Τρία νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα

imagew

Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 1046 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στην Κύπρο.

Από σύνολο 92 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Από σύνολο 198 διαγνώσεων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν προέκυψαν κρούσματα. Από σύνολο 345 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Εξάλλου, από σύνολο 219 εργαστηριακών διαγνώσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψε ένα κρούσμα. Από 20 διαγνώσεις από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας δεν βρέθηκε κρούσμα, και από 181 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 901 περιλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

“Η πανδημία υποχωρεί”, δήλωσε ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης δήλωσε πως σε σχέση με τα ευρήματα των τελευταίων ημερών, “μάς ανησυχεί ιδιαίτερα ο εντοπισμός κρουσμάτων από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων”.

“Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του COVID-19, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καρκινοπαθείς πριν εισαχθούν για θεραπεία, ασθενείς προτού υποβληθούν σε επέμβαση, έγκυες πριν τον τοκετό, ηλικιωμένοι προτού εισαχθούν σε στέγες ευγηρίας κλπ”, ανέφερε.

Είπε πως “τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε αυτές τις κατηγορίες, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Ο υψηλός επιπολασμός της νόσου σε ευπαθείς ομάδες είναι ύπουλος και εξαιρετικά επικίνδυνος. Θα το παρακολουθούμε με προσοχή και θα επανέλθουμε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε εστιάζεται ακριβώς στην προστασία αυτών των ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι”.

Αναφερόμενος στους τελειόφοιτους που επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία, ανέφερε πως “τους προτρέπουμε να προσέχουν, να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών τους και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Ο δρ. Λοϊζου ανέφερε  από την πλευρά του πως σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 12 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως η πανδημία αυτή δεν είναι η πρώτη πανδημία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και δεν θα είναι η τελευταία και πως την Παρασκευή, 8 Μαΐου, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε η πλήρης εξάλειψη της ευλογιάς, μιας νόσου που ταλαιπώρησε τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια και στοίχισε εκατομμύρια ζωές.

“Καθώς σήμερα αντιμετωπίζουμε τη νόσο COVID-19, η εκρίζωση της ευλογιάς είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η ανθρωπότητα όταν αντιμετωπίζει συλλογικά μια απειλή. Πολλά από τα βασικά όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της ευλογιάς είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε και σήμερα για τη νόσο COVID-19. Επιδημιολογική επιτήρηση, διάγνωση, απομόνωση, ιχνηλάτηση, αποστασιοποίηση, ενημέρωση και αυστηροί κανόνες υγιεινής”, ανέφερε ο δρ. Λοϊζου

Επεσήμανε πως η εκστρατεία κατά της ευλογιάς είχε ένα όπλο το οποίο δεν διαθέτουμε για τη νόσο COVID-19, το εμβόλιο. Και πάλι όμως από την ανακάλυψη του εμβολίου μέχρι την εξάλειψη της νόσου πέρασαν πολλά χρόνια, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η νόσος COVID-19 από πλευράς σοβαρότητας ευτυχώς διαφέρει από την ευλογιά. Ζήσαμε όμως το πώς αποδιοργάνωσε πλήρως την καθημερινότητά μας. “Μας έκλεισε στο σπίτι, γέμισε τα νοσοκομεία μας, στοίχισε ζωές. Η σωστή δική μας συμπεριφορά μάς βοήθησε να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η πανδημία υποχωρεί. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Δεν αφήνουμε τα καλά νέα να μας παρασύρουν. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Σας ζητήσαμε να μείνετε σπίτι για να σώσουμε ζωές. Τώρα σας ζητάμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση για να προχωρήσουμε μπροστά”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να μας προβληματίζει ο αριθμός των κρουσμάτων που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, ο κ. Κωστρίκης είπε πως τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε αυτές τις κατηγορίες και αυτό το γεγονός τους προβληματίζει.

“Ένα σημαντικό μέρος της όλης προσπάθειας που καταβάλλουμε εστιάζεται ακριβώς στην προστασία αυτών των ατόμων που είναι ευάλωτα. Επομένως μας προβληματίζει. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με εξαιρετική προσοχή και ελπίζω αυτό το φαινόμενο να μην συνεχίσει τις επόμενες ημέρες”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα μας δίδουν μια ένδειξη για το ποσοστό των αδιάγνωστων κρουσμάτων και σε παρατήρηση ότι κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν πως πιθανόν να υπάρχου εκατοντάδες αδιάγνωστα κρούσματα, ο κ. Κωστρίκης, είπε πως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα.

Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτά τα νούμερα σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι ευάλωτες ομάδες.  Επίσης είναι ασυμπτωματικά κρούσματα και είναι σχετικά ύπουλα τα ασυμπτωματικά διότι δεν μπορεί να τα διαγνώσεις με ευκολία ή με κλινική διάγνωση, πρέπει να γίνει τεστ για να τα βρεις, επεσήμανε.

Ο δρ. Λοϊζου είπε από την πλευρά του πως αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς του ιού και να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες. Η πανδημία πάει μεν καλά αλλά είναι εδώ και αυτά τα αποτελέσματα απλά επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο εμείς λέμε καθημερνά για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να μην εφησυχάζουμε, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης αναφερόμενος στις αγνώστου αιτιολογίας λοιμώξεις είπε πως πρόκειται για άτομα που για κάποιο λόγο πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο για να κάνουν εγχείρηση ή να μπουν σε στέγη ευγηρίας και κάνουν τεστ.

“Επομένως δεν είχαν προηγουμένως συμπτώματα και βρέθηκαν να είναι θετικά στον ιό. Το σημαντικό όμως στον τόπο μας είναι πως όλα τα θετικά περιστατικά τους γίνεται ιχνηλάτηση που ξεκινά αμέσως. Επομένως είναι έναν εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε εδώ και πολύ καιρό από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές του Μάρτη και είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μας βοηθά πάντοτε να βρούμε τη στιβάδα που πιθανώς να είναι εμπλεκόμενα αυτά τα άτομα. Επομένως έχω πίστη εγώ ότι θα τους βρούμε στο τέλος”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα των πρώτων ημερών της σταδιακής χαλάρωσης, ο κ. Κωστρίκης είπε πως νομίζει ότι αυτό θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε τώρα είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας διότι θα έχουμε μίαν καθαρή εικόνα μετά την άρση των πρώτων μέτρων. Επομένως είναι εξαιρετικής σημασίας για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στην επιδημιολογία μετά τη χαλάρωση των μέτρων και ειδικότερα σήμερα που είχαμε και τους τελειόφοιτους να πηγαίνουν πίσω στα σχολεία, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως”και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε μίαν εικόνα αν έχει αλλάξει ή όχι – ελπίζω όχι – η όλη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα”.

Σε ερώτηση ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί αν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στα σχολεία, ο κ. Κωστρίκης είπε πως η διαδικασία θα είναι ακριβώς η ίδια με τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Αν εντοπιστεί κάποιοι θετικό κρούσμα τότε θα γίνεται άμεση ιχνηλάτηση θα απομονώνεται αυτό το άτομο ή αν είναι πολλοί σε ένα σχολείο πιθανώς να μπαίνουν σε ένα ξεχωριστό χώρο, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στην επιστημονική επιτροπή, ειδικά όταν θα ανοίξουν και οι άλλες τάξεις, των γυμνασίων, των λυκείων και των δημοτικών. Γίνεται άμεση ιχνηλάτηση του κρούσματα και ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα με καμία διαφοροποίηση, ανέφερε

Σε ερώτηση γιατί σήμερα έχουμε χαμηλό αριθμό ελέγχων, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας,Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε πως μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο και την Κυριακή δεν γίνονται δειγματοληψίες από τα εργαστήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους μαθητές, η κ. Κυριάκου είπε πως η διαδικασία αυτή θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες λίγες μέρες.