Βολιβία:Ο Εβο Μοράλες εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης

Την κατάθεση έφεσης εξετάζει ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ύστερα από την απόρριψη της υποψηφιότητας του για τη Γερουσία από το Ανώτατο Εκλογοδικείο της χώρας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ραούλ Γουστάβο Φερέιρα.morales-evo-bolivia

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογοδικείου, Σαλβαδόρ Ρομέρο επιβεβαίωσε πως απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Μοράλες, καθώς δεν μπορούσε να καταθέσει διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

«Συμβουλεύσαμε [τον Μοράλες] να ερευνήσει την προστασία του δικαιώματος του [υποψηφιότητας για τη Γερουσία] σε κάθε εθνικό και διεθνή οργανισμό» δήλωσε ο Φερέιρα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Μοράλες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω φόβων για τη ζωή του, γεγονός που κάνει την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου κενή και ασύμφωνη με τους διεθνείς κανονισμούς.

Η παραίτηση και η αυτοεξορία

Ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο και εγκατέλειψε τη Βολιβία τον Νοέμβριο, ύστερα από την εκλογική του νίκη, την οποία όμως αμφισβήτησε η αντιπολίτευση. Ακολούθησε η σύσσωμη παραίτηση όλων των υψηλών αξιωματούχων της κυβέρνησης του και κηρύχθηκαν εκλογές για τις 3 Μαίου, με χρέη προσωρινού προέδρου να αναλαμβάνει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ζιανίν Ανιέζ.

Στις νέες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, έχει απαγορευτεί στον Μοράλες να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.