Επαναπατρίζονται σήμερα άλλα 439 άτομα από Βρετανία

Συνολικά 421 πρόσωπα που βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού και αποκλείστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναπατρίστηκαν την Παρασκευή, ενώ σήμερα Σάββατο αναμένονται με τρεις ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο άλλα 439.imagew


Μιλώντας χθες βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι λίγο πριν τις δέκα αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση από την Θεσσαλονίκη μεταφέροντας 164 άτομα.

Πρόσθεσε ότι με τις προγραμματισμένες πτήσεις που έφτασαν στην Κύπρο την Παρασκευή, επαναπατρίστηκαν συνολικά 421 πρόσωπα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χώρους απομόνωσης για 14 μέρες.

Ανέφερε ακόμα ότι το Σάββατο «συνολικά θα πραγματοποιηθούν τρεις ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέροντας 439 άτομα, αριθμός ο οποίος δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ», με τον τελικό κατάλογο των επιβατών να αποστέλλεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μία από τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναχωρήσει γύρω στις 03.45 σήμερα τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου με προορισμό το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό «δύο ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα. Ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί πτήσεις για μεταφορά επιβατών από την Ελλάδα, αφού αναμένεται να εξακριβωθεί πρώτα ο αριθμός των Κυπρίων που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση για να επιστρέψουν στο νησί».

Ο κ. Καρούσος είπε επίσης ότι θα γίνει συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας ώστε να καταγραφούν οι Κύπριοι που πληρούν τα κριτήρια και θέλουν να επαναπατριστούν και να ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα χρειάζεται.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι μετά την Κυριακή «το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του αριθμού των ατόμων που έχουν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες. Το ΥΠΕΞ σε συντονισμό  με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Μεταφορών θα λάβουν εκεί και όπου χρειάζεται τις κατάλληλες αποφάσεις για επαναπατρισμό των Κυπρίων που πρέπει να επιστρέψουν».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα  στις 3 τα ξημερώματα τέθηκε  σε ισχύ, το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του Υπουργού Μεταφορών.