Ακόμη ένας θάνατος και δύο κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα

imagew

 

 

Στα 2 ανήλθαν την Τρίτη τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.153 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές. Επίσης ανακοινώθηκε ακόμα ένας θάνατος ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Πρόκειται για γυναίκα, 72 ετών, με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που ο θάνατος της δεν αποδίδεται στη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν  ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 23, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 16.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 903.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από σύνολο 142 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.

Από σύνολο 271 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκαν, επίσης, κρούσματα.

Επιπλέον, από σύνολο 486 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψαν 2 κρούσματα, ενώ από σύνολο 106 διαγνώσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας δεν βρέθηκαν κρούσματα.

Εξάλλου, από σύνολο 80 εργαστηριακών διαγνώσεων από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών δεν βρέθηκε κρούσμα και από 68 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.

O Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε ότι «η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική, σημειώνοντας πως «έχουμε εισέλθει στη δεύτερη εργάσιμη εβδομάδα από τότε που άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών και τα ευρήματα ικανοποιούν την Επιστημονική Επιτροπή».

«Οι προσπάθειες όλων αποδίδουν και θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανακοίνωσε το θάνατο 72χρονης γυναίκας, με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Όπως είπε ο θάνατος της δεν αποδίδεται στη νόσο COVID-19, για να προσθέσει πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 23, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 16.

Σημείωσε ότι πρόκειται για 11 άντρες και πέντε γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Αναφερόμενος παγκόσμια, είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4.290 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 289.000.
Ταυτόχρονα, όμως 1.544 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, είπε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 8 άτομα, συμπληρώνοντας ότι οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Επίσης, είπε ότι δόθηκαν τρία εξιτήρια, σημειώνοντας ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

«Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή» ανέφερε.

Επιπλέον, ο Δρ. Λοΐζου είπε ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Το κλειδί για μια σωστή πορεία είναι η σταδιακή και σε βάθος χρόνου άρση των μέτρων με ταυτόχρονη επιθετική πολιτική για έλεγχο της παρουσίας του ιού στον πληθυσμό. Ως χώρα έχουμε σαν αποτέλεσμα γρήγορων και σωστών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας κάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που μας κατατάσσει αναλογικά στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ομάδες πληθυσμού τις οποίες θεωρούμε υψηλού κινδύνου. Όταν γίνεται τέτοιος μαζικός έλεγχος είναι λογικό να έχουμε και θετικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και η εικόνα, παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις, παραμένει θετική.

Σημείωσε ότι «έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε αυτό το σημείο με θυσίες από όλους σε κάθε επίπεδο, προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό», για να προσθέσει ότι «οι πρώτοι έλεγχοι αντισωμάτων που έχουν γίνει παγκόσμια δείχνουν στις χώρες τις οποίες η πανδημία έχει υποχωρήσει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναπτύξει αντισώματα είναι πολύ μικρό και άρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ευπαθές στον ιό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όσο λοιπόν πιο πολύ ανοίγει η κοινωνία τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται από όλους μας», συμπληρώνοντας ότι «η καλή μας εικόνα στο εσωτερικό, αλλά και η καλή εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, πρέπει να διατηρηθεί».

Στο μεταξύ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το Κίνημα Αλληλεγγύη, με την οποία κάνει λόγο ότι το Υπουργείο Υγείας αποκρύβει τους αριθμούς των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε υπεραγορές.

Όπως είπε η κ. Κυριάκου «το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς», ενώ καλεί οποιονδήποτε κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα υποβάλει στο Υπουργείο, ώστε να διερευνηθούν.

Απαντώντας σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη, που αναφέρει ότι κρούσματα αποκρύβονται και σε περιοχές της Λευκωσίας και γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρεί σε επιδημιολογική έρευνα στον πληθυσμό αυτών των περιοχών, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «κατά καιρούς ανακοινώσαμε κρούσματα τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας».

«Η διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας είναι πάντοτε η ίδια. Όταν βρεθεί ένα κρούσμα γίνεται ιχνηλάτηση του κρούσματος, για να βρεθούν άλλα πιθανά κρούσματα, τα οποία να έχουν σχέση με το αρχικό κρούσμα», είπε.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πολιτική να γίνονται δειγματοληψίες στις περιοχές που βρίσκονται αυτές οι υπεραγορές, προσθέτοντας πως «αυτό δεν δεικνύεται μέσω των αρχών που ακολουθούμε, διότι προφανώς τα άτομα που πηγαίνουν σε αυτές τις υπεραγορές δεν είναι μόνο από την περιοχή αυτή, αλλά μπορεί να είναι από την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι διεκπεραιώσεις των εργαστηριακών αναλύσεων τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι είναι πολύ λίγες, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος που οι αριθμοί των διαγνώσεων τυγχάνουν λιγότεροι από τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Είναι», σημείωσε, «πέραν των χιλίων, που είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός, απλώς έτυχε και αυτές τις ημέρες για διάφορους λόγους οι εξετάσεις σε διάφορους τομείς ήταν λίγο χαμηλές. Θέλω να τονίσω ότι οι διαγνώσεις, που γίνονται στην Κύπρο είναι από τις υψηλότερες των χωρών της Ευρώπης και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε αυτόν το ψηλό αριθμό».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Δρ. Λοΐζου είπε ότι με τη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων μειώνονται και πάρα πολλοί έλεγχοι, που γίνονται στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης.

Δηλαδή, σημείωσε, «διαφορετικός αριθμός ατόμων ελεγχόταν όταν τα κρούσματα ήταν 30, 40 και 50. Τώρα που τα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστον οι περισσότερες εξετάσεις, οι οποίες γίνονται, είναι στο πλαίσιο προγραμμάτων ελέγχου συγκεκριμένων ομάδων».