Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Παιδείας γονείς παιδιών με αναπηρίες

imagewΕκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, διαμαρτυρόμενοι για την διάκριση και την καταπάτηση του δικαιώματος για την εκπαίδευση τους.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση για «να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την ανακοίνωση του Υπουργού, ένα 12ώρο πριν της επανεκκίνησης».

«Μας άκουσε ο Γενικός Διευθυντής γιατί ο Υπουργός έλειπε σε περιοδεία με το άνοιγμα των σχολείων και είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες μας στον Υπουργό και ότι όλα αυτά που συνέβηκαν είναι στο βωμό της ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας. Το ερώτημα είναι ποια ασφάλεια και υγεία επηρεάζεται με την παρουσία των παιδιών των ειδικών μονάδων, των ειδικών σχολείων ; Γιατί πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού τα συγκεκριμένα παιδιά και δεν έκαναν όλα τα παιδιά;. Το ότι υπάρχουν μαθητές της ομάδας της δικής μας, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, το ξέρουμε και το ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί τους», πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, «θεωρώ ότι οι ίδιοι γονιοί δεν είναι ανεύθυνοι, είναι υπεύθυνα άτομα και δεν θα τους πάρουν σχολείο.

«Γιατί πρέπει να γίνει κάτι ξεχωριστώ για την προσέλευση τούτων των μαθητών; Απ΄ εκεί και πέρα, θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Έχω τρία μηνύματα μέχρι στιγμής ότι κάποιοι γονείς αποτάθηκαν σε γιατρούς για τα έντυπα και πήραν άρνηση, το πιο βασικό. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με τον Υπουργό το απόγευμα αφού συνεδριάσουμε και να αποφασίσουμε περαιτέρω πως θα χειριστούμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το μήνυμα είναι όμως ότι η κάθε μέρα που περνά αφαιρείται από τις επόμενες 20 εργάσιμες που έμειναν.

«Δεν είναι τόσος ο χρόνος που μας επιτρέπει ούτε για να διαβουλευθούμε ούτε για να χάνουμε χρόνο. Κανονικά έπρεπε να ήμασταν στα σχολεία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν σκέφτονται για πιο δυναμικά μέτρα, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι αν δεν πάρουν απαντήσεις, από Δευτέρας θα προσπαθήσουν να πάρουν και τους μαθητές και τους γονείς έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

«Είναι ένα από τα σενάρια, το οποίο θα συζητηθεί απόψε», σημείωσε.

Ο κ. Αυγουστίνου είπε, επιπρόσθετα, ότι το μήνυμα που θέλει να βγάλει προς τα έξω «είναι ότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ομάδα μαθητών μας, οι οποίοι δεν πρέπει να πάνε».

«Και φαίνεται ότι δεν μας έχουν εμπιστοσύνη, με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν. Θεωρούν ότι εμείς θα πιάσουμε όλοι να πάρουμε τα μωρά μας , ανήκουν, δεν ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα και θα μπούμε σας τα φέραμε. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόθεση από κανένα. Αντιθέτως, ειδικά για τα ειδικά σχολεία είχαμε πει ότι είναι μικρή η ομάδα, μιλούμε για 7 σχολεία παγκύπρια. Είχαμε κάνει επαφές όλοι οι Προέδροι που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία με τα μέλη τους και είχαμε καταγράψει ένα μέσο αριθμό 15 μαθητών να επιστρέψουν στα σχολεία από τους 60 μέχρι 80 που έχει το κάθε σχολείο», συμπλήρωσε.

Αυτό το πράγμα, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, «θεωρούσαμε ότι έδειχνε και την ωριμότητα και την υπευθυνότητα των γονιών και έδινε το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν με το αίσθημα του κορωνοϊού με τούτο το μικρό το αριθμό».

«Σιγά- σιγά, πιθανόν κάποιοι γιατί εμείς δουλεύουμε και το καλοκαιρινό στα ειδικά σχολεία, θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε εμπειρία και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη να επιστρέψουμε με ένα πλάνο, το οποίο θα είχε ήδη δουλευτεί. Οπότε, εκείνο που θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους αποδέκτες είναι: Δώστε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την λειτουργία, την επανεκκίνηση των ειδικών σχολείων, των ειδικών μονάδων», κατέληξε.

Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

Αδιανόητο θεωρεί το γεγονός ότι μαθητές/τριες που ανήκουν στο πρόγραμμα των Ειδικών Μονάδων να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω ζητημάτων υγείας ενώ παράλληλα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κατηγορίας Β να τους επιβάλλεται να επιστρέφουν, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση της, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι είχε εξαρχής τη θέση ότι τα σχολεία θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά και προσθέτει ότι μετά όμως από την απόφαση της Κυβέρνησης για την επιστροφή των μαθητών πίσω στα σχολεία είχε θέσει ως προϋπόθεση, για την επιστροφή όλων των μαθητών/μαθητριών, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας.

«Η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ που εκδόθηκε στις 20/5/2020 και αφορά την επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες κάτω από προϋποθέσεις και χρονοβόρες διαδικασίες δε μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Αντίθετα, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους γονείς και τα παιδιά, δημιουργώντας το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης στο δικαίωμα της εκπαίδευσης όπως προνοεί η νομοθεσία, αλλά και αίσθημα δυσμενούς διάκρισης. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι μαθητές/τριες που ανήκουν στο πρόγραμμα των Ειδικών Μονάδων να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω ζητημάτων υγείας ενώ παράλληλα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κατηγορίας Β να τους επιβάλλεται να επιστρέφουν», προσθέτει.

Η Συνομοσπονδία πιστεύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση που πήρε, είτε το Υπουργείο Υγείας είτε το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και τη Δευτέρα 25/5/20 να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών χωρίς καμιά διάκριση.

«Αναμένουμε ότι η αρμόδια αρχή θα προβεί σε κάθε δυνατή διευθέτηση που θα διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα σχολεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την υγεία τους», καταλήγει.