Μήνυμα ειρήνης από Αναστασιάδη – Ακιντζί σε δικοινοτική έκθεση τέχνης

Μήνυμα ειρήνης έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι εγκαινίασαν το βράδυ της Δευτέρας τη δικοινοτική έκθεση τέχνης “In Art We Trust”, στο Λήδρα Παλάς.imagew

Η έκθεση παρουσιάζει περίπου 60 από 219 έργα τέχνης Ελληνοκύπριων και Ελλήνων ζωγράφων καθώς και οπτικοακουστικό υλικό Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών από τα αρχεία του ΡΙΚ, που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο απόφασης που έλαβαν τον Φεβρουάριο του 2019 οι δύο ηγέτες ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υλοποίησε η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του UNDP, και του Γραφείου Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

«Στις 26 Φεβρουαρίου πέρσι, ο καλός φίλος Μουσταφά και εγώ συμφωνήσαμε σε αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και μεταξύ αυτών ήταν και η επιστροφή 219 έργων τέχνης Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο, και η παράδοση οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, τα έργα τέχνης βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο μετά το 1974, περιλαμβανομένης και της Δημοτικής Πινακοθήκης και του λιμανιού Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι τα αρχεία του ΡΙΚ ψηφιοποιήθηκαν και καλύπτουν την περίοδο από το 1955 μέχρι το 1963 και αφορούν κοινωνικά πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή εναλλακτική από το να φέρουμε την ειρήνη στην πατρίδα μας και ο μόνος τρόπος να το πραγματοποιήσουμε αυτό είναι μέσω της αντιμετώπισης των δικαιολογημένων ευαισθησιών και ανησυχιών της κάθε κοινότητας και με την οικοδόμηση αμοιβαίου σεβασμού, και ενώνοντας αυτό που αποτελεί τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο των Κυπρίων», ανέφερε.

Μόνο τότε, σημείωσε, «θα επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και θα υπάρχει ένα βιώσιμο και λειτουργικό ομόσπονδο κράτος, που να διασφαλίζει το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ, ελεύθερο από εξαρτήσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας, με πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων πολιτών του».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως η έκθεση αυτή αποτελεί «εκδήλωση του σεβασμού Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων για τις πολιτιστικές αξίες της κάθε πλευράς και (αυτό) το βρίσκω υποσχόμενο όσον αφορά το μέλλον».

«Η προστασία και η διατήρηση των έργων τέχνης, πριν το 1974, Ελληνοκύπριων ζωγράφων κατέστησε δυνατό για μας να τα επιστρέψουμε, κάτι που κατέστησε εφικτή και αυτή την έκθεση», είπε.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αρχεία για Τουρκοκύπριους που ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963, τα οποία έχουν διατηρηθεί και έχουν δοθεί στην κοινότητά μας από το ΡΙΚ, ως μια κίνηση καλής θέλησης και σεβασμού».

«Το παρελθόν μας θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αλλά δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το παρελθόν», σημείωσε.  Ωστόσο, πρόσθεσε, «μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για ένα ειρηνικό μέλλον και να δείξουμε την απαραίτητα θέληση γι αυτό».
Το να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τις αξίες, πολιτιστικά σύμβολα και έργα τέχνης ο ένας του άλλου αποτελεί μία από τις κύριες ευθύνες μας για ένα ειρηνικό μέλλον», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί μια «μοναδική ευκαιρία για να ανακαλυφθούν εκ νέου αυτά τα σπάνια πολιτιστικά κοσμήματα και για να τα φροντίσετε μαζί ως ένα νησί».

Πιο σημαντικό, πρόσθεσε, αποτελεί το γεγονός ότι μεταδίδει «ένα ισχυρό μήνυμα για την ανεκτίμητη αξία της ειρήνης».

Η κ. Σπέχαρ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του ΟΗΕ «να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πλευρές στην εφαρμογή αξιόλογων πρωτοβουλιών που μπορούν να προωθήσουν περαιτέρω διάλογο, επαφές και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οικοδομώντας έτσι τα απαραίτητα θεμέλια για να επιτευχθεί  και να διατηρηθεί μια συνολική διευθέτηση».

Σε χαιρετισμό της η Ελληνοκύπρια Συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου ανέφερε ότι δια μέσου των δραστηριοτήτων της Επιτροπής «γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι ο πολιτισμός πράγματι ενώνει τους ανθρώπους και αυτό έχει γίνει πιο προφανές με αυτή την ανταλλαγή, της έκθεσης της οποίας είσαστε μάρτυρες».

Η κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι «παρόμοια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον τομέα του πολιτισμού θα συνεχιστούν», προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητα για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια λύσης και την μετά- λύση εποχή «η ευχή μας και ο κύριος στόχος μας θα πρέπει αν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η επανένωση της χώρας μας προς όφελος όλων των πολιτών μας».

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι μαζί, χρησιμοποιώντας όλη μας την ενέργεια και τα καλύτερα μυαλά του λαού μας για να κάνουμε μια ευημερούσα Κύπρο, η οποία θα συμμετέχει εποικοδομητικά στο έργο και τους στόχους της ευρύτερης οικογένειας μας, της ΕΕ, σημείωσε.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, θα γίνει έτσι «ο φάρος σταθερότητας και ειρήνης στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε».  Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα όλων των μελών των Τεχνικών Επιτροπών «να βοηθήσουμε αυτό το δύσκολο αλλά απαραίτητο εγχείρημα».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Τουρκούπριος Συμπρόεδρος Κανί Κανόλ μίλησε για τη διένεξη στο νησί, λέγοντας ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει οικογένεια που δεν επηρεάστηκε από τους πολέμους κατά τη διάρκεια των χρόνων, που δεν υπέφερε απώλεια και πόνο, όπως και η δική μου.

Η δική μου προτίμηση, θα ήταν τουλάχιστον τα παιδιά μου να είχαν μέχρι σήμερα κληρονομήσει μια βιώσιμη, ειρηνική, ευημερούσα, πολυπολιτισμική χώρα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς, δεν είναι κάτι που έχουμε καταφέρει να κάνουμε ακόμα».
Δεν μάθαμε να ακούμε και να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, να δείχνουμε αγάπη και σεβασμό και ενσυναίσθηση. Μάλλον, πρόσθεσε, πράξαμε το αντίθετο, σπείραμε φόβο και μίσος, δαιμονοποιώντας ο ένας τον άλλο».

Ως αποτέλεσμα, είπε, «φαίνεται ότι καταδικάσαμε εαυτούς να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτή την μοιρασμένη χώρα, σε μια κατάσταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν προσφέρει κανένα λαμπρό μέλλον για τη νεολαία μας».
Αυτή εκδήλωση, κατέληξε ο κ. Κανόλ, μας υπενθυμίζει ότι με θαρραλέα ηγεσία και σκληρή δουλειά μπορούμε να επιτύχουμε εξαίρετα αποτελέσματα, δια μέσου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα ΜΜΕ, ο Sergiy Ilarionov επικεφαλής γραφείου /συντονιστής του γραφείου του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, η Ανώτερη Διευθύντρια Προγράμματος της UNDP Tiziana Genaro, η κ. Βασιλείου και ο κ. Κανόλ, καθώς και οι δύο επιμελητές της έκθεσης, οι οποίοι είναι επίσης μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, Γιάννης Τουμαζής και Ρουζέν Ατακάν, μίλησαν για το ιστορικό της ανταλλαγής, την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά και συνεργασία που κατέστησε εφικτό το θετικό αποτέλεσμα, αλλά και για την σημασία της για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο.