Στην Επ.Θεσμών το προσχέδιο της έκθεσης για το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών αναμένεται να τεθεί σε μια εβδομάδα το προσχέδιο της έκθεσης σχετικά με το ζήτημα του συμβολαίου της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.det_giorkatzi1

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών Άριστος Δαμιανού, μετά από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, σημειώνοντας ότι η τελική έκθεση θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Ήταν πολύ έντονη η άποψή μας στην Επιτροπή Θεσμών ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε μια διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες βδομάδες -και σήμερα φαίνεται να έχει ξεχαστεί από μερικούς -και αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των συμβολαίων της κ. Γιωρκάτζη από το Προεδρικό, αλλά και αντίστροφα, της διαχείρισης που έτυχε το θέμα των συμβολαίων από την ίδια την κ. Γιωρκάτζη, έπρεπε ήδη να είχε καταρτιστεί μια έκθεση” ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

«Έχει συμφωνηθεί», όπως είπε, ότι “μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα έχουμε ενώπιον μας από τις υπηρεσίες της Βουλής προσχέδιο των όσων έχουν επισυμβεί και των όσων είδαμε και ακούσαμε στην Επιτροπή Θεσμών, όλη την παραπλάνηση που πέρασε ολόκληρη η κοινωνία”.

«Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση», είπε, προσθέτοντας πως “όταν κορυφαίοι θεσμοί για τη δημοκρατία δεν λειτουργούν όπως πρέπει, δεν μπορεί η Βουλή να παραμένει απαθής”.

Γι` αυτό, συνέχισε, “θα υπάρξει έκθεση η οποία θα πάει στην Ολομέλεια και θα γίνει ειδική συζήτηση γι` αυτό το ζήτημα”.

Ειδική συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για ΚΥΠ
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για το θέμα της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να εξευρεθούν συγκλίσεις αναφορικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της.

“Το ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΚΥΠ” είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και σοβαρούς προβληματισμούς που θα καταθέσει στη συγκεκριμένη συνεδρία, “σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν και με το κείμενο που κατέθεσε η Κυβέρνηση”.

Αυτεπάγγελτα θα εξετάσει το θέμα του Ασυμβίβαστου η Επιτροπή Θεσμών

Την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής ρύθμισης του πολύ μεγάλου κεφαλαίου που ονομάζεται Ασυμβίβαστο θα εξετάσει αυτεπάγγελτα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Δαμιανού.

«Στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται στη σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων των Κομμάτων αναφορικά με το θέμα του Ασυμβίβαστου, υπάρχει κοινή, συνολική και συλλογική απόφαση των Κομμάτων στην Επιτροπή Θεσμών για εξέταση γενικά της αναγκαιότητας της αποτελεσματικής ρύθμισης του πολύ μεγάλου κεφαλαίου που ονομάζεται ασυμβίβαστο», πρόσθεσε.

Το θέμα, είπε ο κ. Δαμιανού, «αφορά και τις τρεις εξουσίες, δικαστική, νομοθετική και εκτελεστική, αλλά πρωτίστως αφορά πάρα πολλούς άλλους αξιωματούχους που σήμερα για τον ένα ή τον άλλο λόγο πιθανόν να μην είναι ελεγχόμενα πρόσωπα».

Γι’ αυτό, κατέληξε, «επειδή εκτιμούμε πολιτικά ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό, αυτεπάγγελτα η επιτροπή θεσμών θα το εξετάσει, ανεξάρτητα από άλλες ενέργειες που ως πολιτικά κόμματα -και πρέπει να πω ότι ως ΑΚΕΛ μελετούμε διάφορα ενδεχόμενα -πιθανόν να αναλάβουμε τις επόμενες εβδομάδες».