Υπό 8ήμερη κράτηση διαιτητής και πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου β’ κατηγορίας

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον του προέδρου της Αγίας Νάπας (ατζέντη ποδοσφαιριστών) και πρώην διαιτητή Δημήτρη Μασιά και του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου ηλικίας 39 και 33 χρόνων αντίστοιχα οι οποίοι   είχαν συλληφθεί χθε ως ύποπτοι για στημένα παιχνίδια στο χώρο του ποδοσφαίρου.imagew  Ο ανακριτής της υπόθεσης αιτήθηκε οκταήμερη κράτηση των δύο υπόπτων, με το δικαστήριο να κάνει το αίτημα εν τέλει αποδεκτό.

Σημειώνεται ότι κατά την ακροάσή του σημείωσε ότι η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία ότι παράγοντας του Οθέλλου δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον Δημήτρη Μασιά, ο οποίος του πρόσφερε 10 χιλιάδες ευρώ για να τα μοιράστει στους παίκτες προκειμένου να χάσουν στον αγώνα με την Αγία Νάπα.

Οι δύο άνδρες -σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αστυνομίας- συνελήφθησαν δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για καταδολίευση και αδικημάτων κατά παράβαση του Νόμου περί καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων και του Νόμου περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Τα δύο πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για καταδολίευση και αδικημάτων κατά παράβαση του Νόμου περί καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Αγώνων και του Νόμου περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, αδικήματα  τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 3 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης Κωνσταντίνος Ξάνθου στις 8 Φεβρουαρίου διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Οθέλλου Αθηένου και Αγίας Νάπας για τη Β κατηγορία του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος στο γήπεδο του Οθέλλου στην Αθηένου.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία έλαβε γραπτή καταγγελία από συγκεκριμένο πρόσωπο ότι μεταξύ 3-4 Φεβρουαρίου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο ποδοσφαιρικού σωματείου δηλαδή τον 1ο ύποπτο, για να συναντηθούν, κάτι που έγινε στη Λάρνακα όπου του προσέφερε το χρηματικό ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να “χαρίσει” η ομάδα της Αθηένου στην ομάδα της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με την καταγγελία, είπε στον 1ο ύποπτο για να τον αποφύγει «ας κερδίσει ο καλύτερος», με αποτέλεσμα ο ύποπτος να του ζητήσει να το ξανασκεφθεί, να του πει ότι θα επικοινωνούσε ξανά μαζί του και πως εάν τελικά δεν συμφωνούσε θα μιλούσε στον διαιτητή.

Στις 6 Φεβρουαρίου ο 1ος ύποπτος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Αθηένου και του είπε πως στον αγώνα πρέπει να κερδίσει η ομάδα της Αγίας Νάπας, ζητώντας του να τον βοηθήσει για να χάσει ο Οθέλλος Αθηένου.

Ο ποδοσφαιριστής σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, ανέφερε στον 1ο ύποπτο ότι ήταν τραυματισμένος και έκανε φυσιοθεραπεία και πως με τους τραυματισμούς που είχε η ομάδα του θα ήταν εύκολο να νικηθεί. Τότε ο 1ος ύποπτος, που είναι ο μάνατζερ του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, του ζήτησε να τον βοηθήσει, λέγοντας του πως “δεν θα μείνει πάνω του”.

Την Παρασκευή ο 1ος ύποπτος επικοινώνησε επανειλημμένως τηλεφωνικώς με το άτομο που του έκανε χρηματική προσφορά, ο οποίος του απάντησε τελικά πως δεν τον ενδιαφέρει η προσφορά του. Ακολούθως, επικοινώνησε και πάλι με τον ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Αθηένου, ο οποίος δεν του ξεκαθάρισε εάν θα έπαιζε τελικά ή όχι στον αγώνα.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα το άτομο που έκανε την καταγγελία στην Αστυνομία βρήκε τον 1ο ύποπτο και του παραπονέθηκε πως άκουσε ότι «πειράζει» παίκτες του Οθέλλου Αθηένου με τον ύποπτο να του αναφέρει πως ο ίδιος «δεν πειράζει» παίκτες, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι έβαλε άλλους να «πειράζουν» παίκτες. Ανέφερε ακόμα ότι με τον μόνο που μίλησε ήταν με τον διαιτητή του αγώνα.

Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα, όπου υπήρχε επιπρόσθετος παρατηρητής διαιτησίας, ποδοσφαιριστής του Οθέλλου Αθηένου δέχθηκε δυνατή αγκωνιά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή ο οποίος του απολογήθηκε αμέσως. Όταν διαμαρτυρήθηκε προς τον διαιτητή, δηλαδή τον 2ο ύποπτο για τον μη καταλογισμό φάουλ αυτός του είπε «ήρεμα να τελειώνουμε, εγώ δεν θα ξανακάνω παιγνίδι Β κατηγορίας, είμαι προς τα τέλη μου».cache_728x3000_Analog_medium_875342_32272_1222020

Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία της Αστυνομίας γύρω στο 70ο λεπτό του αγώνα ο επιπρόσθετος παρατηρητής διαιτησίας έφυγε από το γήπεδο και από εκεί και μετά ο διαιτητής ήταν πολύ προκλητικός εναντίον του Οθέλλου Αθηένου και έδινε την εντύπωση πως προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα της Αγίας Νάπας να κερδίσει τον αγώνα. Συγκεκριμένα ο 2ος ύποπτος έδωσε τρεις κόκκινες κάρτες σε ποδοσφαιριστές του Οθέλλου Αθηένου, πρόσθεσε στην κανονική διάρκεια του αγώνα οκτώ λεπτά ως καθυστερήσεις και καταλόγισε πέναλτι με το οποίο σκόραρε η ομάδα της Αγίας Νάπας και κέρδισε τον αγώνα. Ακόμα ποδοσφαιριστής του Οθέλλου Αθηένου που είχε κτυπήσει στο πόδι και αιμορραγούσε ζήτησε να μεταβεί στο γήπεδο γιατρός με τον 2ο ύποπτο να του αναφέρει να σηκωθεί και να συνεχίσει να παίζει.

Με το τέλος του αγώνα ποδοσφαιριστές του Οθέλλου Αθηένου χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Red Button και ειδοποίησαν τον ΠΑΣΠ (Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών) για υποψίες περί χειραγώγησης του αγώνα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι εναντίον των δύο υπόπτων εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ ανέφεραν στην Αστυνομία ότι ύστερα από νομική συμβουλή από τους δικηγόρους τους δεν θα απαντούσαν σε καμία ερώτηση.

Ζητώντας από το Δικαστήριο την προσωποκράτηση των δύο υπόπτων για οκτώ ημέρες, ο κ. Ξάνθου ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θα ληφθούν από την Αστυνομία περίπου 70 καταθέσεις από το φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον τους, θα γίνουν έρευνες σε διάφορα μέρη της Λάρνακας για να παραληφθούν τεκμήρια και πως τυχόν απόλυση τους υπάρχει το ενδεχόμενο επηρεασμού μαρτυρίας και το ενδεχόμενο καταστροφής τεκμηρίων που αναζητούνται.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου υπόπτου Στέλιος Χριστοδούλου υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα ο οποίος απάντησε πως ο Πρόεδρος του Οθέλλου Αθηένου θα ανακριθεί από την Αστυνομία για τα όσα αφορούν τον αγώνα, πως η Δύναμη άρχισε να εξετάζει την υπόθεση αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και ότι οι ανακριτές έλαβαν την μαρτυρία την επομένη του αγώνα.

Σε υποβολή του κ. Χριστοδούλου ότι ο πελάτης του σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος δεν θα επηρεάσει το ανακριτικό έργο, ο μάρτυρας απάντησε πως διαφωνεί και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που το έργο της Αστυνομίας ολοκληρωθεί πιο νωρίς οι δύο ύποπτοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σε υποβολή της Σωτηρούλας Σωκράτους, συνηγόρου υπεράσπισης του 2ου υπόπτου ότι η Αστυνομία έχει προκατάληψη εναντίον του πελάτη της, ότι  προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα λόγω της υπόθεσης, ότι διαβάλλει και διασύρει ένα άτομο το οποίο δεν διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, ότι δεν ενήργησε καθηκόντως λογικά και κατά προτεραιότητα ώστε να μην στερηθούν την ελευθερία τους άτομα που δεν συνδέονται με την υπόθεση και πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πληροφοριών που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία δεν έχει θέση στο Δικαστήριο, ο μάρτυρας απάντησε πως διαφωνεί με τις τοποθετήσεις της.

Η κα. Σωκράτους υπέβαλε ακόμα στον μάρτυρα ότι υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα στη σύλληψη των δύο υπόπτων και ότι το αίτημα για προσωποκράτηση τους δεν ευσταθεί, με τον κ. Ξάνθου να διαφωνεί μαζί της προσθέτοντας πως οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, ότι θα συνεχιστούν μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης και πως υπάρχουν εύλογες υποψίες και για τους δύο υπόπτους ότι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δόνα Κωνσταντίνου ανέφερε πως από όσα άκουσε και από τις δυο πλευρές πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για κράτηση των δύο υπόπτων και εξέδωσε διάταγμα κράτησης τους για οκτώ ημέρες.