Πρώτος νεκρός στην Κύπρο με κορωναϊό ο 70χρονος Βρετανός


Απεβίωσε  το βράδυ του Σαββάτου α ασθενής που νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας.imagew

Πρόκειται για τον 70χρονο Βρετανό ο οποίος νοσηλευόνταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλευτήριο αναφοράς για τον κορωνοϊο, όπου κατέληξε μετά από νοσηλεία.

Κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο ασθενής, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, που νοσηλευόταν στην ίδια κλινική, βρέθηκε θετικός, γεγονός που επιβάρυνε την κλινική του κατάσταση. Ο ασθενής είχε μεταφερθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου κατέληξε το βράδυ του Σαββάτου.

Εντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάφο εκφράζει το Υπουργείο Υγείας, με τους επιδημιολόγους να δηλώνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη και ιδιαίτερα στο γενικό νοσοκομείο της πόλης προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Υπενθυμίζεται ότι στην Πάφο εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και σε δύο ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα η πόλη να μείνει χωρίς μεγάλα νοσοκομεία την περασμένη Παρασκευή, αφού τόσο το κρατικό νοσηλευτήριο όσο και δύο ιδιωτικά είχαν κλείσει λόγω του κορωνοϊού.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν χθες εννέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των γνωστών κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές στα 84 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 48 ήταν επαφές.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των χθεσινών κρουσμάτων περιλαμβανόταν και πιλότος, για τον οποίο δεν υπάρχει σαφής πηγή μετάδοσης αφού λόγω της ιδιότητάς του δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θεωρείται ως κρούσμα «από τυχαία δειγματοληψία» αφού αποτάθηκε στον γιατρό του όταν παρουσίασε συμπτώματα.