Στο τελικό στάδιο η επεξεργασία μέτρων για στήριξη εργαζομένων και οικονομίας

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες του πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, δήλωσε imagewο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας η εξελισσόμενη κρίση θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά η κυβέρνηση λόγω της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να παρέμβει.

Ο κ. Πετρίδης, μαζί με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζήτησε το υπό διαμόρφωση δημοσιονομικό πακέτο με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως η κρίση αυτή δεν θα αφήσει την Κύπρο αλώβητη και ότι η οικονομία θα λαβωθεί, αλλά τόνισε πως υπάρχουν τα περιθώρια για παρέμβαση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης θα επηρεαστεί, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ασκήσει μονίμως συνετή δημοσιονομική πολιτική, μία συνετή δημοσιονομική πολιτική για να μπορούμε να παρέμβουμε με τον καλύτερο τρόπο την ώρα της κρίσης», τόνισε.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως πρόκειται «για μια εξελισσόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία μετεξελίσσεται και σε οικονομική κρίση» και συμπλήρωσε: «Η οικονομία της Κύπρου φυσικά και δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από αυτή την κρίση και το ακριβές πλήγμα στη οικονομία είναι αδύνατο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας ενός πολύ σημαντικού πακέτου δημοσιονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Ενός πακέτου στήριξης», συνέχισε, «που στοχεύει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του επιπέδου των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, στοχεύει σε μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα ενισχύσουν τον επιχειρηματικό τομέα, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και παροχής κρατικής ενίσχυσης στις περιπτώσεις που πλήττονται επιχειρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως το πακέτο θα περιλαμβάνει ένα μίγμα χορηγιών και ενισχύσεων, αλλά και φορολογικών ελαφρύνσεων και μέτρων φορολογικής ανακούφισης.

Αιμιλιανίδου: Κάλυψη αδειών σε γονείς λόγω κλειστών σχολείων

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως η δέσμη μέτρων θα αφορά και την προστασία των εργαζομένων, τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία και να υπάρξει προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα που πρέπει να μελετηθούν. Είμαστε στο τελικό στάδιο για τη ολοκλήρωση της δέσμης μέτρων, η οποία αντιλαμβάνομαι θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών», είπε.

Σημείωσε πως «μέλημά μας θα είναι και η προστασία των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν σήμερα χωρίς πανικό αλλά με ένα δομημένο διάλογο και με τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να καταλήξουμε στις ορθές εισηγήσεις και αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το θα γίνει με τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά που επηρεάζονται από την απόφαση του κλεισίματος των σχολείων,  κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ένα από αυτά τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει η δέσμη αυτή είναι ουσιαστικά πώς θα καλυφθούν οι άδειες αυτών γονιών οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον και τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.

«Άρα ένα από τα μέτρα που θα αποφασιστεί σύντομα είναι και αυτό», κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε στις δηλώσεις του πως το κόμμα υπέβαλε εισηγήσεις που δεν στοχεύουν μόνο στην στήριξη της οικονομίας αλλά και του τομέα της υγείας, της διασφάλισης της λειτουργίας των ζωτικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της διάρκειας της κατάστασης.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση της οποίας το εύρος και το βάρος των επιπτώσεων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», είπε, προσθέτοντας πως το εύρος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη χρονική διάρκεια της αβεβαιότητας.

Σημείωσε τέλος ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος και ευέλικτος σχεδιασμός για αντιμετώπιση όλων των σεναρίων και επεσήμανε ότι πέραν της στήριξης των επιχειρήσεων υπάρχει ανάγκη στήριξης ευάλωτων ομάδων και των ομάδων που επηρεάζονται άμεσα όπως τους γονείς των οποίων τα παιδιά δεν πάνε σχολείο.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Μουσιούτας είπε τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει ωστόσο ότι το κρίσιμο είναι τα μέτρα να ληφθούν άμεσα και να έχουν άμεση εφαρμογή.

Σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε νομοθετικές αλλαγές θα απαιτηθούν, ο κ. Μουσιούττας κατέληξε λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη, σίγουρα ο πανικός δεν πρέπει να μας καταβάλει και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουμε ούτως ώστε η ζωή των πολιτών να οδεύσει προς το καλύτερο και να μην έχουμε αποτελέσματα που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Αχιλλέας Μαλαχουρίδης είπε ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων από όλους και «όλοι δηλώνουμε ότι τα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπερπηδηθούν κάποιες διαδικασίες και τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε τα μέτρα να έχουν άμεση εφαρμογή.

Τέλος, εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γεάδης Γεάδη είπε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία τόσο από το κράτος όσο και τους πολίτες για αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης στιγμής.

Είπε πως πρέπει να υπάρχουν ελαφρύνσεις, τόνωση της ρευστότητας, προστασία των εργαζομένων και διαφύλαξης της απασχόλησης, ενώ πρότεινε όπως αξιοποιηθούν άνεργοι για στελέχωση των κέντρων άμεσης στήριξης των πολιτών.