επτά χρόνια μετά τον θάνατο του ; Πώς είναι δυνατό λειτουργοί ή υπάλληλοι του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος να αποδέχονταν ως γνήσιες υπογραφές εν τη απουσία του πρωτοφειλέτη ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν βρισκόταν εν ζωή.

Να υπενθυμίσουμε πως η είδηση για τον πρόωρο θάνατο του Λάκη Θεοδούλου τον Οκτώβρη του 2007, είχε προβληθεί εκτεταμένα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τότε καθώς και στα έντυπα Μ.Μ.Ε. καθότι υπήρξε για σειρά ετών βουλευτής και δημόσιο πρόσωπο.