Ακόμη ένας θάνατος από κορωνοϊό και 32 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο

.Ένας νεκρός, ηλικίας 83 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και τριάντα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ανακοινώθηκαν από τις αρχές το απόγευμα της Τρίτης.

Οι θάνατοι από τον COVID-19 ανήλθαν στους οκτώ, εκ των οποίων μία γυναίκα και εφτά άντρες,  με μέσο όριο ηλικίας τα 68 έτη.
imagew
Έξι από αυτούς είχαν κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα,  πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα τέσσερα άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 15 άτομα, των οποίων το ιστορικό τους διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 262, περιλαμβανομένων των εννέα κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 271 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από διεκπεραίωση 7.397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι «τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων». Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 4 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Υπογράμμισε ότι «τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά», προσθέτοντας πως «ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο.

Όπως σημείωσε, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262, περιλαμβανομένων και των εννέα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Πρόσθεσε πως τα 262 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 7.397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Επίσης, είπε ότι τα 143 από τα 262 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, σημειώνοντας ότι 23 από τα άτομα, που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

«Ο μεγάλος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες δεν μας αιφνιδιάζει. Ήταν κάτι αναμενόμενο και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση την ενίσχυση των απαγορεύσεων ώστε να περιορίσουμε τις πηγές επιμόλυνσης και να βοηθήσουμε τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να εντοπίσει ευκολότερα την αλυσίδα του ιού», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.

Σημείωσε ότι «θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», ενώ απηύθυνε ξανά την αγωνιώδη έκκληση προς όλους να μείνουν στο σπίτι τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι η τελευταία ενημέρωση μέχρι τις 28 Μαρτίου η κατανομή ανά φύλο είναι 57% άνδρες και 42% γυναίκες.

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι από 25 μέχρι 59 χρόνων αφορά στο 66% των λοιμώξεων, από 60 ετών και άνω αφορά στο 26% λοιμώξεων και από 0 μέχρι 19 έτη αφορά στο 5% των λοιμώξεων.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε πως «δυστυχώς, στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για άντρα 83 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό».

Είπε ακόμα ότι «μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν οκτώ, εφτά άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68», συμπληρώνοντας ότι έξι από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ανέφερε πως δόθηκε, επίσης, ένα εξιτήριο, για να προσθέσει ότι έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

«Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη», συμπλήρωσε.

«Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι ανακοινώνονται τα στοιχεία νοσηλευομένων στη ΜΕΘ ή θανόντων μέχρι τις 3 το απόγευμα και μόνο οι ασθενείς στα οποία υπάρχει επιβεβαιωμένη απάντηση από τα εργαστήρια αναφοράς», είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο διενεργήθηκε πριν από λίγο καισαρική τομή σε έγκυο μητέρα θετική σε COVID-19, προσθέτοντας ότι τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό θα παραμείνουν σε νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μητέρα θετική σε COVID-19 και το νεογνό, ο Δρ.  Λοΐζου είπε ότι από τη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση του από το Μακάρειο Νοσοκομείο, και η μητέρα και το νεογνό χαίρουν άκρας υγείας και θα παραμείνουν και οι δύο για νοσηλεία υπό απομόνωση στο νοσοκομείο.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το νεογνό θα υποβληθεί σε εξέταση.

«Τα νούμερα εξακολουθούν να είναι μεγάλα», είπε, «σήμερα όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες. Μπορεί το ενδιαφέρον και η ανησυχία παγκόσμια να έχουν στραφεί, και απόλυτα δικαιολογημένα, στην πανδημία, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ασθενείς με άλλα νοσήματα χρόνια ή σπάνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία τόσο στην κοινωνία όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα του τόπου δημόσια ή ιδιωτικά έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια μια μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση αυτών των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας», συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι κατανοητό υπό τις δραματικές περιστάσεις που ζούμε».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ως  πολιτεία και θεσμοί να προσφέρουμε σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη».

Ως εκ τούτου, κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας όπως με ασφάλεια και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς αυτούς, αλλά ταυτόχρονα και τους πολίτες όπως ακολουθούν και συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών υγείας και τις οδηγίες που εκδίδονται από τους αρμόδιους φορείς.