Αντιδράσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

imagewΈντονες αντιδράσεις για το άνοιγνα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου εκφράζουν κόμματα και οργανωμένα σύνολα.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του σημειώνει:

«Το πρώτο βήμα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων έγινε με τη χθεσινή «συμφωνία» των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Αναστασιάδη – Ακιντζί, για μερική διακίνηση από τις 8 Ιουνίου.
Πρόκειται για μείζονα συμβιβασμό και υποταγή του Προέδρου Αναστασιάδη στα κελεύσματα του ίδιου του Ακιντζί και της Άγκυρας, να υπάρξει δηλαδή αναγνώριση του ψευδοκράτους και ισότιμη συμμετοχή στις συνομιλίες για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Τα οδοφράγματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά διότι είναι το μοναδικό όπλο που μας απέμεινε για να πιέσουμε την τουρκική πλευρά για να ελπίζουμε σε όφελος από τουρκικές υποχωρήσεις.
Αλλά ακόμη και το όπλο αυτό, το εξουδετερώσαμε γιατί ο καλός κύπριος Ακιντζί το αντέστρεψε και το μετέτρεψε σε εκβιασμό σε βάρος μας, απαιτώντας αυτά που δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Υπάρχει μελέτη μεγάλου κυπριακού γραφείου έρευνας αγοράς την οποίαν κατέχει η κυβέρνηση και η οποία δείχνει ότι κάθε χρόνο οι κάτοικοι του νότου ξοδεύουν 100 εκατομμύρια  ευρώ στον βορρά σε καζίνα φαγοπότια ξενοδοχεία και ταξίδια μέσω Τύμπου. Εκφράζουμε απέχθεια και αποτροπιασμό για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα, και τον εαυτό του σε ηγέτη κοινότητας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραβιάζει κατάφωρα και ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα οποία αποτρέπουν τον οποιοδήποτε να προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν σε αναβάθμιση και αναγνώριση  του ψευδοκράτους.
Δυστυχώς έχουμε υποταχθεί εντελώς στις εχθρικές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό της Κύπρου θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες και της Σπέχαρ, οι οποίοι αναγνωρίζουν δύο ισότιμες και εξ ίσου αναγνωρισμένες οντότητες στην νήσο Κύπρο ακυρώνοντας τον ίδιο τον ΟΗΕ. Γι` αυτό πρέπει να καταγγελθούν.»

Συμμαχία Πολιτών

 
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας  επικρίνει τον Πρόεδρο ότι εξίσωσε τη νομιμη Κυπριακή Δημοκρατίας με το παράνομος καθεστώς των κατεχομένων και τόνισε τα πιο κάτω:

«Ενώ η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη διατεινόταν τις προηγούμενες μέρες δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης», με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η απόφαση δεν ελήφθη μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ήταν κοινή με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Η ειρηνευτική δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τα όσα έγιναν γνωστά, χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης!
Η Συμμαχία Πολιτών καυτηριάζει την εξίσωση του νόμιμου με το παράνομο κράτος από μέρους των κυβερνώντων. Την ώρα που η Τουρκοκυπριακή ηγεσία διατηρεί και προβάλλει έναν αποσχιστικό κράτος στα κατεχόμενα και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της δίνει λόγο για αρμοδιότητες του μόνου νόμιμου και κυρίαρχου κράτους στην Κύπρο.
Δυστυχώς οι συμπεριφορές αυτές δεν πρόκειται να εκληφθούν από κανένα ως μια κίνηση καλής θέλησης ή άλλως πως. Το μόνο που εκλαμβάνει κανείς είναι εκχώρηση εξουσιών σε μια ανώμαλη κατάσταση η οποία επιβλήθηκε και συντηρείται στην Κύπρο από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.»

Αντιδράσεις κοινοταρχών Τηλλυρίας

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κοινοτάρχες της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας οι κάτοικοι της περιοχής σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των Οδοφραγμάτων στις 08/06/2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δοθούν διευκολύνσεις σε συγκεκριμένες ομάδες Τουρκοκυπρίων και εγκλωβισμένων χωρίς καμία αναφορά στα οδοφράγματα που εξυπηρετούν τους κατοίκους της Τηλλυρίας που έχουν αποκοπεί ξανά από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση,  “δίνονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκύπριους για μετάβαση στα Ιατρικά κέντρα της ελεύθερης Κύπρου την στιγμή που εμείς ακυρώνουμε τα ραντεβού μας για εξετάσεις και θεραπείες καθημερινά λόγω της ταλαιπωρίας που έχει δημιουργηθεί με τις αποστάσεις και το οδικό δίκτυο”.

Aκόμη, δίδονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για μετάβαση στην ελεύθερη Κύπρο για εργασία ενώ οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν, όπως αναφέρουν  να παραιτηθούν από τις εργασίες τους  στην περιοχή Λευκωσίας λόγω κλεισίματος των οδοφραγμάτων.

Επιπρόσθετα, τα γεωργικά και άλλα προϊόντα της περιοχής παραμένουν αδιάθετα διότι η μεταφορά τους προς τις αγορές της ελεύθερης Κύπρου έχει καταστεί ασύμφορη και τα δρομολόγια αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Το ίδιο έχουν παρουσιαστεί δυσκολίες ως προς τον εφοδιασμό των καταστημάτων της περιοχής με προμήθειες από τους προμηθευτές τους.

Επίσης, δίνονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς εκπαίδευσης την στιγμή που τα παιδιά μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, από τον Μάρτιο έχουν σταματήσει την μετάβασή τους για σκοπούς επιμόρφωσης και φροντιστηρίων.

Οι Κοινοτάρχες της Ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας όσο και του συνόλου των κατοίκων της περιοχής αναφέρουν πως σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεχίζεται, η διέλευση για ανθρωπιστικά θέματα την στιγμή που μέχρι και ψες οι κατοχικές δυνάμεις δημιουργούν εντάσεις και αχρείαστες καθυστερήσεις όσον αφορά την απρόσκοπτη μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρο από τον Πύργο προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Επισημαίνουν επίσης ότι η ακριτική Τηλλυρία ταλαιπωρείται λόγω αυτής της κατάστασης εδώ και εξήντα χρόνια.

Ίσως σημειώνουν, να είμαστε οι μοναδικοί που χρησιμοποιούμε τα οδοφράγματα μόνο ως σημεία διέλευσης προς τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές προς ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών.  Προσθέτουν δε, πως επιβάλλεται η άμεση και απρόσκοπτη επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων που τους εξυπηρετούν Λιμνίτη, Ζώδιας και Λεύκας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, όπως αναφέρουν.

Καλούν δε, την Κυβέρνηση να θέσει άμεσα τα αιτήματα τους  στις συζητήσεις που θα έχει και την ικανοποίησή τους.  Σε διαφορετική περίπτωση  σημειώνουν, “θα εξετάσουμε μέτρα αντίδρασης για τον αποκλεισμό που μας έχει επιβληθεί ξανά”.

Θεωρούμε επίσης, προσθέτουν, πως είναι η κατάλληλη στιγμή η Κυβέρνηση να απαιτήσει και το άνοιγμα του περάσματος Κοκκίνων προς διευκόλυνση όλων των κατοίκων της Κύπρου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο  Νίκος Κλεάνθους ως εκπρόσωπος των Κοινοτικών Συμβουλίων Κάτω και Πάνω Πύργου, Πηγαινειών και  Μοσφιλίου.

Πιστοποιητικά για κορωνοϊό

Η διακίνηση δια μέσου των οδοφραγμάτων αφορά και τους επανεγκατασταθέντες, πέραν των εγκλωβισμένων, λέει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου και προσθέτει ότι όσοι θα μετακινηθούν, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον Covid-19.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, αναφορικά με την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κατέληξε στην απόφαση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, στις 8 Ιουνίου 2020, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας επισημαίνει ότι η διακίνηση από και προς τα οδοφράγματα αφορά και τους επανεγκατασταθέντες πέραν των εγκλωβισμένων.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι όσοι θα μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον covid-19, και για σκοπούς καλύτερου συντονισμού παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν μέχρι 1η Ιουνίου 2020 με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας στα τηλέφωνα 22400102 / 22400108, καταλήγει η ανακοίνωση.